Maandag 04/07/2022

Dierenwelzijn

Animal Resistance zoekt de confrontatie op - maar is dat ook het beste voor het dier?

De dierenactivisten van Animal Resistance lieten zich zondag vastketenen in de Antwerpse versmarkt Cru. Beeld Marc De Roeck
De dierenactivisten van Animal Resistance lieten zich zondag vastketenen in de Antwerpse versmarkt Cru.Beeld Marc De Roeck

Met Animal Resistance is er een nieuwe dierenrechtenorganisatie in town, maar daar zijn de huidige sheriffs niet onverdeeld gelukkig mee. Is de confrontatie opzoeken de beste strategie voor het dier? ‘Die jeugdige onbezonnenheid heeft wel iets charmants.’

Michiel Martin

“Mogen wij even uw aandacht, alstublieft. Wij zijn hier vandaag om het leed aan de kaart te brengen van foie gras.” Taalkundig is er nog wat schaafwerk, maar het bezoek van Animal Resistance dinsdagavond aan sterrenrestaurant Vivendum in Dilsen ging om andere redenen niet onopgemerkt voorbij. Plots werden de eters omringd door dierenactivisten. “Best intimiderend”, reageerde Vlaams minister van Openbare werken en mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld), een van de aanwezigen – en volgens haar woordvoerder geen fan van foie gras. “Ik vind de manier waarop ze hun ongenoegen uiten totaal ongepast.”

Het was niet de eerste keer dat Animal Resistance van zich liet horen de voorbije week. Vorige zaterdag bezetten de dierenrechtenactivisten een foie-grasbedrijf in het West-Vlaamse Bekegem, waarna eigenaar Filip Callemeyn liet optekenen dat ruim 180 eenden gestorven waren van de stress. Op zondag lieten veertien leden van de groep zich vastketenen aan de vleestoog in de Antwerpse versmarkt Cru. Bij de drie acties, die gelivestreamd werden op Facebook, waren in totaal telkens 50 à 80 actievoerders aanwezig. De eisen bleven dezelfde: stop met het produceren, verkopen en eten van foie gras.

“De aandacht is op zich mooi, maar we kunnen alleen van succes spreken wanneer foie gras uit de verkoop wordt gebannen”, zegt Glenn Lemmens, de 23-jarige woordvoerder van de organisatie. Met de kerstperiode in het verschiet – hoogdagen voor foie gras – lijkt het duidelijk: Animal Resistance is niet van plan de druk van de ketel te halen. Dat minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) eind vorig jaar al decretaal liet vastleggen om de productie van foie gras eind 2023 te verbieden, staat voor hen gelijk aan vier verloren jaren.

Importactivisten

De nieuwste speler in het dierenrechtenlandschap duikt een beetje vanuit het niets op. Bij Gaia klinkt het zelfs dat de actiegroep hen tot voor deze week ‘totaal onbekend’ was. “Met een aantal activisten wilden we op een andere manier actievoeren, maar die ideeën konden we niet kwijt bij bestaande organisaties”, zegt Lemmens, die aangeeft dat de meeste actieve leden ook actie voer(d)en bij andere groepen zoals Gaia of Animal Rights. Waar die organisaties respectievelijk de pragmatische aanpak en undercoverbeelden inzetten, lijkt de aanpak van Animal Resistance vooral die van (geweldloze) confrontatie.

Pas op 14 juli dit jaar verschijnen de eerste sporen van de organisatie, een Facebook-pagina, maar het plan zou al langer sluimeren. Dat de maanden voordien Extinction Rebellion internationaal furore maakt tijdens de klimaatprotesten met dezelfde recepten – een horizontale organisatie die ‘burgerlijk ongehoorzaam’ is – mag geen toeval heten. Lemmens schuift deze naar voor als groot voorbeeld. Bij Animal Rights vinden ze dat Animal Resistance vooral wat weg heeft van de Amerikaanse dierenrechtenbeweging DxE of ‘Direct Action Everywhere’, die dezelfde confronterende stijl hanteert.

Op video’s zie je vooral jeugdige gezichten en de internationale toon valt op. De communicatie via sociale media gebeurt in het Engels en bij de acties in Bekegem, Antwerpen en Dilsen zouden telkens slechts een tiental Vlamingen geweest zijn. De rest waren ‘importactivisten’, onder meer uit Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

“Het viel ons inderdaad op dat er in de entourage veel Engels werd gesproken”, zegt Michaël Devoldere, woordvoerder van Weyts. Het kabinet kreeg dinsdag ook een onaangekondigd bezoek van de beweging. “Voor de verjaardag van de minister hadden ze naast hun boodschap een taart met ganzen op bij zich. Het contact was zeer hoffelijk.”

Een recente actie van Direct Action Everywhere (DxE) in New York, een organisatie die dezelfde confronterende stijl hanteert. Beeld Photo News
Een recente actie van Direct Action Everywhere (DxE) in New York, een organisatie die dezelfde confronterende stijl hanteert.Beeld Photo News

Framing

Is dit de beste strategie? Net als bij Extinction Rebellion lijkt het grootste deel van de publieke aandacht uit te gaan naar de manier van actievoeren, niet naar de achterliggende boodschap. Voor de restaurantbezoekers wenkt vooral een nare herinnering, geen gedragsverandering. Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch maakt dezelfde bedenking: “Een andere benadering kan verrijkend zijn en mensen moeten af en toe wakker geschud worden, maar de hamvraag is: komt dit het dier ten goede?”

Vandenbosch twijfelt. Ook hij zocht in de beginjaren van Gaia de confrontatie op en liep bijvoorbeeld binnen in het Brusselse sterrenrestaurant Comme Chez Soi. “Maar eind de jaren 90 hebben we net het roer omgegooid omdat die stijl risico’s inhoudt. Framing is er daar een van.” Hij verwijst naar het feit dat niet vaststaat dat de dieren in Bekegem stierven ‘dankzij’ de activisten. “Die bedrijven kennen sowieso een bijzonder hoge sterfte door hun werkwijze. Nu hebben ze de kans gekregen om de schuld in de schoenen te schuiven van de actievoerders.” Zelfs op de nieuwssite van de BBC werd aan die beschuldigingen een artikel gewijd.

null Beeld Marc De Roeck
Beeld Marc De Roeck

Bij Animal Rights klinkt het positiever. “Het is niet onze manier van werken, maar dieren kunnen elke stem gebruiken. Zolang die maar geweldloos is”, zegt coördinatrice Els Van Campenhout. Vandenbosch heeft wel een boontje voor het ongeduld van Animal Resistance: “Ik zie niet meteen netto winst, maar die jeugdige onbezonnenheid heeft wel iets charmant.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234