Zondag 26/06/2022

Anhyp-fraude rijp voor rechtbank

Brussel

Eigen berichtgeving

Georges Timmerman

Na een gerechtelijk onderzoek dat vijf jaar in beslag heeft genomen, heeft de Brusselse onderzoeksrechter Jean-Claude Van Espen het dossier over de fraude bij de voormalige Antwerpse spaarbank Anhyp afgerond, zo vernam De Morgen. De Brusselse raadkamer beslist morgen of de zaak wordt verwezen naar de correctionele rechtbank. De mogelijkheid bestaat ook dat de raadkamer beslist het dossier over te hevelen naar Frankrijk, waar eveneens een gerechtelijk onderzoek loopt naar dezelfde feiten. In beide scenario's zou de voormalige directievoorzitter van Anhyp, baron Claude de Villenfagne de Vogelsanck, zich voor de rechtbank moeten verantwoorden.

In de tweede helft van de jaren tachtig verkocht Anhyp via een Franse tussenpersoon zogenaamde roll-overkredieten in multideviezen op de Franse markt. Het ging om een omstreden vorm van vastgoedkredieten, gedekt door hypothecaire inschrijvingen, volgens een techniek die in België niet was toegelaten. Anhyp verstrekte in totaal voor 11,5 miljard frank aan kredieten. Door de crisis in de vastgoedsector kregen ongeveer 350 kleine vastgoedinvesteerders die een lening hadden aangegaan betalingsmoeilijkheden, waarna Anhyp de waarborgen begon uit te winnen. Een aantal cliënten voelde zich bedrogen en stapte naar de rechtbank, met een lawine van rechtszaken als gevolg. Een harde kern van debiteuren diende een klacht in met burgerlijke partijstelling tegen Anhyp, wat heeft geleid tot strafonderzoeken in Frankrijk en België. Drie jaar geleden werd de Villenfagne in het kader van deze zaak door een Franse onderzoeksrechter in staat van beschuldiging gesteld wegens het illegaal uitoefenen van het beroep van bankier. Ook Jean-Claude Luce, die optrad als bemiddelaar bij de kredietverleningen, en diens vaste notaris Jean-Pierre Ferrandes werden in beschuldiging gesteld.

De kern van het dispuut is of de Belgische bank een vergunning nodig had van de Franse overheid om dergelijke kredieten te mogen verkopen. Anhyp verdedigde zich met het argument dat de kredieten vanuit België werden toegekend en dat de bank hiervoor geen toelating nodig had. Volgens de 'gedupeerden' bracht Anhyp evenwel een onwettig product op de markt. Het dossier van onderzoeksrechter Van Espen bevat talrijke elementen die in dezelfde richting wijzen. Zo ontdekte Van Espen bijvoorbeeld dat bemiddelaar Luce niet alleen door de kredietnemers werd betaald, zoals Anhyp altijd heeft volgehouden. Het kantoor van Luce kreeg eveneens een commissie van Anhyp, zo blijkt uit het gerechtelijk dossier.

Anhyp werd twee jaar geleden overgenomen door Royale Belge en is momenteel een onderdeel van de Axa-groep. Pagina 7

Gerecht beschouwt Franse hypotheekleningen als illegaal

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234