Woensdag 21/04/2021

Angst voor de gsm

undefined

Yves Desmet beweert dat onze cultuur meer en meer gekenmerkt wordt door een overdreven angst voor alles en nog wat. (DM 21/9). Hij lijkt uit te gaan van de onschadelijkheid van gsm-gebruik.

De International Journal of Neuroscience publiceerde pas een studie waaruit blijkt dat frequente mobiele bellers na slechts drie jaar gsm-gebruik al een vertraagde hersenactiviteit vertonen. Een onderzoek deze maand in het Biochemical Journal toont aan dat blootstelling aan gsm-straling ervoor zorgt dat de hersencellen zich gaan delen, een proces dat centraal staat bij de ontwikkeling van kanker. International Journal of Cancer: mobiele bellers hebben tot 40 procent meer kans op een hersentumor. Uit onderzoek van Leif Salford blijkt dat gsm-straling ervoor zorgt dat de beschermende bloed-hersenbarrière doorbroken wordt, wat zou leiden tot het afsterven van hersencellen.

'Harde' bewijzen zijn er inderdaad niet en zolang de telecomindustrie zelf onderzoek blijft financieren kunnen we daar nog op blijven wachten. Maar er is wel degelijk reden tot bezorgdheid. Een internationale werkgroep van wetenschappers en onderzoekers is in een uitgebreid rapport ('BioInitiative') tot de conclusie gekomen dat de bestaande blootstellingsnormen inzake elektromagnetische straling de volksgezondheid niet beschermen (DM 20/09). Ook het Europees Milieuagentschap heeft een oproep gedaan voor onmiddellijke voorzorgsmaatregelen en een drastische verlaging van de blootstellingsnormen om een grootschalige gezondheidscrisis te voorkomen.

Fien De Kuyper, Gent

Autoloze zondagen

Geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om vandaag naar de autovrije sectoren te trekken. Morgen, overmorgen, en het hele volgende jaar immers zal ik opnieuw elke dag met mijn fiets de Turnhoutsebaan afrijden tot in het centrum van Antwerpen. Onder de honderden stilstaande chauffeurs en hun stank zal ik er wellicht heel wat voorbijsteken die vandaag hun fiets van stal zullen hebben gehaald om dat 'sympathiek autovrij gebeuren eens op te fleuren'. Zodat ze daarna weer naar huis kunnen trekken met het propere gevoel dat ze opnieuw een jaartje de auto mogen gebruiken om naar de bakker te rijden om brood. Mij niet gezien.

Manu Vanhaverbeke, Borgerhout

Centrale examencommissie

In uw artikel over de centrale examencommissie (DM 22/9) staat: "Ongeveer 10 procent van de kandidaten die deelnemen aan de examens slaagt niet." De meeste lezers leiden daaruit af dat 90 procent van de kandidaten slaagt. Ik werk met jongeren die zich voorbereiden op de examens en ik weet dat maar een kleine minderheid het klaarspeelt met succes alle examens af te leggen in één zittijd. De mythe dat een diploma halen via de examencommissie gemakkelijk is, is bijzonder hardnekkig. Met dit bericht geeft men jongeren die vaak toch al in een moeilijke situatie zitten een vertekend beeld van de realiteit, waardoor ze nog gemakkelijker aan iets beginnen zonder goed te weten wat ze doen.

Lies Van Rompaey, via onze website

De uithongering van Gaza

In de oorlog in Libanon vorig jaar en in de bezette gebieden elke dag, toont Israël aan dat het geen greintje respect heeft voor mensenrechten of internationale verdragen. Vandaag Israël illustreert weer zijn gewetenloze politiek die resulteert in een doelbewuste humanitaire ramp: de uithongering van 1,4 miljoen weerloze burgers van Gaza. België en Europa moeten krachtdadig reageren. Volgens de vierde Geneefse Conventie moet Israël zelf de veiligheid, gezondheid, opvoeding, vrij verkeer van burgers in bezet gebied garanderen. Doordat Israël zich niet alleen van die plicht onttrekt, maar dat alles in de Gazastrook zelf ondermijnt, plaatst het zich buiten de internationale gemeenschap.

Pol Van den Plas, Gent

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234