Toerisme
Angst voor aanslagen en onrust is weg: Belgen reizen weer naar Turkije en Tunesië
Staatsgrepen, aanslagen en uiteraard de vluchtelingencrisis. Door de negatieve berichtgeving over bepaalde landen in het Midden-Oosten lieten de Belgen de voorbije jaren hun favoriete reisbestemmingen links liggen. Maar dit jaar zijn landen als Turkije, Egypte en Tunesië helemaal terug.
De cijfers liegen er niet om. Aan het einde van het vroegboekingsseizoen zijn de boekingen naar Turkije bij reisorganisator Tui met 58 procent omhooggegaan. Ook bij de touroperators Neckermann en Thomas Cook doet Turkije het weer een pak beter in vergelijking met vorig jaar. Zo heeft de populaire bestemming Antalya, aan de Turkse Rivièra, 90 procent meer vroegboekingen opgetekend.
De reden voor de heropleving is dat de onrust die er in landen als Turkije de voorbije jaren geweest is, nu wat is gaan liggen, klinkt het bij de touroperators. Of dat lijkt toch zo voor de meeste Europese klanten. "Turkije is dit jaar echt een topper", zegt woordvoerder Piet Demeyere van Tui. "We merken dat het onrustige gevoel over enkele moslimlanden van de voorbije twee zomers weer weg is."
Voor Tunesië bijvoorbeeld slonk het aantal reizen na de aanslag op het strand van Sousse op 26 juni 2015, waarbij 39 toeristen om het leven kwamen. Tot vorig jaar stond het reisadvies van Buitenlandse Zaken op negatief. In Turkije is het dan weer onrustig sinds de mislukte coup van juli 2016. Maar nu de aandacht in de pers voor deze landen is gaan liggen, lijken de consumenten alles weer vergeten.
Grote vier
Nog een andere – niet onbelangrijke – reden, geeft Demeyere aan, is dat de prijzen in Turkije erg scherp zijn als je ze vergelijkt met Spanje en Griekenland. "Spanje heeft de voorbije jaren enorm kunnen profiteren van de terugloop in de vraag naar Turkije en Tunesië", zegt hij. "Maar de Spanjaarden hebben sindsdien ook boter bij de vis gevraagd en hun prijzen verhoogd. Nu keert het tij weer voor de andere landen, terwijl Griekenland ook negatief in het nieuws is gekomen door de vluchtelingencrisis en daarvoor de eurocrisis."
Turkije, Spanje en Griekenland blijven wel de grootste publiekstrekkers voor Belgische toeristen. In de cijfers van Neckermann en Thomas Cook valt af te lezen dat de top drie (Spanje, Griekenland, Turkije) al enkele jaren ongewijzigd is. Dit jaar verdringen Tunesië en Egypte Marokko en Bulgarije wel van plaats vier en vijf.
"Eigenlijk doen verschuivingen op de markt zich enkel voor tussen de grote vier", zegt Demeyere. "Dat zijn Spanje, Griekenland, Turkije en Tunesië. Turkije zal de andere twee niet gauw inhalen, omdat het aanbod daar eigenlijk echt gigantisch is. Voor heel Turkije zijn er maar vier luchthavens, Spanje heeft er zeventien. Anderzijds is het zo dat Turkije veel modernere hotels heeft, omdat het land pas later op de kar van het internationale toerisme is gesprongen."
Alternatieve toeristen
De cijfers van de touroperators gaan natuurlijk vooral over toeristen die hun reis het liefst in een all-inclusivehotel doorbrengen: lekker aan het strand liggen, en voor de rest niet te veel.
"Maar deze trends zien we bij alle toeristen", zegt toerismeprofessor Jan Van den Borg (KU Leuven). "Ook de alternatieve toeristen laten zich afschrikken door de aanslagen."
Dat Egypte iets minder in trek is, heeft er volgens hem mee te maken dat het land historisch veel te incasseren had van terreurgroeperingen en dat de politieke situatie nog verre van stabiel is. "Maar wat je de laatste jaren wel merkt", vertelt Van den Borg, "is dat landen zich veel sneller herstellen van een dip. Na één of twee jaar zijn mensen een aanslag of een natuurramp doorgaans vergeten. Dat gold bijvoorbeeld voor de tsunami in Thailand van 2004. Maar ook het toerisme in Brussel is er weer helemaal bovenop."