Zaterdag 19/06/2021

Angst voor aanslag met onbekende biologische wapens houdt VS in de ban

In de Verenigde Staten groeit de vrees voor een mogelijke vergeldingsactie met biochemische wapens, nadat twee mannen in Florida werden besmet met de miltvuurbacterie. Een van hen stierf vorige week. Experts vonden geen natuurlijke verklaring en spraken van een hoogst onwaarschijnlijk toeval. Een van de slachtoffers woonde bovendien vlak bij een school waar een aantal kapers, die op 11 september tegen het WTC en het Pentagon vlogen, les volgden. Het onderzoek van het FBI bracht voorlopig geen bewijzen van kwaad opzet uit terroristische hoek.

Brussel

Reuters / Eigen berichtgeving

Ayfer Erkul

In de Verenigde Staten riepen officiële gezondheidsinstanties gisteren op tot kalmte en benadrukten dat de miltvuurbacterie niet kan overgedragen worden van persoon tot persoon. Maar in Florida spoedden meer dan honderd personen zich al naar ziekenhuizen voor een test. Het was in die staat, in het gebouw van American Media Inc., dat de twee besmettingen vorige week opdoken. Robert Stevens, een 63-jarige fotoredacteur van het tabloid The Sun, stierf vorige week vrijdag. De andere man, Ernesto Blanco, werd nog niet ziek, maar is wel besmet.

Een besmetting met de miltvuurbacterie is al heel zeldzaam, maar werd heel verdacht toen er plots twee opdoken na de aanslagen van 11 september. Stevens werd besmet nadat hij de bacterie had ingeademd, iets wat al meer dan twintig jaar niet meer voorkomt in de VS. Nog verdachter werd het toen bleek dat een aantal van de kapers op een van de vliegtuigen die tegen de WTC-toren vlogen, vlieglessen zou hebben gevolgd in een school vlak bij het huis van de overleden fotoredacteur Robert Stevens. Zij zouden daarbij ook informatie hebben ingewonnen over sproeivliegtuigjes die, theoretisch althans, gebruikt kunnen worden voor een aanval met de miltvuurbacterie. En na het begin van de VS-bombardementen op Afghanistan groeide de vrees voor een vergeldingsacties nog meer. Zeker omdat specialisten geen natuurlijke verklaring voor de besmetting konden vinden. Volgens hen werden Stevens en Blanco onafhankelijk door eenzelfde bron besmet. Volgens onderzoekers zou de besmetting veroorzaakt kunnen zijn door een brief die naar The Sun in Florida was gestuurd. Op het klavier van Stevens' computer werden sporen van de bacterie aangetroffen. "Zo'n ingenieus toeval past niet in het patroon van een natuurlijke epidemie", verklaarde Matthew Meselson, een expert inzake biologische oorlogsvoering aan de universiteit van Harvard.

Eergisteren meldde zich bovendien een man aan in een ziekenhuis in Noord-Virginia voor een miltvuurtest. Hij voelde zich ziek en verklaarde dat hij werkte in een bedrijf dat was aangesloten bij American Media Inc. Hij werd onmiddellijk in quarantaine geplaatst. Maar hoewel de definitieve resultaten gisteren nog niet bekend waren, gingen artsen ervan uit dat de tests negatief zouden zijn. Het FBI doorzocht heel het gebouw van American Media Inc. in Boca Raton op sporen van mogelijk terrorisme, maar vond tot nu toe geen bewijs van een mogelijke aanslag met de miltvuurbacterie. Toch moest volgens Jeb Bush, gouverneur van Florida en de broer van de Amerikaanse president, deze mogelijkheid een veel hogere prioriteit krijgen. "Dit is de nieuwe realiteit", zei hij. "We hebben over deze biologische en chemische stoffen gesproken als deel van het terroristisch wapenarsenaal. Ook al is dit nog geen biologische aanval, dan moeten we er toch klaar voor zijn."

Ook volgens procureur-generaal John Ashcroft moesten de miltvuurgevallen heel ernstig genomen worden, al waren er geen bewijzen om de besmetting te linken aan de terroristische aanslagen van 11 september. Maar hij verklaarde dat het onderzoek wel eens een duidelijk crimineel tintje zou kunnen krijgen.

Twee besmettingen met miltvuur waarschijnlijk geen terroristische aanslag

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234