Zondag 03/07/2022

Gezondheid

Angst en stress bij het zorgpersoneel is torenhoog

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven

De impact van de corona-epidemie op het zorgpersoneel blijft groot. ‘De druk op het werk is dubbel zo hoog als normaal. Eén op de drie kampt bovendien met een schuldgevoel, dat ze het virus misschien wel zullen overdragen. Thuis durven ze de kinderen zelfs niet knuffelen.’

Redactie

Een en ander komt naar boven uit de tweede barometer van De ZorgSamen, een online platform dat ontstond na initiatief van Zorgnet-Icuro en mentale ondersteuning wil bieden aan al wie werkt in de zorg en welzijn. Liefst 3.298 mensen uit verschillende beroepen zoals verpleegkundigen, zorgkundigen, huisartsen en kinesisten of begeleiders van personen met een beperking vulden begin mei de vragenlijst in.

“Ik wil niet dramatiseren, maar de stress waar ze aan blootstaan is niet te onderschatten”, zegt Kris Vanhaecht (LIGB-KU Leuven), die de resultaten analyseerde. “Meer dan de helft zegt dat ze onder hoge druk staan. De pure angst nam af na de piek van de epidemie, maar is nog altijd vijf keer hoger dan normaal. Klachten over vermoeidheid, concentratiestoornissen, en zich niet kunnen ontspannen zijn nog altijd merkbaar hoger dan anders. Vier keer meer mensen dan in pre-coronatijden voelt zich ongelukkig. En bijna drie keer zoveel mensen als normaal denkt eraan uit het beroep te stappen.”

Omdat er signalen opdoken dat veel zorgwerkers kampen met schuldgevoelens, is daar in de tweede enquête extra op gefocust. “Vooral de vrees om het virus zelf over te dragen, geeft kopzorgen”, weet Vanhaecht. “Een kwart vreest andere patiënten of bewoners of collega’s te besmetten of nadat ze op een Covid-kamer zijn geweest. Meer dan één op drie is bang de eigen familie misschien wel in gevaar te brengen. Wat moet je doen als zorgverlener, en wat mag je doen als mens van vlees en bloed. Nogal wat artsen durven hun kinderen niet meer knuffelen. Of slapen uit voorzorg niet bij hun partner”.

Hete vuren

Toen professor Vanhaecht de resultaten eerder deze week voorstelde aan de Vlaamse Covid-19 Taskforce voor de Zorg, is meteen beslist dat deze barometer zeker tot september moet doorlopen. “We zullen de psychische last langdurig moeten opvolgen. Mensen in de zorg zijn niet de beste zelfzorgers. We moeten hen erop wijzen dat ze niet moeten wachten tot ze in het rood gaan, vooraleer hulp te zoeken. Maar ik wil ook niet psychiatriseren. Deze mensen zijn het gewoon om voor hete vuren te staan en gaan niet allemaal in een burn-out terecht komen. We moeten er wel voor zorgen dat de mensen voldoende veerkracht hebben, opdat ze zich kunnen blijven inzetten als er een tweede piek komt. Belangrijk om weten voor uw lezers is dat het zorgpersoneel zelf zegt dat ze zich nog meest optrekken aan steunfiguren uit hun omgeving: hun partner, hun kinderen, directe collega’s en vrienden.”

Applaus

Het is dus niet alleen met handgeklap en witte lakens dat we de zorg kunnen steunen, geeft Vanhaecht aan. “Toon begrip als iemand meer prikkelbaar is dan normaal. Denk niet meteen dat ie doorslaat, als iemand eens uithuilt. Kinderen van zorgverleners moeten weten dat mama of papa zware dingen heeft gezien op het werk, en even adempauze moeten krijgen in de tuin of met koptelefoon op. Om dat soort tips mee te geven aan het brede publiek, organiseren we zaterdag 16 mei om tien uur een gratis webinar op www.dezorgsamen.be. Onder meer kinderpsychiater Peter Adriaenssens werkt eraan mee. In de week van 25 mei komt de uitzending ook op Kanaal Z. Eigenlijk kan iedereen hier wat van opsteken, want overal staan mensen extra onder druk. Ook de politieagenten en leerkrachten, of de cafébaas die noodgewongen thuis zit. En bijna niemand kan zich door de coronamaatregelen opladen zoals gebruikelijk.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234