Zaterdag 26/09/2020

Angst en planzucht doen aantal keizersneden toenemen

Belgische vrouwen kiezen steeds meer voor een bevalling met de keizersnede. De voorbije tien jaar steeg het aantal keizersneden in ons land tot 14 procent van het totale aantal bevallingen, een stijging met 5 procent tegenover 1988. De groeiende vraag naar keizersneden moet blijken uit cijfers van het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie in Brussel, die gepubliceerd werden in de Artsenkrant.

gent.

Eigen berichtgeving

'De stijging wordt vooral veroorzaakt door de angst voor medische fouten en hun gevolgen", zegt een arts op de dienst Verloskunde van het Gentse universitaire ziekenhuis. "Bij een stuitligging wordt bijna altijd voor een keizersnede geopteerd." De angst bij gynaecologen voor fouten tijdens bevallingen is vooral ingegeven door de juridische consequenties die daaraan kunnen vasthangen. In de Verenigde Staten gebeuren naar verluidt nu al zeven op tien bevallingen met een keizersnede. "Hier is de situatie nog niet zo erg. Maar veel artsen nemen liever het zekere voor het onzekere."

Een keizersnede heeft zowel voor- als nadelen. Uit studies is vroeger al gebleken dat de druk op de kinderschedel bij een vaginale geboorte belangrijk kan zijn voor het op gang trekken van hormonale en andere processen. Bij een keizersnede is de druk op de schedel onbestaand. Het voordeel van de keizersnede is anderzijds dat ze snel gebeurt en in klinisch optimale omstandigheden.

"De vrouwen worden ook steeds ouder als ze hun eerste baby krijgen, wat de risico's bij een natuurlijke bevalling kan verhogen." Volgens het Studiecentrum ligt de gemiddelde leeftijd bij een eerste kind in België op 27,3 jaar. Vier vrouwen op tien worden voor het eerst moeder als ze de dertig gepasseerd zijn.

"Voorts willen zowel gynaecologen als patiënten een nakende geboorte beter kunnen plannen. Dokters willen ook wel eens met vakantie. Sommigen kiezen daarom bewust voor een keizersnede. Anderen laten een bevalling met een spuitje op een welbepaald ogenblik induceren of kunstmatig opstarten. Mede daardoor daalt het gemiddelde geboortegewicht van borelingen. De kinderen worden meestal een tot twee weken te vroeg geboren. Toch ligt het gemiddelde geboortegewicht nog binnen de normale grenzen."

Uit de cijfers blijkt dat ruim 30 procent van alle bevallingen geïnduceerd wordt. Slechts een derde van die inducties heeft een medische reden. Tijdens de bevalling kiest de helft van de vrouwen voorts voor epidurale verdoving, zo blijkt uit de cijfers. "Er zijn weinig risico's verbonden aan dergelijke verdoving, noch voor de patiënt, noch voor de baby. Epidurale verdoving is de veiligste van alle verdovingen en belemmert de arbeid tijdens de bevalling niet. De vrouw kan nog normaal persen."

Soms is een keizersnede ook echt aangewezen uit medische overwegingen. Uit een Frans rapport blijkt dat de kans dat een baby door zijn HIV-dragende moeder besmet wordt tijdens de bevalling, gereduceerd wordt tot één op honderd, op voorwaarde dat de moeder de aids-remmer AZT gebruikt. "Uit de resultaten in ons ziekenhuis bleek al eerder dat AZT in combinatie met een keizersnede het risico op aids-besmetting bij kinderen sterk verkleinde", bevestigt men in Gent. "Bij een gewone bevalling is er een besmettingspercentage van 30 tot 40 procent. Een vaginale bevalling duurt langer en de kans dat het kind besmet raakt door bloed en lichaamsvocht van de moeder is beduidend groter."

Frans Steenhoudt

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234