Donderdag 05/08/2021

Angolese asielzoeker pleegt zelfmoord zodat zoon in Groot-Brittannië kan blijven

Brits ministerie van Binnenlandse Zaken verklaarde al dat Antonio wellicht in het land mag blijven tot zijn achttiende verjaardag

Vader hangt zich op voor verblijfsvergunning zoon

De dag dat hij terug moest naar Angola, pleegde asielzoeker Manuel Bravo zelfmoord in een gesloten asielcentrum in het Britse Bedfordshire. Hij heeft daarmee willen voorkomen dat zijn zoon Antonio (13) zou worden teruggestuurd naar zijn door burgeroorlog geteisterde vaderland. Binnenlandse Zaken heeft een onderzoek beloofd naar de precieze omstandigheden van Bravo's dood.

Brussel

Eigen berichtgeving

De Bravo's kwamen vier jaar geleden naar Groot-Brittannië. Vader Manuel, moeder Lydia en de twee zonen, Antonio en Mellyu, ontvluchtten het geweld in de stad Bie, waar grootvader Bravo leider was geweest van een beweging die het regime van president José Eduardo dos Santos bestreed. Toen in 2001 grootvader Bravo en zijn vrouw werden vermoord, vluchtte Manuel met zijn gezin naar Groot-Brittannië.

Het gezin woonde een tijdje in Armly, Leeds. Voor Manuel Bravo was het leven in Engeland niet gemakkelijk. Hij had moeite met het leren van de taal, kon zich niet vinden in de Britse levenswijze en zocht tevergeefs naar een job die hem een inkomen zou verzekeren. Zoon Antonio daarentegen deed het veel beter op de West Leeds High School. Daarom moedigde vader Manuel hem aan. "Wees moedig. Werk hard. Doe het goed op school." Het waren woorden die de dertienjarige Antonio iedere dag te horen kreeg.

In oktober bleek welk gevaar Manuel Bravo zou lopen als hij zou terugkeren naar Angola. In oktober vorig jaar reisde zijn vrouw terug en nam hun zoontje Mellyu mee om daar te zorgen voor een nichtje dat beide ouders had verloren. Daar aangekomen werd Lydia Bravo prompt gearresteerd en vloog ze voor twee maanden achter tralies. Ze kon uiteindelijk vluchten naar een ander Afrikaans land.

Jarenlang hoorden de Bravo's niets van het asielverzoek dat ze hadden ingediend. Maar vorige week dinsdag stonden plots twee ambtenaren van de immigratiedienst voor zijn deur voor een controle. De volgende dag belde de politie aan. Toen Bravo niet opendeed, beukten agenten de deur in en namen ze vader en zoon mee.

Volgens de Britse krant The Independent werden de Bravo's vorige week woensdag overgebracht naar een asielcentrum in Bedfordshire. In aanwezigheid van zijn zoon verhing vader Manuel zich daar in zijn cel. Hij was net vijfendertig geworden. Vierentwintig uur later zou het tweetal overgevlogen worden naar Angola. Maar het ministerie van Binnenlandse Zaken verklaarde al dat Antonio wellicht in Groot-Brittannië zou mogen blijven tot zijn achttiende verjaardag. Dan kon de jongen een aanvraag voor asiel indienen.

Antonio Bravo mag nu terugkeren naar Leeds, waar hij zal worden opgevangen door de bevoegde diensten. "Nu hij weet dat hij terug mag naar Leeds, waar hij zich thuis voelde, is hij enigszins gekalmeerd", verklaarde dominee Alistair Kaye, die de familie meer dan eens bijstond, aan The Independent. "Manuel zou een briefje hebben achtergelaten. Ik heb het niet gezien. Maar duidelijk is dat hij zich onrechtvaardig behandeld voelde."

Voor zijn dood had Kaye nog een kort telefonisch onderhoud met Manuel Bravo. "We probeerden gewoon iedereen te bellen: immigratie, Binnenlandse Zaken, zijn advocaten. Maar niemand kon helpen. Aan de telefoon zei hij dat hij wanhopig was. Hij was echt bang om terug te keren."

Kaye kreeg telefonisch van de kapelaan van het asielcentrum te horen dat Bravo zelfmoord had gepleegd. "Rond middernacht had hij zich van het leven beroofd. Tegen zijn zoon had hij gezegd dat hij zijn school moest afmaken. Manuel heeft nooit te horen gekregen wat het resultaat was van zijn asielaanvraag. Wat in feite betekent dat zijn verplaatsing naar het asielcentrum illegaal was. Hij werd in de steek gelaten door de immigratie- autoriteiten, Binnenlandse Zaken en de advocaten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234