Donderdag 16/07/2020

Verdoving

Anesthesisten Veurne beloven geen dubbele verdovingen meer te doen

Een medisch team tijdens het uitvoering van een operatie.Beeld Hollandse Hoogte / John Peters

‘We gaan het niet meer doen.’ Dat verklaren de anesthesisten in het AZ West-ziekenhuis in Veurne nu in een charter. Vorige week bracht De Morgen uit dat de artsen al eens durfden weg te lopen van een patiënt om een andere te verdoven – en om zo extra te verdienen.

Bij het Riziv waren enkele klachten binnengekomen over de Veurnese anesthesisten. Die zouden niet de hele operatie bij hun patiënten blijven. Artsen worden betaald op basis van prestaties. Als een anesthesist drie operaties tegelijkertijd kan bijwonen, dan verdient hij dus drie keer in één klap.

Volgens de richtlijnen moet een anesthesist wel degelijk te allen tijde in de gaten houden of een patiënt goed reageert op de verdoving, niet in ademnood geraakt of vroegtijdig wakker wordt. Het leven van een patiënt kan ervan afhangen.

Toen De Morgen over de klachten bij het Riziv schreef, reageerde het ziekenhuis meteen ontkennend. Simultane anesthesie, zoals het verdoven van meerdere patiënten tegelijk heet, gebeurde er niet. De directie verwees toen naar een aantal controles, onder andere door de Vlaamse Zorginspectie, waarbij niets abnormaal werd vastgesteld.

Maar na een intern onderzoek in het ziekenhuis moet de directie nu toegeven dat het wel gebeurt. Na overleg met de betrokken artsen en een analyse van de operatieverslagen, blijken er nu toch ‘concrete aanwijzingen’ dat de anesthesisten meer verdienden door simultane anesthesie, laat directeur Lieven Vermeulen weten. 

Het ziekenhuis wil die praktijken nu vermijden met een charter dat alle anesthesisten plechtig hebben ondertekend. “De anesthesisten hebben gezegd dat ze strikt de regels van hun beroepsfederatie zullen naleven”, zegt Vermeulen. “Die regels zeggen dat er geen simultane verdovingen mogen plaatsvinden.”  

Vaag vermoeden

De directeur geeft ook toe dat hij zelf al wel een vaag vermoeden had dat dergelijke praktijken in zijn ziekenhuis voorvielen. Volgens hem is de oorzaak te zoeken bij een tekort aan anesthesisten: zes voor zeven operatiezalen. Van hen moet ook altijd iemand de intensieve zorgen en de spoedafdeling bemannen.

Maar de echte omvang van het probleem kon Vermeulen naar eigen zeggen niet inschatten. “Als directeur kom ik zelden in het operatiekwartier.” Hij maakt zich wel sterk dat wanneer de anesthesist de zaal verliet, de patiënten nooit in gevaar waren. “Er heeft altijd een verpleegkundige het toezicht bewaard.”

Dat mag dan wel zijn, maar een verpleegkundige mag dat helemaal niet doen, stelt professor medisch recht Herman Nys (KU Leuven). “Een verpleegkundige zou dat perfect kunnen, mocht hij daarvoor zijn opgeleid. Maar dat is nu niet het geval. Verpleegkundigen die dat wel doen, lopen dus een risico, want ze gaan een grote verantwoordelijkheid aan. Ook de patiëntveiligheid komt in het gedrang. Het is onwettig en geen goede situatie.”

In onze buurlanden mogen opgeleide verpleegkundigen wél patiënten in de gaten houden als de anesthesist wegloopt. Maar hier gaat onze wetgeving nog sterk uit van het monopolie van de arts, meent professor Nys. 

Volgens een anesthesist uit een ander ziekenhuis, die anoniem wil blijven, zijn het de beroepsverenigingen van artsen zelf die een officiële opleiding voor anesthesieverpleegkundige tegenhouden. “Want als het Riziv te weten zou komen dat ze het toezicht overlaten aan een daarvoor opgeleide verpleegkundige, riskeert men dat de nomenclatuur (het bedrag dat een arts krijgt voor een prestatie, EC/CG/SV) omlaag wordt gehaald.”

Maar het blijft in Veurne niet bij een charter alleen. Vermeulen wil ook inzetten op voldoende controles. Deze week gebeurde er al elke voormiddag en elke namiddag en onverwachte controle  in de operatiezalen. “Volgens die steekproeven zou alles sinds maandag conform de regels zijn verlopen”, stelt hij. De raad van bestuur zal half februari beslissen of er een externe audit komt van de dienst anesthesie.

Ook bijgeschaafd: het operatieschema. “Sommige ingrepen die vaak in de ochtend gebeurden, zijn naar de namiddag verschoven.” Dat zou de kans op overlap van de zalen moeten verkleinen. 

Wegpesten

Uit het ziekenhuis komen nog andere stemmen. De anesthesisten zouden stiptheidsacties organiseren en hierbij de chirurgen uit de operatiezalen ‘wegpesten’. Over pestgedrag hoorde Vermeulen ook “nu en dan” geruchten. “Maar het werk in een operatiezaal is als het werk in een keuken”, vindt hij. “Je kan het moeilijk bewijzen, maar er zijn onvermijdelijke spanningen.”

Tot slot belooft Vermeulen de dienst anesthesie te zullen uitbreiden met ten minste 1,7 extra medewerkers. Die vacatures zijn wel nog niet uitgeschreven en een nieuwe arts vind je niet in een vingerknip. “Voorlopig hebben onze anesthesisten hun verlof ingetrokken en draaien ze langere diensten om het tekort op te vangen”, zegt Vermeulen. De anesthesisten zijn zelf akkoord met het aanwerven van een extra medewerker. “Dat zal uiteraard betekenen dat ze per persoon minder zullen verdienen.”

Het Riziv mag voorlopig nog geen informatie geven over de stand van het onderzoek. Wel herhaalt woordvoerder Erik Rossignol van de inspectiedienst dat het inspecterend personeel verregaande bevoegdheden heeft. Zij mogen indien nodig de medische dossiers per arts opvragen om fraude te kunnen vaststellen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234