Woensdag 17/08/2022

Andreï Makine schoffeert Franse presidenten

De Frans-Russische schrijver en voormalig Prix Goncourt-winnaar Andreï Makine heeft voor ophef gezorgd tijdens zijn aanvaardingsspeech als lid van de Académie française. Hij haalde zwaar uit naar drie Franse presidenten en betitelde ze als "arrogante onwetenden". Ooit was er een tijd, zei hij, "dat Franse presidenten niet enkel romans lazen maar ook wisten hoe ze deze moesten schrijven".

Makine nam ook de westerse politiek in het Midden-Oosten op de korrel en betitelde die als "crimineel". Hij zegt dat "politici met vuur spelen door wapens in handen te geven van fundamentalisten en zo een strategie van chaos veroorzaken".

De 59-jarige schrijver kreeg in 1987 politiek asiel in Frankrijk onder president Mitterrand en won in 1995 zowel de Prix Goncourt als de Prix Médicis met Le testament français. Hij vindt dat de laatste drie Franse presidenten (Hollande, Sarkozy en Chirac) "een schaamteloze arrogantie tentoonspreidden waarmee ze hun gebrek aan cultuur aantonen".

Makine verdedigde wel de vroegere president Charles De Gaulle, wiens "krachtige pen" hij vergelijkt met die van Churchill: "Ook De Gaulle verdiende een Nobelprijs."

Makine haalde in zijn vlammende betoog eveneens uit naar het bloedvergieten in Oekraïne en hekelde de westerse bemoeienissen. Makine beschouwt zichzelf als pro-Russisch, maar wil niet toegeven of hij tot het kamp van Poetin behoort.

"Makines actie om via zijn aanstelling in de Académie de Franse president aan te vallen, lijkt op een beet in de hand die hem voedert", schrijft The Guardian. "De Franse president heeft het laatste woord over wie in de Académie française wordt opgenomen." Toch is de kans klein dat Makine zijn zitje als 'Immortel' zal moeten opgeven.

Herman Brusselmans misschien naar Amsterdam

De onlosmakelijk met Gent verbonden schrijver Herman Brusselmans overweegt een verhuis naar Amsterdam, de stad waar zijn vriendin Lena een kunstgalerie in de Vijzelstraat zou openen. "We zijn volop aan het onderhandelen om daar een huis te kopen", vertelde Brusselmans in De slimste mens ter wereld. "De kans is zeer groot, 75 procent ongeveer. Zo gaat dat in het leven. Er gebeuren nu eenmaal dingen. En voor Lena is Gent geen optie. (...) Als we willen samenwonen is er dus maar één optie", zegt hij onder meer in Het Nieuwsblad. De honkvaste Brusselmans lijkt ditmaal overtuigd. "Wat is afstand tegenwoordig? Gent en Amsterdam liggen op pendelafstand van elkaar. Ik ken de stad ook zeer goed."

Brusselmans behoudt wel zijn loft in Gent.

Op vakantie met de top 20 van het jaar

De boekenbijlage is er twee weken tussenuit. Op woensdag 11 januari zijn we terug. Om de twee Boeken-loze weken te kunnen overbruggen, bieden onze recensenten u hun top 20 van het jaar aan. Surf naar demorgen.be/cultuur voor zo'n 7.500 extra bladzijden leesplezier in de kerstvakantie.

Telex

►Op zaterdag 7 januari 2017 organiseert de Vlaamse Auteursvereniging haar achtste Werkcongres in de Antwerpse Singel, met diverse panelgesprekken en discussiemomenten over kwesties die van belang zijn voor auteurs en scenaristen. Gastsprekers zijn onder meer Frank Westerman, Tom Naegels en Erik Vlaeminck, terwijl Jeroen Olyslaegers en Runa Svetlikova een State of the Art uitspreken. Inschrijven via auteursvereniging.be

►Nederland krijgt binnenkort een Bookstore Day, in navolging van de Recordstore Day, waarop platenwinkels bijzondere dingen organiseren zoals de verkoop van speciale producten en instore optredens. Libris lanceert op 22 april het uit de VS via het VK overgewaaide fenomeen Bookstore Day met diverse evenementen. In Vlaanderen wordt de Dag van de Onafhankelijke Boekhandel sinds een vijftal jaar telkens op 12 december gevierd.

►De gerenommeerde kunstboekenuitgeverij Ludion waagt zich nu ook aan literatuur. Zopas verscheen er de fraai vormgegeven historische roman Als rook over de bergen van Marc Andries, over het leven van Jef Van Extergem (1898-1945). Van Extergem is een markante figuur. Hij was socialist én flamingant, activist en later communist. We volgen Van Extergem tijdens zijn meetings in de Antwerpse volkshuizen, in het Berlijn van de Spartakisten, in de gevangenis, op de Kalmthoutse Heide. Van Extergem kiest in WO II voor het verzet en sterft - na een verblijf in Breendonk - van ontbering in het kamp Ellrich. Andries' levensschets zit op het snijvlak tussen roman en biografie.

De comeback van Marc Andries (°1939) is opmerkelijk. Hij debuteerde al in 1960 bij De Bezige Bij en schreef zowat dertigtal romans, verhalenbundels en essays. Andries richtte samen met Louis Paul Boon ooit The Honest Arts Movement op en was een tijdlang directeur van het Antwerpse Fotografiemuseum.

►Ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag heeft Adriaan van Dis zijn literaire archief aan het Literatuurmuseum in Den Haag geschonken. Het bevat onder meer manuscripten van romans en novellen als Nathan Sid en Zilver, cahiers met aantekeningen voor onder meer Ik kom terug en Tikkop, diverse foto's en literaire cartoons, en correspondentie met collega-schrijvers als Maarten 't Hart, Geert Mak, Charlotte Mutsaers, Cees Nooteboom, Jan Siebelink, Marten Toonder en Joost Zwagerman.

►De Ierse krant The Irish Times heeft in zijn eindejaarslijst met beste boeken van 2016 ook vier vertaalde Nederlandstalige schrijvers opgenomen. Het gaat om Annelies Verbeke (Thirty Days), Jaap Robben (You Have Me to Love), Stefan Hertmans (War and Turpentine) en Gerard Reve (de bejubelde vertaling van The Evenings).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234