Dinsdag 21/03/2023

Kasteelmoord

André Gyselbrecht wil vrijspraak op basis van overmacht

Een tekening van André Gyselbrecht. Beeld Palix
Een tekening van André Gyselbrecht.Beeld Palix

Op het correctioneel proces over de kasteelmoord hebben de advocaten van André Gyselbrecht (67) en Pierre Serry (67) vandaag gepleit. Volgens de verdediging handelde dokter Gyselbrecht uit overmacht en moet hij daarom vrijgesproken worden. De verdediging van Serry vroeg om een milde bestraffing.

Redactie

Tijdens hun pleidooien maakten de advocaten van André Gyselbrecht duidelijk dat er sprake was van uitlokking of zelfs overmacht. Een vrijspraak op basis van artikel 71 komt er meestal door een onmiddellijke reactie op een ernstig en dreigend gevaar. "Er wordt niet enkel gedoeld op een plotse of eenmalige gebeurtenis. Er is ook de realiteit dat niets of niemand het slachtoffer zou kunnen stoppen", aldus meester Filip D'Hont, die ook de strenge vordering van het openbaar ministerie hekelde.

Meester Johan Platteau wierp op dat André Gyselbrecht zich terecht zorgen maakte over het gedrag van zijn schoonzoon. Het mogelijke vertrek naar Australië werd als een constante dreiging omschreven. "Hij leefde met angst, hij begon te flippen als hij het woord Australië hoorde. Die angst was gerechtvaardigd, de psychologen en psychiaters hadden het hem gezegd." Op 26 januari 2012 gaf Gyselbrecht uiteindelijk de definitieve opdracht om Stijn Saelens uit de weg te ruimen.

Geen gevaar voor maatschappij

Het openbaar ministerie vorderde vrijdag 30 jaar cel en 15 jaar terbeschikkingstelling (TBS) voor de dokter uit Ruiselede. De verdediging omschreef het als een verschrikkelijk zware vordering. "Hij heeft het gedaan omdat hij dacht dat zijn dochter en zijn kleinkinderen in gevaar waren door een ziek mens die geen behandeling wou. Besef dat hij het niet gedaan heeft uit eigenbelang." Meester Platteau voegde eraan toe dat zijn cliënt absoluut geen gevaar is voor de maatschappij. "Wees mild als het kan en streng als het moet. Maar neem André Gyselbrecht de hoop niet af."

De advocaten van Pierre Serry focusten op de band die hij had met André Gyselbrecht. "Hij was een vertrouwensman voor Pierre Serry. Meneer doktoor, onderschat niet dat u op dat moment een man van aanzien bent", aldus meester Walter Damen. De verdediging van Serry voegde eraan toe dat Gyselbrecht steeds alle touwtjes in handen hield. De dokter vertelde over de incest en bepaalde wanneer de moord zou plaatsvinden. "Heeft Pierre Serry ooit zelf initiatief genomen? Hij was heel opgelucht toen hij twee keer hoorde dat het niet nodig was, want Pierre Serry zat er niet op te wachten."

Meester Kris Vincke benadrukte dat Pierre Serry wel een sjacheraar is, maar zeker geen koelbloedige crimineel. "Onderschat zijn rol niet, maar overschat ze ook niet. Op een gegeven ogenblik is hij gedegradeerd tot de facteur en de reisgids voor de Nederlanders naar het bos." Met de uitvoering had Serry volgens zijn advocaat weinig te maken. Zo zou hij de naam van 'Ronnie' van Bommel zelfs niet gekend hebben. Serry ontkent ook dat de put aan zijn chalet diende om het lichaam van Stijn Saelens te begraven.

Verzachtende omstandigheden

De advocaten van Pierre Serry zijn van oordeel dat 20 jaar de maximumstraf is in een gecorrectionaliseerde moordzaak. Meester Damen verwees hiervoor naar het recente arrest van Grondwettelijk Hof. Daarnaast ziet de verdediging verzachtende omstandigheden in onder andere zijn bekentenissen, zijn spijt, zijn leeftijd en zijn gezondheidsproblemen. "Als u 26 jaar geeft, zal hij zelfs nooit aan die TBS moeten beginnen. Hij moet toch de doodstraf niet krijgen", aldus meester Vincke.

Woensdag komen de advocaten van Evert de Clercq aan het woord. De Zeeuw ontkent elke betrokkenheid bij de moord op Stijn Saelens.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234