Donderdag 14/11/2019

André Flahaut maakt brandhout van nota defensieminister Pieter De Crem

André Flahaut (PS): 'De Crem wil meer risicovolle operaties. Maar om dat veilig te doen heb je ander materieel nodig. En daar zijn geen centen voor'

BRUSSEL l Van de plannen van defensieminister Pieter De Crem (CD&V) zal in de praktijk maar weinig in huis komen. Dat zegt zijn voorganger, André Flahaut (PS). Flahaut wil zijn coalitiepartner ook nauwlettend in het oog houden. 'Om te beletten dat hij stommiteiten begaat', klinkt het fijntjes.

Door Cathy Galle

De plannen blinken vooral uit in vaagheid, meent André Flahaut. Dat kan volgens hem ook niet anders, want minister De Crem heeft op voorhand niets willen onderhandelen. Niet met de legerbonden, niet met de legertop en ook niet met collega-politici. "Om op defensie iets te kunnen veranderen is dat nochtans essentieel", weet Flahaut. "Het heeft mij destijds acht jaar gekost om het leger te veranderen. De procedures alleen al duren erg lang. Hij heeft op zijn minst een legislatuur nodig om iets te kunnen verwezenlijken. En dan moet iedereen al meewerken."

Die luxe heeft De Crem volgens Flahaut niet. "Stel nu nog dat we voorbij 15 juli geraken. Dan heb je eerst de vakantie en daarna beginnen de voorbereidingen al voor de regionale verkiezingen. Geloof me, dat is geen goed klimaat om veel zaken veranderd te krijgen." En zelfs al lukt dat nog, dan is er nog altijd de kwestie van de centen. Die zijn er bij defensie namelijk zo goed als niet. "De Crem wil niet alleen meer operaties, hij wil ook andere operaties", zegt de voormalige minister. "Meer risicovolle. Om dat veilig te doen heb je wel ander materieel nodig. En daar zijn dan weer geen centen voor."

Dat is overigens niet het enige contradictorische punt in de plannen van De Crem, meent Flahaut. "Hij wil het leger weer in de harten van de mensen krijgen door terug te keren naar wat hij de 'fundamenten' noemt, namelijk de operaties. Maar zitten de Belgen wel te wachten op een deelname aan risicovolle operaties? Dat zagen we in de landen die wel deelnamen aan Irak ook. De bevolking keerde zich meer en meer tegen die beslissing."

Volgens Flahaut maakt een goede lezing van de nota ook duidelijk waar De Crem naartoe wilt. Bij de verantwoordelijkheden van ons land ten opzichte van de Verenigde Naties schrijft De Crem: "Een mandaat van de VN-veiligheidsraad is voor ons land in principe een voorwaarde om aan een interventie deel te nemen." Flahaut valt vooral over de woordjes 'in principe'. "Dat impliceert eigenlijk dat een deelname eventueel ook zonder mandaat kan. En dat vind ik zelf nogal beangstigend. Herinnert u zich de discussie over de Belgische deelname aan de oorlog in Irak? Die draaide ook volledig om dat mandaat. Ik kan u verzekeren dat had die 'in principe' in 2003 in de tekst gestaan, dan zaten onze jongens nu in Irak."

Volgens Flahaut is De Crem ook van plan om tachtig extra militairen naar Zuid-Afghanistan te sturen, maar dat wordt bij defensie formeel ontkend. "Wel zullen er, naast de ontplooiing van de F-16's in Zuid-Afghanistan, wellicht begin volgend jaar nog eens een zestigtal militairen naar het noorden of het oosten van het land vertrekken om er Afghaanse collega's op te leiden", stelt legerwoordvoerster Ingrid Baeck.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234