Donderdag 27/01/2022

André Delvaux (1926-2002)

NRC Handelsblad, 7 oktober

"De vrijdag in Valencia overleden Belgische filmer, musicus en docent André Delvaux regisseerde in 1988 zijn achtste en laatste lange speelfilm, een geraffineerde en zorgvuldige verfilming van Marguerite Yourcenars historische roman L'oeuvre au noir. Delvaux (Heverlee, 1926) stierf plotseling, na onwel te zijn geworden tijdens een lezing. Zelfs de nieuwsmedia in zijn eigen land besteedden dit weekeinde nauwelijks aandacht aan de dood van een van Belgiës belangrijkste filmmakers. Delvaux, die voor een ontwikkeld publiek niet eenvoudig toegankelijke films maakte, blijkt al bijna vergeten. (...) Je zou Delvaux een voorbeeldig cineast kunnen noemen, tegelijk verteller en essayist, een intellectueel die zowel met Walen als Vlamingen in hun eigen taal voortreffelijk communiceerde. Hij had een visie, vele ideeën en wist die met precisie en doortastendheid te realiseren. Hij was alleen niet goed in marketing en in populistisch amusement, en dus was hij in deze tijd een dinosauriër geworden."

Eddy van Vliet (1942-2002)

de Volkskrant, 7 oktober

"Antwerpenaar Eddy van Vliet, zaterdag overleden, debuteerde in de jaren zestig met gedichten vol particuliere weemoed. Zijn werk is altijd autobiografisch gebleven, maar hij nam zijn weemoed steeds minder serieus. (...) De laatste bundel van Eddy van Vliet (...) is het epische gedicht 'Vader' (2001), een bijna zeventig bladzijden tellende ode aan de man die hem in 1955 verliet en met wie hij de banden inmiddels weer aangehaald had. Toen het eind van zijn vaders leven in zicht kwam, besloot Van Vliet een gedicht aan hem te wijden, als een soort in memoriam vóór zijn dood. Uiteindelijk heeft de vader de verschijning van het boek niet meer meegemaakt. Het is pijnlijk dat deze voorbeeldige zoon, zo kort na het oprichten van dit monument voor zijn vader, zelf de dood heeft moeten binnenlaten. 'Lees mijn boeken', zegt hij tegen zijn gast, 'in negen van de tien / kom je voor. Je bent geen onbekende.'

'Andromak' van Luk Perceval in Het Toneelhuis

de Volkskrant, 7 oktober

"Luk Perceval fileerde Racines tragedie Andromache tot op het bot. We horen alleen de onderliggende lijnen, zonder de sierlijke verzen, maar we weten precies wat er speelt. In zijn regie koos hij voor de stilte. Het is de bedachtzame stilte na een vernietigende storm. De acteurs bewegen nauwelijks, ze staan daar als een oogverblindend mooi tableau. Perceval laat zich de laatste tijd kennen als een regisseur die extreem durft te zijn. Zijn L King of Pain groeide na de première uit tot een wonder van schoonheid en durf. In Asem pakte hij een delicaat onderwerp als incest aan en goot dat in een vorm die de kern van het thema raakte. Opnieuw gaat het hem hier om de kern. In zijn bewerking, die Andromak heet, dringt hij door tot de essentie van de Griekse tragedie. Gaf Gerardjan Rijnders ooit in zijn regie het klassieke acteren en Racines sierlijke verzen alle ruimte, Perceval doet het tegendeel. De waanzin van oorlog krijgt bij hem de vorm van rigoureuze kaalslag. Meer dan een uur heeft hij niet nodig. En de acteurs voegen zich perfect in zijn concept, intens en hevig. (...) Perceval heeft deze minimale tekst zo strak en stijlvol geregisseerd dat hij opnieuw respect afdwingt. Deze aangrijpende vorm maakt je stil en stemt tot nadenken."

Ons land stuurt zijn zonen en dochters onverdroten de wijde wereld in. Soms worden ze in den vreemde overladen met lof, soms zijn pek en veren hun deel. In 's Lands Glorie brengen we verslag uit van hun artistieke wedervaren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234