Vrijdag 22/10/2021

Andersglobalisten nemen centrum Madrid weer in

Met een manifestatie tussen het Atochastation en de centrale Puerta del Sol stond Madrid weer in het teken van het protest tegen de besparingen en tegen het heersende economische model. De 'Indignados' stroomden zaterdag in de Spaanse hoofdstad toe, nadat ze wekenlang van dorp naar stad getrokken waren.

De República del Sol, zoals de 'verontwaardigden' hun tentenkamp noemen, is terug van weggeweest. Of beter, zoals ze zelf zeggen: "van nooit weggeweest". Na het opbreken van hun kamp op 12 juni zette de groep immers het ene protest na het andere op. Een week na de ontruiming stapten in diverse manifestaties in het hele land 200.000 betogers mee op, daarna organiseerden ze zich in diverse karavanen die overal te lande volk op de been brachten. Steevast stond daarbij een bekende slogan centraal: "Otro mundo es posible" - een andere wereld is mogelijk.

De beweging, '15 M' genoemd naar 15 mei, de dag waarop ze in het publieke leven inbrak, bestaat uit een losse verzameling radicalen die meerdere strekkingen binnen links aankleven. De 15 M'ers tekenen met name verzet aan tegen de manier waarop de representatieve democratie fungeert. Die heet de speelbal zijn van de economische en politieke elites en zou toegelaten hebben dat banken en kapitaal de overhand namen op de reële economie. In Madrid, waar gisteravond een nieuwe grote manifestatie plaatsvond, trokken de deelnemers onder meer fel van leer tegen de door de regering afgekondigde besparingen en tegen de corruptie in Spanje.

"We zijn teruggekeerd om te tonen dat we niet uitgeschakeld zijn", zei Iván García, een 24-jarige student filosofie die met de bus uit de stad Zaragoza afgereisd was, aan AFP. "We willen het protest aanhouden."

Het kamp op het centrale plein ziet er inmiddels weer uit als een kleine stad. Mensen leverden gisteren spontaan voedselpakketten af bij de 'Sectie Voeding', een paar boeren pakten met groenten en fruit uit, een tent werd omgevormd tot bibliotheek vol linkse en andersglobale literatuur, her en der vonden workshops plaats en werden discussiefora opgezet. Ook radio Ágora is weer in de ether.

'Stop de Nieuwe Wereldorde'

Dat de Indignados uitgerekend in Spanje van de grond kwamen, is natuurlijk geen toeval. Spanje wordt bikkelhard getroffen door de economische crisis. Een vijfde van de beroepsbevolking zit zonder werk en wie een baan heeft, werkt doorgaans niet in de sector waarvoor hij of zij gestudeerd heeft. Duizenden jonge Spanjaarden namen de voorbije maanden de wijk naar het buitenland. Ook moesten burgers die de voorbije jaren een huis kochten dat vaak aan de bank teruggeven omdat ze hun variabele leningen niet langer konden terugbetalen. Overigens heeft de 15 M-beweging tot dusver 52 gedwongen uitzettingen kunnen tegenhouden.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van mei jongstleden beten de regerende socialisten over de hele lijn in het zand. De conservatieve PP scoorde toen goed, maar gaat gebukt onder het Gürtel-omkoopschandaal. Vorige woensdag nam de minister-president van de autonome Valenciaanse Gemeenschap, Francisco Camps, in dat verband ontslag. De keuze tussen een aan het kapitaal verkochte PSOE (de Spaanse socialisten) en een aartsconservatieve, corrupte PP is niet democratisch, aldus de betogers gisteren in de hoofdstad. Het tweepartijensysteem berust op machtsafspraken die het burgerinitiatief en de reële democratie buitenspel zetten. "Zij noemen het democratie, maar dat is het niet", stond er op pancartes te lezen. Of nog: "Laat de rijken de crisis betalen", "Stop de Nieuwe Wereldorde" en "Welkom waardigheid".

Het protest op de Puerta del Sol kan ook niet los gezien worden van de Spaanse traditie van strijd tegen het toenmalige Francoregime. Het linkse experiment dat de Republiek in de prille jaren dertig was, bracht destijds een coalitie van conservatieven, katholieken en leger tot stand. Die drukte de republikeinen in de Burgeroorlog (1936-1939) op bloedige wijze de kop in. Nog altijd loopt door Spanje een moeilijk overbrugbare links-rechtskloof.

De Spaanse Indignados hopen dat de vonk van hun protest ook naar andere Europese landen overslaat. Ofschoon het in Griekenland tot grote betogingen en zware rellen is gekomen uit protest tegen het door Brussel opgelegde, spartaanse besparingspakket, lijkt de rust in dat land enigszins teruggekeerd. Ook het tot bikkelharde besnoeiingen gedwongen Portugal bleef tot nader order rustig, idem dito voor Ierland. In ons land voerden enkele tientallen Indignados enkele maanden geleden actie in Sint-Gillis en op het Elsense Flageyplein. Maar ook daar bleef de beweging beperkt tot een handvol deelnemers.

Hoe lang de Indignados deze keer op de Puerta del Sol willen blijven, leek niemand gisteren te kunnen zeggen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234