Dinsdag 29/11/2022

Anders-globalisten van BruXXel krijgen politieke steun

Brussel

Van onze medewerkster

Katrien Bruyland

Een tiental europarlementsleden uit de fractie van de Europese groenen en regionalisten sluit zich aan bij de steun die BruXXel krijgt in haar bezetting van het Brusselse Leopoldstation. Dat is een gevolg van een bezoek van de EU-parlementsleden aan het station, dat er kwam op initiatief van Brussels parlementslid Adelheid Byttebier (SP!Agalev). Opmerkelijk genoeg is in het station sinds kort een alternatief Europees platform van anders-globalisten gevestigd.

Maandag beraadt het Bureau van het Europees Parlement in Straatsburg zich over de vraag of de bouw van nieuwe EU-gebouwen in Brussel nog zal gebeuren met Société Espace Leopold. De huidige bouwheer voor Europa in Brussel wil zo snel mogelijk werk maken van de afbraak van het Leopoldstation om er te beginnen met de bouw van D4 en D5, twee bijkomende gebouwen voor de Europese instellingen in Brussel.

Onder de europarlementsleden die woensdagavond ingingen op de uitnodiging van Adelheid Byttebier bevonden zich onder andere Nelly Maes, Bart Staes en de toekomstige voorzitter van de Europese groene fractie, de Fransman Daniel Cohn-Bendit. EU-parlementslid Luckas Vander Taelen bezocht het station maandag al samen met de Agalev-jongeren.

Adelheid Byttebier: "Ik ben heel tevreden dat leden van het Europees Parlement gisteren voor het eerst buiten hun beschermd milieu getreden zijn en interesse betoonden in de zware consequenties die een uitbreiding van het Europees Parlement heeft op het Brusselse stadsweefsel. Wat ik niet verwacht had, is dat er uit het bezoek meteen politieke initiatieven zouden voortvloeien."

Gérard Onesta, een van de ondervoorzitters van het Europees Parlement, heeft zitting in het Bureau van het EP. Onesta was de eerste van de vijftien leden van het Bureau die te kennen gaf grote vragen te hebben bij de wenselijkheid van een verdere samenwerking met een firma die haar verplichtingen op vlak van mobiliteit en bewoning in het verleden niet nakwam. Onesta, als architect bijzonder goed geplaatst om zich in het dossier uit te spreken, stemt met zijn vijftien collega's maandag in Straatsburg over de samenwerking met Société Espace Leopold.

Volgens Byttebier is het niet minder dan historisch te noemen dat standpunten omtrent de huidige bouwpolitiek van Europa in Brussel, die zowel bij wijkcomités, belangengroepen en Brusselse politici leven, op openlijke steun kunnen rekenen van europarlementsleden. Byttebier: "Voor het eerst is er eindelijk vanuit Europa interesse in het Brussel rond de instellingen. Het probleem zit hem eigenlijk in de onverschilligheid omtrent wat er met Brussel gebeurt."

Iets waar Luckas Vander Taelen zich volmondig bij aansluit: "Het is een aanfluiting voor het Belgisch voorzitterschap dat men dit gebouw liet verkrotten. Dat heeft alleen te maken met de mensen die over dergelijke dossiers beslissen: ze hebben geen liefde voor Brussel. In Gent of Antwerpen is deze situatie ondenkbaar."

Het officiële informatiecentrum van de EU, dat te zien is vanuit het beschermde maar verwoeste salon van Leopold I in het station, staat er volgens Vander Taelen niet op zijn plaats. "Dit station zou de poort moeten zijn naar Europa. Daar moet ook plaats zijn voor kritische bespiegelingen van 'anders-globalisten'. Ik denk dat Verhofstadt er ook alle belang bij heeft om van dit station een permanent contactpunt te maken waar iedereen kan komen. Prodi had het erover dat Brussel Europa niet begrijpt. Dit station is de plaats waar ze elkaar kunnen ontmoeten."

Volgens Byttebier is het van het grootste belang dat Brussel stillaan ernstig genomen wordt en dat de gesprekken tussen Europese politici en de andere stadsbewoners aan wie Brussel behoort beginnen. "En waarom zou Europa het debat niet aangaan? De mensen van BruXXel zijn een goede partner, die de aanwezigheid van Europa wil integreren in Brussel. Ik steun hun actie dan ook volledig."

Voor federaal minister Durant, die zich maandag samen met de NMBS uitspreekt over de bezetting van het station door BruXXel, heeft Byttebier nog een boodschap. "Ik kan me voorstellen dat Durant onder druk staat om deze actie te laten stopzetten. Maar ik wil erop wijzen dat naast haar lokale partijgenoten in Elsene en haar collega's in het Brusselse Parlement nu ook Europese groenen de kant van BruXXel kiezen."

'Dit station zou de poort moeten zijn naar Europa waar iedereen elkaar kan ontmoeten'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234