Zaterdag 28/05/2022

Anderlechtvedetten onder vuur bij eigen supporters

Een dertigtal supporters van de harde kern, de Brussels Casual Service (BCS), heeft de open training van Anderlecht verstoord. Ze liepen het veld op en maakten de spelers duidelijk dat ze hun 'slappe gedrag en het puntenverlies' niet langer pikken. Voorzitter Vanden Stock ging de confrontatie met de BCS aan.

Na de 5 op 18 in play-off I zette Anderlecht een charmeoffensief richting eigen fans in. "Alle supporters die RSCA een warm hart toedragen, zijn woensdag welkom op de open training", klonk het. Meer dan 2.000 fans, waaronder heel wat families met kinderen, verzamelden aan het trainingsveld van het oefencomplex van Neerpede.

De training was een kwartiertje aan de gang toen een harde kern van dertig fans het veld opstapte richting spelers, die net een partijtje waren begonnen. "Voetballers die anderhalf miljoen per jaar verdienen, mogen meer respect voor hun fans tonen", kregen de spelers naar het hoofd geslingerd. "Neem een voorbeeld aan Standard, zij spelen met het mes tussen de tanden."

De spelers reageerden geschrokken. Kouyaté, die door een BCS'er verbaal hard werd aangepakt, reageerde emotioneel. "Dit is geen circus", snauwde de Senegalees zijn criticaster toe. Biglia en Mbokani sprongen tussenbeide om de gemoederen te bedaren.

Ook John van den Brom ging in gesprek met de zware jongens. "Ik kan hun frustratie begrijpen", zei de coach. "Maar de manier waarop ze die uiten, vind ik niet gepast. De reactie staat in schril contrast met de duizenden anderen rond het veld. Ik heb de voorbije dagen vaak de opmerking gekregen dat ik een voorbeeldfunctie heb, dat geldt ook voor de fans." Van den Brom kreeg applaus van de meerderheid van de fans, die de actie van de harde kern afkeurde.

De gemoederen bedaarden, mede door de houding van Vanden Stock. De Anderlechtvoorzitter nodigde de leiders van de BCS uit voor een gesprek aan de zijlijn, zodat de training kon worden voortgezet. "De neergang is begonnen toen jullie Biglia en Mbokani in januari lieten begaan toen ze niet opdaagden voor de trainingen", kreeg Vanden Stock als verwijt. "De vedetten moeten nu maar eens opstaan."

Ongelijk kon Vanden Stock zijn ruige gesprekspartners niet geven, maar hij nam zijn spelers in bescherming. "Ik kan jullie verzekeren dat ze tegen Standard hun truitje zullen natmaken", zei hij. "Mocht dat in de volgende vier matchen niet het geval zijn, mogen jullie mij aanpakken."

Na zijn optreden kwam de voorzitter terug op een bewogen dag. "Tweeduizend supporters, dat heb ik zelden gezien voor een training", aldus Vanden Stock. "Ook als het minder gaat blijft Anderlecht de fans aanspreken. Al die mensen verdienen respect. Daarom vond ik het belangrijk dat ze vandaag op een aangename manier de training konden bijwonen en niet allemaal op elkaar gehoopt, achter tralies."

Inzet tonen

De actie van de BCS, die twee jaar geleden al eens een training van Ariël Jacobs verstoorde, kon op minder begrip rekenen. "Ik kan hun frustratie over de sportieve gang van zaken begrijpen, maar wat willen ze met hun actie bereiken? Denken ze dat de spelers nu plots meer inzet zullen tonen? Meer dan ooit hebben we onze fans nodig. Op een positieve manier. Niet door negatief in beeld te willen komen."

Vanden Stock deed er alles aan om spelers en staf uit de wind te zetten, maar dat ook de voorzitter niet tevreden is, bleek duidelijk. "Ik ben de spelers nog niet gaan toespreken. Ik wil van de trainers horen welke sfeer er binnen de groep leeft. Dan zal ik pas beslissen of het opportuun is om naar de kleedkamer te trekken. Maar ik hoop één zaak: dat deze open training iedereen wakkerschudt, spelers en staf."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234