Maandag 19/04/2021

Eurostadion

Anderlecht ziet Eurostadion niet meer zitten: "Niet in het belang van de club"

Ontwerp van het Eurostadion in Brussel.  Beeld rv
Ontwerp van het Eurostadion in Brussel.Beeld rv

Voetbalclub RSC Anderlecht is niet akkoord met de plannen van bouwheer Ghelamco rond de bouw van het Eurostadion, zo maakte de club vandaag bekend. Bouwbedrijf Ghelamco geeft echter niet op: "We zullen er alles aan doen om onze opdracht te vervolledigen." Ook de Brusselse regering wil verder werk blijven maken van het Eurostadion. Volgens N-VA geen goed idee: "Nu na de KBVB ook Anderlecht afhaakt, vallen de twee belangrijkste redenen voor de bouw van het stadion weg."

RSC Anderlecht heeft vandaag duidelijk gemaakt dat het niet akkoord gaat met voorliggend project van Ghelamco voor het Eurostadion. "Met de huidige kennis en stand van zaken van het Eurostadion Brussels dossier en na de indiening van het MER-dossier en de milieu- en bouwvergunningsaanvraag, heeft de raad van bestuur van RSC Anderlecht het dossier geëvalueerd", zo klinkt het in een persmededeling van de voetbalclub. "Zij heeft haar ernstige bezwaren en beslissing dat het niet in het belang van de club is om deel te nemen aan het voorliggend project, overgemaakt aan Ghelamco Invest NV."

Met het afhaken van RSCA en eerder al de KBVB, vallen volgens N-VA de twee belangrijkste redenen om het Eurostadion te bouwen weg. Bovendien wordt volgens de partij ook het halen van de deadline van het EK 2020 zo ondertussen redelijk onhaalbaar. N-VA roept de politieke voortrekkers van het Eurostadion dan ook op om "met een schone lei opnieuw na te denken over wat men met parking C wil doen". Beter dan halsstarrig vasthouden aan het Eurostadion, zou men volgens hen werk maken maken van plan B: de renovatie van het Koning Boudewijstadion tot een "moderne en hedendaagse sporttempel".

Goedkoper

"Gezien het niveau van de investering door de belastingbetaler – ongeveer 400 miljoen euro, kan ik mij niet inbeelden dat er een draagvlak is om te proberen het stadion tijdig klaar te krijgen voor vier matchen van het EK 2020. Het spookbeeld van leegstaande Olympische infrastructuur doemt op", aldus Johan Van den Driessche, N-VA-fractievoorzitter in het Brussels Hoofdstedelijk parlement en gemeenteraadslid in de stad Brussel.

Doordat zowel RSC Anderlecht als de KBVB het Eurostadion niet willen gebruiken als thuisbasis voor hun elftal, vervelt het hele bouwproject volgens N-VA tot een 'Eurocampus': een kantoor- en parkingproject dat nog weinig met de initiële doelen van het project te maken heeft.

"Ik hoop dat de voortrekkers van het project als Alain Courtois (MR) en Guy Vanhengel (Open VLD) de moed tonen dringend werk te maken van plan B, namelijk de renovatie van het Koning Boudewijnstadion tot een moderne en hedendaagse sporttempel. Een renovatie is veel minder complex dan het bouwen van het Eurostadion waardoor het EK 2020 halen misschien nog kan."

Open kaart

Die mening is ook Brussels parlementslid voor Groen Arnaud Verstraete toebedeeld. "Het afhaken van RSC Anderlecht stelt de vraag nog scherper voor wie het Eurostadion echt bedoeld is: niet voor Anderlecht, niet voor de Voetbalbond, en zeker niet voor de Brusselaars die enkel maar dienen te betalen", zegt hij. Als enige begunstigden ziet hij bouwheer Ghelamco en " de twee politieke voortrekkers van het project, Alain Courtois (MR) en Brussels minister Guy Vanhengel" naar voren komen.

Het is voor het Groen-parlementslid tijd om open kaart te spelen in dit dossier en bekend te maken welke afspraken en contracten er werden afgesloten tussen de bouwheer, de eventuele gebruikers en de overheden. Ook moeten de alternatieven eerlijk beoordeeld worden, zegt Verstraete.

"Niet definitief begraven"

Dat die 'voortrekkers' geenszins van plan zijn om de bouw van hun Eurostadion zomaar te laten varen, blijkt uit een persbericht dat ze vandaag uitstuurden. Daarin bevestigen minister-president Rudi Vervoort en minister van Financiën Guy Vanhengel dat het Brusselse Gewest nog steeds wenst dat het stadion gebouwd wordt. "Alle procedures om dit doel te bereiken moeten voortgezet worden", zo klinkt het.

Dat vindt ook bouwbedrijf Ghelamco. Volgens hen betekent deze 'tussenstop' van Anderlecht niet dat het project voor de club ook definitief begraven is. "We lezen in de brief die we ontvingen van RSCA niet dat de club uit het project stapt", zo staat in een mededeling. "Dat kan trouwens ook niet gegeven de door de club neergelegde documenten tijdens de openbare aanbesteding en vooral de ondertekening van het beginsel-akkoord."

Het project is voor Ghelamco dus zeker niet afgesloten. "We hebben ons altijd als loyale partner gedragen, en zullen dat blijven doen. Wij hebben een opdracht gekregen en zullen er alles aan doen om die uit te voeren. Ghelamco komt zijn engagementen na. We verwachten dat onze partners dat ook doen. Alleen zo is er sprake van rechtszekerheid."

"We begrijpen de houding van RSCA eerlijk gezegd niet", klinkt het tot slot. "Ghelamco heeft reeds per brief het verzoek gericht aan de voltallige raad van bestuur van RSCA om het project omstandig te kunnen toelichten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234