Maandag 19/04/2021

Anderlecht vanaf 2019 in Eurostadion, Stad Brussel betaalt jaarlijks vier miljoen euro

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

De stad Brussel betaalt vanaf de oplevering jaarlijks vier miljoen euro voor de uitbating van het Eurostadion. Dat bevestigde de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) vanmiddag tijdens een persconferentie op het stadhuis van Brussel. De Brusselse schepen van Sport Alain Courtois voegde er meteen ook aan toe dat het Koning Boudewijnstadion in 2020 tegen de vlakte gaat.

Yvan Mayeur, de Brusselse minister van Financiën Guy Vanhengel (Open Vld), Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS), Brussels schepen van Sport Alain Courtois (MR), bouwheer Paul Gheysens van Ghelamco en Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock gaven vanmiddag een gezamenlijke persconferentie in het Brusselse stadhuis om wat meer uitleg te geven over het akkoord omtrent het gebruik van het Eurostadion, dat een capaciteit zal hebben van 60.000 zitplaatsen. Vrijdag was immers gelekt dat de stad Brussel jaarlijks een financiële tussenkomst van vier miljoen euro zal doen. Volgens de Brusselse burgemeester is dat echter niet meer dan een storm in een glas water, omdat RSC Anderlecht niet de enige gebruiker van het nieuwe stadion wordt.

"BAM/Ghelamco betaalt alle bouwkosten en neemt dus ook alle financiële risico's. Wij willen het stadion echter wel gebruiken en daarvoor dient die jaarlijkse vergoeding. Het wordt immers niet alleen een stadion voor RSC Anderlecht, maar het is een socio-sportief project voor de hele buurt en de stad Brussel", verduidelijkte Mayeur. "Het gaat om hetzelfde bedrag dat we nu jaarlijks nog moeten betalen voor de exploitatie van het Koning Boudewijnstadion. We hebben beslist dat we niet meer in het Koning Boudewijnstadion willen investeren en het vrijgekomen budget zullen we bijdragen aan de exploitatie van het nieuwe Eurostadion. Een problematische kost zetten we zo om in een investering voor de toekomst."

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Twee jaar geleden werd parking C van de Heizel aangeduid als locatie voor het nieuwe stadion. Met BAM/Ghelamco werd er in maart een bouwheer gekozen, maar de onderhandelingen over de kostprijs van de exploitatie verliepen moeizamer. "Na maanden hard werken en intens onderhandelen kan de bouw van het Eurostadion een feit worden. We zijn in ons opzet geslaagd: we wilden absoluut een stadion met private investeerders en RSC Anderlecht als huurder."

Op 29 juni spreekt de gemeenteraad zich uit over het akkoord. De volgende stap is het aanvragen van een bouwvergunning. In juli 2019 wil Anderlecht zijn intrek nemen in het nieuwe stadion. 2019 is overigens ook de deadline van de Europese Voetbalbond UEFA voor de stadions die zullen gebruikt worden tijdens het EK 2020, dat in dertien steden gespeeld wordt. Brussel is al zeker van drie groepswedstrijden en een achtste finale, maar met de bouw van het nieuwe stadion hopen ze in de Europese hoofdstad ook nog de openingswedstrijd te mogen organiseren.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BAM/Ghelamco
Beeld BAM/Ghelamco

Anderlecht zal dus over vier jaar het Constant Vanden Stockstadion verlaten. "Die vier miljoen euro is geen steun voor Anderlecht, want het stadion is op de eerste plaats een sociaal project voor de stad Brussel", vertelde Vanden Stock. "Dinsdagavond zijn we reeds akkoord gegaan om huurder te worden. Over de huurprijs gaan we hier niet uitweiden. Ik kan enkel zeggen dat we een normale huurprijs betalen die tussen zakenmensen is afgesproken. Maar we hebben nog veel werk voor de boeg, samen met Ghelamco moeten er nog een reeks afspraken gemaakt worden. Als club willen we op de eerste plaats tegemoet komen aan de noden van onze supporters. Ik wil hen gedurende dertig jaar in het beste stadion van België zetten."

In het Astridpark kan Anderlecht momenteel slechts iets meer dan 20.000 toeschouwers ontvangen. Een verhuis naar het Eurostadion zou de club een pak meer toeschouwers en dus ook meer inkomsten opleveren. "Dit is een belangrijke stap voor de toekomst van onze club. Onze internationale ambities zijn immers niet meer verenigbaar met ons huidige stadion. We mikken in het nieuwe stadion op 40 à 45.000 toeschouwers. Er is een capaciteit van 60.000 vooropgesteld, dus het is wel duidelijk dat het Eurostadion niet helemaal op onze maat gemaakt wordt. Volgens Ghelamco kan het nieuwe stadion echter ook gezellig zijn als het maar voor twee derde gevuld is. Een deel van de bovenste ring wordt dan afgesloten", aldus Vanden Stock, vandaag exact negentien jaar aan de slag is als Anderlecht-voorzitter.

Wat er na de verhuis met het Constant Vanden Stockstadion moet gebeuren, is nog niet duidelijk. "Ik heb de burgemeester van Anderlecht op de hoogte gehouden van onze plannen. In samenspraak met de betrokken partijen gaan we een oplossing zoeken voor het Astridpark. De grond is eigendom van de stad, wij hebben een erfpacht tot 2050."

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234