Zaterdag 28/05/2022

Voetbal

Anderlecht trekt de kaart van de jeugd

Persconferentie in Anderlecht, met Marc Coucke (voorzitter), Michael Verschueren, Per Zetterberg (assistent-coach) en Aaron Kanwar (RSCA International). Beeld Photo News
Persconferentie in Anderlecht, met Marc Coucke (voorzitter), Michael Verschueren, Per Zetterberg (assistent-coach) en Aaron Kanwar (RSCA International).Beeld Photo News

Michael Verschueren heeft zijn visie als sportief directeur van Anderlecht voorgesteld. Een overzicht van de zeven werven, met één rode draad: in youth we trust.

MJR en RN

1. Jaarlijks twee talenten laten doorstromen

Anderlecht speelde tegen STVV met zes tieners. Een duidelijk teken dat de jeugd opstaat. Toch gaapte er de voorbije jaren een te grote kloof tussen de eerste ploeg en de academie. Vandaag is de verhouding 64 procent aangekochte spelers en 36 procent eigen opgeleide spelers. "Onze jeugdacademie hoort bij de 25 beste van de wereld", zegt Verschueren. "Maar de laatste jaren heeft deze club niet altijd de juiste focus gehad. Daarom was de eerste beleidsdaad van Marc Coucke om nieuwe contracten te geven aan de grootste talenten."

Verschueren wil de hele club duidelijk maken dat de jeugd de toekomst is. "Elke trainer zal voortaan de boodschap krijgen dat er minstens twee talenten per seizoen de oversteek moeten maken naar de A-kern."

2. Jeugd langer houden

Coucke en Verschueren vertellen dat hun club zo goed als break-even draait. Dat wil zeggen dat paars-wit zijn jeugdspelers niet meer zo nodig moet verpatsen.

Verschueren: "Vroeger was dat deel van onze politieke cultuur. Nu zullen we net alles doen om die talenten te houden."

Jérémy Doku is daar een voorbeeld van. Liverpool wilde hem, maar Anderlecht gaf hem, naast acht andere jongens, een degelijk contract én een carrièreplanning. Situaties zoals met Charly Musonda Junior, die te vroeg en voor grof geld naar Chelsea vertrok en nu stilstaat, wil men niet meer meemaken op Neerpede.

3. Personeel met Anderlecht-DNA

De sportieve structuur bestaat uit zeven departementen, allemaal aangestuurd door Verschueren als managing director. Hij staat in voor de technisch directeur, de staf van de eerste ploeg, de transfers, de scouting, de academie, de U15-U21 en het nieuwe internationale departement.

Ook zoekt Verschueren een 'trainer van de trainers', met internationale uitstraling. Daarnaast zoekt hij een teammanager voor de jeugdacademie en er worden twintig coaches aangesteld die de knowhow van Anderlecht op het vlak van jeugdopleiding internationaal moeten uitdragen. Voor al die functies rekent Verschueren in de eerste plaats op ex-spelers. De namen van Gilles De Bilde, Marcin Wasilewski en Enzo Scifo circuleren.

4. Comité beslist over transfers

Verschueren richt een transfercomité op. De macht ligt tijdens de transferperiodes zo niet in handen van één of twee personen. Zo breekt Verschueren met het verleden, waar al te vaak transfers via een huismakelaar geregeld werden. "We zullen alle sportieve kennis binnen de club bundelen. Samen beslissen we dan of een transfer zal doorgaan of niet."

Jean Kindermans (hoofd opleiding), Pär Zetterberg (langdurig assistent-coach) en Luc Devroe (scouting) zullen er deel van uitmaken.

5. Scouting in ere herstellen

De scouting zal opnieuw nauw betrokken worden bij het opsporen van talenten en bij de transferpolitiek. Devroe krijgt hierin een belangrijke functie. Verschueren: "Devroe blijft bij ons. Hij wordt ook de rechterhand van de nieuwe technisch directeur." Devroe zal dus zeker betrokken blijven bij de transferpolitiek van paars-wit.

6. Medische staf harmoniseren

Met het vertrek van Jochen Decoene is Verschueren op zoek gegaan naar een nieuw hoofd voor het performance centre, waarin dokters, kine's en andere medische experts zitten. Anderlecht wil die knoop eerstdaags doorhakken. Niet alleen de spelers van de A-kern zullen van de diensten van het performance centre kunnen gebruikmaken, ook alle jeugdspelers van de elite-jeugd (210 voetballers) zullen dat kunnen doen.

7. Buitenlands geld aanboren

Anderlecht zoekt nieuwe inkomstenstromen. Daarvoor richt het RSCA International op, een departement dat in het buitenland kapitaal moet aanboren. Het concept: Anderlecht wil zijn kennis over jeugdopleiding aanbieden aan buitenlandse voetbalbonden of clubs. "Die samenwerkingen zullen ons geld opleveren", zegt Coucke.

Aan het hoofd van RSCA International zal Aaron Kanwar staan. De 35-jarige Brit studeerde aan de Real Madrid University en heeft de afgelopen jaren een netwerk uitgebouwd in het ijshockey en de tenniswereld. "Ik zie veel potentieel", zegt Kanwar. "Zeker omdat Anderlecht met namen als Kompany en Lukaku grote weerklank heeft in het buitenland."

Verschueren kondigt alvast aan dat hij binnen de achttien maanden een jeugdacademie wil oprichten in Amerika. "Daarnaast lopen er gesprekken met twee Chinese clubs over een samenwerkingsverband." Het meest concreet zijn de gesprekken met de Litouwse bond.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234