Vrijdag 31/03/2023

Voetbal

Anderlecht staat op de rem voor overname: kandidaat-kopers overtuigen (nog) niet

Roger Vanden Stock, voorzitter van Anderlecht, dubt over de verkoop van zijn club Beeld Photo News
Roger Vanden Stock, voorzitter van Anderlecht, dubt over de verkoop van zijn clubBeeld Photo News

De verkoop van Anderlecht is nog niet voor morgen. Er is nog te veel onduidelijkheid over de voorliggende biedingen en de ernst van de kandidaten. Mogelijk wordt het hele verkoopproces uitgesteld.

Lieven Desmet

Vanavond komt de raad van bestuur van Anderlecht bijeen. Op de agenda staan onder meer de overnameplannen. Officieel zijn er twee overnamedossiers, maar aan beide schort wel iets.

Het duo Paul Gheysens-Wouter Vandenhaute leek even in poleposition te liggen, maar er zit ruis op de lijn, klinkt het bij betrokkenen. Het dubbelspel van Paul Gheysens, die met Ghelamco aast op de ploeg om zo het gecontesteerde Eurostadion te kunnen vooruithelpen, is slechts een van de zaken die menig bestuurder op de lever ligt.

De kans slinkt zienderogen dat het Eurostadion er komt tegen het EK 2020, maar Gheysens heeft dat ingecalculeerd. Hij wedt dat het dossier ooit weer op tafel komt omdat het Koning Boude­wijn­stadion aan vervanging toe is, en ook het huidige stadion van Anderlecht niet voldoet. Gheysens zou bovendien sinds 2015 een beginselakkoord hebben met Ander­lecht, opdat beide partijen constructief naar een oplossing zouden zoeken om tot de bouw en het gebruik van het Euro­stadion te komen. Loopt zijn overnamepoging af met een sisser en laat Anderlecht het Eurostadion links liggen, dreigt er dan een schadeclaim aan het adres van RSCA? Dat is niet helemaal duidelijk.

Maar dat het stadion – het Eurostadion en/of dat van Anderlecht – Gheysens in de schoot kan vallen, en dan vooral de neveninkomsten uit het verhuur van kantoor- en commerciële ruimtes, is menig bestuurder een doorn in het oog.

Niet duurzaam

Naar verluidt onderzoekt Anderlecht of het zelf een nieuw stadion kan bouwen. De Koninklijke Voetbalbond zou dat stadion dan kunnen huren voor de thuismatchen van de Rode Duivels. Er zijn al aftastende gesprekken geweest met de bouwgroep Besix, een concurrent van Ghelamco. Pikant detail: Johan Beerlandt, de topman van Besix, zetelt in de raad van bestuur van Anderlecht en heeft een kleine 5 procent van de aandelen. David Steegen, woordvoerder van Anderlecht, zegt dat de club zich onthoudt van commentaar.

Ook bij de Rus Alisher Usmanov, die andere potentiële bieder, is twijfel gerezen over de ernst van het dossier. Twee zaken pleiten tegen hem: hij is een buitenlander met een fortuin waarvan de oorsprong niet helemaal duidelijk is. Bovendien bestaat de kans dat Usmanov slechts als een tussenpersoon opereert voor een andere partij die vooralsnog anoniem wil blijven. Ook al geen basis voor een duurzame overdracht.

Tot slot is er nog de onbekende ‘derde man’: een oligarch die vanuit Londen zijn zakenimperium opvolgt. De bekende advocaat Sven Mary had in de voorbije dagen contact met de man, maar wil vandaag niet zeggen of die partij nog aan zet is.

Wat wil Van Damme?

Het is een nachtmerrie voor voorzitter Roger Vanden Stock. Hij wil de club niet in een onverhoeds avontuur storten, en dubt er ernstig over om het verkoopproces op de lange baan te schuiven, klinkt het. Daarbij zou hij de expliciete steun genieten van die andere belangrijke pion, AB InBev-aandeelhouder Alexandre Van Damme. Die kocht aanvankelijk 2,5 procent van de aandelen, maar verwierf via een overeenkomst met Vanden Stock in feite 16 procent. Hij verschafte de club ook een kortetermijnlening van 6 miljoen euro toen de nood hoog was.

“Van Damme draagt Anderlecht in zijn hart”, zegt een bron. “Het is nooit zijn bedoeling geweest om zelf eigenaar te worden, want daarvoor is hij te zeer gesteld op zijn discretie. Die is daar niet mee te vereenzelvigen.”

Maar Van Damme is als belangrijke aandeelhouder wel een ernstige stem in het dossier. “Hij weet nog niet of hij zijn belang zal verkopen”, zegt de vertrouwenspersoon. “Alles hangt af van het voorliggende project. Hij wil dat Anderlecht een financieel gezonde club is – dus geen avonturen met dubieuze investeringsfondsen – en dat het sportief beter af is. Pas als aan die voorwaarden is voldaan, wil Van Damme zijn positie bepalen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234