Dinsdag 26/10/2021

Anderlecht mag niet falen in Stabaek

Voor Anderlecht is er vandaag geen tussenweg: om Europees niet te falen moet paars-wit in Noorwegen een 0-1-verlies uit de heenwedstrijd goedmaken. Lukt dat, dan bevestigt Anderlecht de stijgende lijn in zijn sportieve prestaties en zal dat wat rust brengen na de interne strubbelingen, blootgelegd door het vertrek van algemeen directeur Alain Courtois. Lukt het echter niet, dan kan het in de nasleep van de gemiste Europese campagne nog lang donderen op Anderlecht.

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Fieremans

De uitslag van één voetbalpartij, die soms door een own goal beslist kan worden, extrapoleren naar het hele beleid van een club is een gevaarlijke overdrijving. Maar het is duidelijk dat Anderlecht vanavond op een scharnierpunt staat. Zowel financieel, sportief, als voor het prestige van de club en haar bestuurlijke slagkracht, of het gebrek eraan, staat er heel wat op het spel.

Voor wie zich even in de luxe en rijkdom van de Champions League mocht wentelen, lijkt het geld van de Uefacup op een OCMW-uitkering. Anderlecht verdiende de voorbije twee jaar samen meer dan 24 miljoen euro bruto aan de Europese campagnes in de Champions League, een bedrag dat de jaarbegroting mee de hoogte in stuwde. Als Anderlecht vanavond verliest, blijven de Europese inkomsten beperkt tot een vast bedrag van de Uefa (54.400 euro) vermeerderd met de tv-inkomsten (peanuts tegen Stabaek) en de recettes uit de kaartverkoop. Ook dat is niet veel soeps, want Anderlecht had in de heenwedstrijd de abonnees gratis toegang verschaft. Op die manier is de eerste ronde van de Uefacup verlieslatend voor Anderlecht. Manager Michel Verschueren had eerder al gezegd dat de Uefacup pas financieel interessant is als de club de winterstop zou overleven. Intussen zit Anderlecht wel met enkele spelerscontracten die nog in de euforie van de Champions League-campagne opgesteld zijn. Eén Europees sabbatjaar kan Anderlecht zich permitteren, maar de club moet de broekriem daarna wel aanspannen.

Het Europese uithangbord is voor Anderlecht enorm belangrijk om zijn status als Belgische vaandeldrager hoog te houden. Verschueren zal het palmares tot het eind zijner dagen blijven herhalen: dit jaar speelt Anderlecht zijn 43ste Europese campagne, de return tegen Stabaek is wedstrijd nummer 265 uit de geschiedenis. Een uitschakeling in de eerste ronde van de Uefacup tegen een lichtgewicht als Stabaek zou het recentelijk opgepoetste blazoen van Anderlecht in de Champions League tenietdoen. In de Uefacup is het trouwens al van 1980 geleden dat Anderlecht in de eerste ronde verloor, toen tegen Kaiserslautern. In de Beker der landskampioenen flopte Anderlecht in 1995 nog in de eerste ronde, tegen Ferencvaros. Een eliminatie nu zou bovendien pijnlijk contrasteren met de Champions League-deelname van Genk en Club Brugge. Nu al moet Anderlecht vechten voor een plaats in de media. In die zin was het recente sportieve dal en het ontslag van Courtois zelfs een cynische meevaller.

In goed een week tijd heeft Anderlecht met zeges tegen Moeskroen en Charleroi zich herpakt in de competitie na de 1 op 6 tegen AA Gent en Antwerp. Vooral de op het middenveld zo gecontesteerde Walter Baseggio vervulde weer een bepalende rol na zijn mindere seizoenstart, tot grote genoegdoening van trainer Hugo Broos, die geen alternatief voor Baseggio heeft. Zo reisde Anderlecht toch met voldoende zelfvertrouwen naar Stabaek af, in de overtuiging dat de heenwedstrijd een eenmalige uitschuiver was en dat Anderlecht nu de Noorse muur wel zal slopen. Het lijdt geen twijfel dat een kwalificatie Broos zou sterken in zijn gevoel dat hij de ploeg, waarin hij enkele spelers moest inpassen, stilaan op de rails krijgt, dat het positiespel verbetert en dat zijn onophoudelijke gehamer voor meer mentaliteit niet in dovemansoren viel. Het tegendeel is ook waar: bij een eliminatie zal de heropleving kort geweest zijn en de twijfel weer in de rangen sluipen. Bovendien zit Broos dan met een ruime kern, die geen Europese eer meer kan rapen, en alleen de sleur van de competitie, waarin Anderlecht niet zeker is Club en Genk naar de kroon te kunnen steken. Dat lijkt de ideale potgrond voor groeiende conflicten, zoals vorig jaar onder Aimé Anthuenis nog bleek.

De Anderlecht-spelers moeten het vandaag doen, maar het bestuur weet dat het zelf bij een uitschakeling ook de rekening gepresenteerd krijgt. En dat bestuur oogt nu extra kwetsbaar. Het transferbeleid is vorig jaar al op de korrel genomen en ook dit seizoen blijkt hun duurste aankoop, Clayton Zane, nog een vraagteken. Maar vooral de vroegtijdige breuk met algemeen directeur Alain Courtois maakte duidelijk dat de club vastgeroest zit in oude denkpatronen. Nog op een vrij elegante manier hebben beide partijen afscheid kunnen nemen, maar het zou niet verwonderen dat na Stabaek de vuile was buiten komt te hangen. Dat komt in de beste families voor, dus waarom niet bij Anderlecht?

Het zou niet verwonderen dat na een slechte partij tegen Stabaek de vuile was wordt buiten gehangen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234