Maandag 24/02/2020

Anderlecht heruitgevonden

3-4-3, het nieuwe concept van Anderlecht, getekend Ariël Jacobs. De eerste keer werd het uitgeprobeerd tegen Club. Dat leek toen een goeie kunstgreep voor zo'n topper. Jacobs kreeg lof omdat hij net als in de uitmatch tegen Standard iets in elkaar had geknutseld waar de tegenstander moeite mee had. Maar uiteindelijk was het helemaal niet om Club het leven lastig te maken. Een week later in Westerlo werden dezelfde lijnen op het bord getekend, dit weekend tegen Dender ook. Goed voor 9 op 9, nadat in Lokeren (0-0) een gebrek aan evenwicht de titelstrijd weer helemaal had opengegooid. Evenwicht, dat er nu wel is.

Jacobs heeft met één pennentrek een pak problemen opgelost. De driehoek Biglia-Polak-Gillet had zijn beste tijd gehad, Van Damme en Deschacht staan in één ploeg en halen maximaal rendement, Wasilewski hoeft niet meer over te steken en kan nu vooral verdedigen, Boussoufa voelt zich beter omdat hij meer vrijheid heeft, Biglia kan hoger spelen waardoor ook zijn rendement omhoog gaat... Alleen over de functie van Chatelle in het geheel kon je nog enigszins twijfelen, maar wat deed die dan dit weekend? Drie assists geven en een keer scoren. Zo blijft er maar eentje over die misschien wat minder gelukkig is: Gillet, aan de lijn geplakt.

De titelstrijd is spannend omdat er twee ploegen zijn die vandaag een bijzonder hoog niveau halen. Citeren uit eigen werk is arrogant, maar toch even dit uit De Morgen van 21 april 2008, een dag na de Luikse titelviering: "Standard is stilaan uitgegroeid tot een Belgische topper en dat komt het niveau alleen maar ten goede. Competitiehervorming, al wat je wil, maar een echte topclub erbij doet een liga op alle vlakken meer deugd." Veertien punten staan Anderlecht en Standard nu al los van de derde in de stand Club Brugge. De Rouches verplichtten die van paars-wit om zichzelf opnieuw uit te vinden. Zonder hen was het immers al beslist.

Topschutter worden

'met de hulp van God'

Dosunmu, Ogunsoto, en nu Ruiz. Bij Westerlo is er weer een goalgetter ontbolsterd, al is het niet precies duidelijk hoeveel doelpunten hij nu eigenlijk heeft gemaakt. Toen hij zaterdagavond al na 48 seconden de bal binnenduwde, was dat volgens hem zijn vijftiende, die in de laatste minuut zijn zestiende. Daarmee zou hij in principe dus op gelijke hoogte staan van Mbokani en De Sutter. Niet dus. Volgens de Profliga en Belgacom TV heeft hij er maar vijftien gemaakt. De discussie draait om de goal die Ruiz op 14 november 'scoorde' in een thuiswedstrijd tegen AA Gent, de 3-2, in de slotfase. De bal week af op het been van De Roeck.

Bij de Profliga hebben ze dat doelpunt niet zomaar als 'own-goal' geklasseerd. Er is toen een heus comité samengekomen om erover te beslissen, zoals bij elke betwisting van die aard. Robert Sterckx, secretaris van de Pro League (en bedenker van het topscorershirt), samen met een Vlaamse en een Waalse vertegenwoordiger van Belgacom TV, oordeelden op basis van een document opgemaakt door de UEFA. 'Buts sur tirs déviés', heet het voorschrift (3 pagina's) van 26 maart vorig jaar. Op de beslissing is eigenlijk niets aan te merken. Had De Roeck de bal niet geraakt, dan was er nooit sprake geweest van een goal.

De beslissing is onherroepelijk. Wil Ruiz over drie weken topschutter worden genoemd, moet hij minstens één goal meer maken dan Mbokani en De Sutter. Een groot probleem moet dat niet zijn. De laatste zes wedstrijden scoorde hij al acht goals, zes keer dit seizoen zorgde hij zo al voor winst, goed voor 18 punten. Nu ja, De Sutter was al even bepalend: negen goals in de terugronde voor Anderlecht, verspreid over zeven matchen. Bij paars-wit bidden ze op hun knieën dat hij in de komende 180 minuten geen geel pakt, anders is hij een wedstrijd geschorst. Zo zou de titelstrijd wel eens kunnen worden beslist met één kaart...

De Bergense slangenkuil

Hier en daar is het seizoen gedaan. Bij Excelsior Moeskroen bijvoorbeeld, waar de spelers in de slotfase aan de Nederlandse ref Ed Janssens gingen vragen of hij alstublieft kon affluiten. Ze stonden 3-0 achter tegen Lokeren, de 'eer redden' vonden ze blijkbaar niet nodig. Veel kan uiteraard verklaard worden door die stilaan belachelijke financiële soap. Het lijkt wel FC De Kampioenen, misverstand na misverstand. Wie wil/kan er eigenlijk nog volgen? Maar toch, er zijn een paar spelers die duidelijk niet stilstaan bij het feit dat ze op zoek moeten naar een nieuwe club als Moeskroen geen licentie krijgt. Anders mogen ze in derde gaan voetballen.

Bergen-Westerlo was ook al zo'n zielloze eindeseizoenswedstrijd. Ja, er was wat aan de hand met Diane: op de korrel genomen door de eigen supporters, en geantwoord met wat obscene gebaren. Die van Bergen hebben een tijd geleden hun degradatie al gevierd, in de Carré. Nu er niets meer op het spel staat, worden rekeningen vereffend. Vorige vrijdag kreeg Herpoel te horen dat hij niet in de selectie zat, zonder uitleg. De dag nadien stond in Het Laatste Nieuws zijn gedacht. "Er is mij gevraagd om niet meer met de pers te praten, maar achteraf ontkenden ze dat. Op dat moment besefte ik dat Bergen een club van leugenaars is."

Herpoel droomde er bij zijn komst van om zijn carrière in Bergen af te sluiten en er technisch directeur te worden. Als voorzet gaf hij de club wat tips over spelers die ze konden aantrekken, maar er werd niet geluisterd. Herpoel kwaad, bestuursmensen die hun postje bedreigd zagen... Ieder zijn waarheid, maar als het klopt wat de keeper vertelde over een afzondering drie weken geleden, is eerste klasse beter af zonder RAEC Mons. "We sliepen op kamers met één bed. Op mijn kamer moest er iemand in de zetel slapen en iemand op een matras op de grond. En de avond voor de match kregen we steak met frieten, zonder groenten."

n Ariël Jacobs doet Anderlecht volgens een nieuw concept spelen: 3-4-3, en met succes.

n Bergenkeeper Herpoel in de wedstrijd tegen Club Brugge.

n Westerlospits Jaime Ruiz (m.) scoort tegen Bergen zijn vijftiende (volgens de speler zelf zijn zestiende) van het seizoen.

Frederic Herpoel over een afzondering met Bergen:

Iemand moest in de zetel slapen en iemand op een matras op de grond

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234