Zondag 26/03/2023

NieuwsZaak-Eveline

Andere slachtoffers van ‘Eveline’ getuigen voor het eerst: ‘Mogelijk sta ik de rest van mijn leven op een schunnige website’

Sean Dhont, Peter Van de Veire en Stan Van Samang zijn de bekendste slachtoffers van de oplichter die zich online uitgaf voor ‘Eveline’, maar ze zijn zeker niet de enigen. Beeld  vtm / jelle vermeersch / photo news
Sean Dhont, Peter Van de Veire en Stan Van Samang zijn de bekendste slachtoffers van de oplichter die zich online uitgaf voor ‘Eveline’, maar ze zijn zeker niet de enigen.Beeld vtm / jelle vermeersch / photo news

Naast vier bekende Vlamingen maakte ‘Eveline’ volgens de vordering van het Gentse parket nog acht andere slachtoffers. Enkelen van hen getuigen in Het Laatste Nieuws. ‘Blijkbaar gebruikte hij op homowebsites onze foto’s om mannen te bedotten.’

Redactie

“Ik heb mijn les geleerd”, zegt Bram*, een twintiger uit Oost-Vlaanderen. Elke wildvreemde die hem nu nog via sociale media een bericht stuurt, is eraan voor de moeite. “Die blokkeer ik onmiddellijk. Echt, ik wil dit geen tweede keer meemaken.”

Het was april 2020 toen hij uit het niets via Instagram een bericht kreeg van een zekere Eveline. Of ze niet lang geleden in dezelfde klas hadden gezeten, klonk het als openingszin. “Op haar Instagram-foto’s stond ze altijd alleen. Nooit met vrienden of vriendinnen. Achteraf gezien was dat misschien een van de vele tekenen dat er iets loos was. Maar ja, wie denkt aan zoiets?”

Pas later zou de zaak-Eveline voor opschudding zorgen, toen drie BV’s- Peter Van de Veire, Sean Dhondt en Stan Van Samang - getuigden hoe ze in de val waren gelokt door een knappe verschijning om expliciete beelden te versturen. Uiteindelijk bleek Gregory R., op dat moment een 27-jarige student uit het Gentse, achter het account te zitten.

De Gentse raadkamer zou zich normaal vorige week woensdag over de zaak buigen, maar stelde het dossier voor onbepaalde duur uit. Naast G.R. moet ook handlanger S.W. (25) zich verantwoorden. De twee riskeren tot vijf jaar cel.

Grindr

Ook acht niet-BV’s zijn belaagd. Een ingenieur, een wetenschapper, iemand uit de artistieke wereld, een projectontwikkelaar… Bram is een van de de vijf mannen die zich via het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen burgerlijke partij stelt, samen met een familielid.

Die had hij nog een berichtje gestuurd, toen Eveline maar bleef aandringen. “Tussen de likes op haar foto’s herkende ik de naam van iemand uit mijn familie. Iemand die ik regelmatig zie en met wie ik vrij close ben. Ik stuurde hem een bericht: ‘Wie is die vrouw eigenlijk? Ze bestookt me al wéken met berichten.’ Zijn antwoord: afblijven en zo snel mogelijk verwijderen! Meer uitleg kreeg ik niet.”

Uiteindelijk ging Bram toch voor de bijl. “Het was toen net uit met mijn lief en door de lockdown zat ik moederziel alleen. Ik was blij met de aandacht.” Veel info kreeg hij niet, en wat hij te zien kreeg was niet altijd even coherent. Verschillende outfits op dezelfde dag bijvoorbeeld. “Toch heb ik me laten meeslepen. Het is behoorlijk uit de hand gelopen.” Bram stuurde uiteindelijk een vijftigtal blootfoto’s en filmpjes van zichzelf door.

Niet ieder slachtoffer zit in hetzelfde schuitje. Uit de getuigenis van twee vrienden die betrokken partij zijn, blijkt dat er naast naaktopnames nog andere vormen van belaging waren. Hun foto’s bleken gebruikt voor een vals profiel op de datingapp Grindr. Vanuit de entourage van G.R. - “een vage kennis” - werden ze getipt, en de twee confronteerden hem met het vermoeden. “G. bekende en excuseerde zich duizend keer. Waarna hij de schuld op zijn ongelukkige jeugd stak.”

“Achteraf bleken het krokodillentranen. We vernamen dat hij al vaker tegen de lamp was gelopen en van geen ophouden wist.” De twee lieten een proces-verbaal opstellen door de politie. “We waren en zijn nog altijd verontwaardigd”, zegt hij.

Schaamte

Die verontwaardiging neemt bij Bram vooral de vorm van schaamte aan. Door het gerechtelijk onderzoek bleek dat ‘Eveline’ geen vreemde was. “Ik heb hem geregeld ontmoet toen ik een familielid bezocht. Een van zijn huisgenoten was G.R.. Telkens als ik daar kwam, liep hij er rond en maakte hij een praatje. (...) Nu weet ik dat ik soms met die gast babbelde in de keuken en twee minuten na mijn vertrek al berichten kreeg van ‘Eveline’. Van hem dus. Onwaarschijnlijk toch?”

Bram kwam door het onderzoek te weten dat ook het desbetreffende familielid slachtoffer is. “Dat staat vast. Maar we spreken er niet over met elkaar. Hij weet niet hoe ver ik ben gegaan met Eveline en omgekeerd weet ik het ook niet van hem. We blijven familie hé, daarover praten is zo, tja, raar. Als er al eens iets over wordt gezegd, gaat het eerder over hoever het onderzoek staat.”

Bram voelt zich opgelucht dat zijn verhaal verteld is. “Je loopt daar niet mee te koop.” Zelfs zijn beste vrienden of zijn ouders weten voorlopig enkel dat hij hoofdverdachte G.R. kent van ziens. Niet dat het parket hem ook beschouwt als een slachtoffer.

“Wat mij een beetje stoort, is dat het in de media tot nu vooral lijkt alsof enkel bekende Vlamingen slachtoffer zijn. Oké, hun herkenbare foto’s zijn heel België rondgegaan. Maar wij zijn ook slachtoffers. Blijkbaar gebruikte hij op homowebsites onze foto’s en filmpjes om mannen te bedotten. Met ónze lichamen probeerde hij bij andere slachtoffers nieuw materiaal los te weken.”

Hij probeert er zo weinig mogelijk bij stil te staan, zegt Bram. “Mogelijk sta ik voor de rest van mijn leven op een of andere schunnige website. Ik besef dat ik nog chance heb gehad. Niemand zal mij ooit herkennen, omdat ik nooit met mijn gezicht in beeld kwam. Ik heb gelukkig ook geen opvallende tatoeages of zo.”

“Ik weet nog niet of ik het proces zal volgen”, zegt Bram. “Ik heb vooral aangifte gedaan om het dossier te versterken met mijn getuigenis. Want wat hij heeft gedaan, is zó fout.”

*De echte naam van Bram is bekend bij de redactie

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234