Woensdag 27/10/2021

Ander bedreigd italiaans erfgoed

De toestand van de eeuwenoude ruïnes van Pompeji was in 2008 zo dramatisch dat de Italiaanse overheid de site een jaar lang onder curatele plaatste. Tweeduizend jaar nadat de Vesuvius de stad begroef onder lava en vulkanische as, trokken jaarlijks zo’n 2,5 miljoen toeristen naar de site. Dat was te veel, zo bleek, want overal waren sporen te zien van slijtage en vandalisme. Ook bleken de lokale autoriteiten niet in staat het immense terrein goed te onderhouden. Renato Profili, de voormalige prefect van Napels, kreeg de opdracht daar wat aan te doen. Hij moest een herstelplan in gang zetten en tegelijk afrekenen met illegale gidsen, agressieve souvenirverkopers en vandalen. Profili kreeg zelfs speciale volmachten om de beruchte Italiaanse bureaucratie te omzeilen. De lokale archeoloog Crimaco pleitte destijds al voor nieuwe investeringen om de site weer leven in te blazen. Ook sponsoring naar Amerikaans voorbeeld kwam al ter sprake.

De problemen van Venetië, ooit de machtigste stad ter wereld, zijn zo langzamerhand genoegzaam bekend. Het inwonertal van de stad nam de laatste halve eeuw dramatisch af, van 171.000 in 1951 naar rond de 60.000 nu. Daar stond tegenover dat de horden toeristen maar bleven komen. Het afgelopen decennium waren het er tussen de 15 en 18 miljoen per jaar en op sommige dagen liep het aantal op tot 150.000. Het gevolg daarvan is dat de stad als zodanig eigenlijk nauwelijks meer bestaat en veranderd is in een openluchtmuseum. Bijkomend probleem is dat de Dogenstad kampt met ernstige wateroverlast en langzaam in het moeras dreigt te verdwijnen. In de afgelopen vijftien jaar werd Venetië meer dan vijftig keer getroffen door hoog water. De Unesco heeft geëist dat de Italiaanse overheid maatregelen treft om Venetië beter tegen het water te beschermen.

Het Colosseum in Rome is een van de Italiaanse sites waarmee het wel goed gaat. Binnenkort althans, want dan krijgt het 2.000 jaar oude gebouw een grondige opknapbeurt. Al het vuil zal worden verwijderd, het gebouw krijgt beschermende hekken en er wordt permanente verlichting aangebracht. De complete restauratie van de 13.000 vierkante meter buitenmuur zal 20 miljoen euro kosten en een jaar duren. Geheel in de lijn van het nieuwe beleid van de Italiaanse overheid moeten de kosten van het project gedragen worden door privésponsors uit Italië en het buitenland. Naar deze sponsors is men nog op zoek. Na de restauratie moet het gebouw weer jaren kunnen meegaan, denkt de Romeinse burgemeester Gianni Alemanno. Het Colosseum is met vier miljoen bezoekers per jaar een van de best bezochte archeologische sites.

Het Siciliaanse plaatsje Agrigento werd in de zesde eeuw voor Christus gesticht als een Grieks vissersplaatsje en groeide uit tot een van de belangrijkste steden in de mediterrane wereld. De stad ligt op een heuvel, op enkele kilometers van de Siciliaanse zuidkust, en telt tegenwoordig ruim 55.000 inwoners. Een imposante rij Dorische tempels herinnert nog aan het rijke verleden. De rest van de historische stad bevindt zich nog vrijwel geheel intact onder de grond. Om deze reden werd de site in 1997 opgenomen op de Unesco-erfgoedlijst. De pittoreske omgeving van Agrigento wordt echter meer en meer ontsierd door goedkope toeristenverblijven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234