Zaterdag 25/01/2020

anciens Zetterberg en Vanderhaeghe vormden machteloos middenveld tegen Real Betis

Johan Walem: 'Qua rendement en kwaliteit zijn P�r Zetterberg en Yves Vanderhaeghe gewoon nog de beste keuze'

'Op die leeftijd moet je het op karakter doen'

Twee jaar geleden heette het nog dat Anderlecht leergeld betaalde in de Champions League. Meer dan eens wees coach Hugo Broos erop dat zijn verdediging met 'youngsters' als Kompany en Vanden Borre nog ervaring moest opdoen. Nu zijn het de 'oudjes' van paars-wit die onder vuur liggen. Tegen Real Betis renden Pär Zetterberg en Yves Vanderhaeghe hopeloos achter de feiten aan en de vraag is dan ook of hun tijdperk er niet op zit. Ex-middenvelders Johan Walem en Lorenzo Staelens zijn het er echter over eens: op korte termijn is er niets beters voorhanden.

Brussel

Eigen berichtgeving

Valerie Hardie

Trainer Frankie Vercauteren was woensdag niet te spreken over de kritiek - te traag, te oud - die zijn middenveld kreeg na de 0-1-nederlaag tegen Real Betis. Hij klasseerde dat soort argumenten onder de noemer "zever" en "praat na de vaak". "Dat het middenveld in de problemen kwam, had niets te maken met leeftijd of snelheid, maar alles met keuzes en positionering. We weten dat we naast kwaliteiten ook gebreken hebben maar het heeft geen zin om daar te lang bij stil te staan." En met die woorden was het onderwerp afgesloten.

Toch is de vraag gewettigd of de factor 'leeftijd' geen rol speelt, want wie het succesjaar van Anderlecht erbij neemt (2000-2001, toen Sporting zelfs de tweede ronde van de Champions League bereikte), ziet dat het middenveld er niet zo anders uitzag. Walter Baseggio dirigeerde het spel, met Yves Vanderhaeghe en Bart Goor in steun. Vijf jaar later staat Vanderhaeghe er nog steeds en Goor is er na omzwervingen in Berlijn en Rotterdam ook weer bij. Alleen Baseggio is zijn plek als titularis kwijtgeraakt aan Pär Zetterberg. De gemiddelde leeftijd van het Brusselse middenveld is er dan ook niet op verminderd en bedraagt nu 33 jaar. Bij Real Betis is dat 26.

"Ik moet er geen tekening bij maken: op die leeftijd heb je het beste gehad", zegt Lorenzo Staelens, die in 2001 nog centraal in de verdediging stond bij Anderlecht. "Dat was zo voor mij en dat is ook zo voor Pär en Yves. Dan moet je het op karakter doen. Dat is zeker geen schande. Vercauteren heeft ook geen betere opties voorhanden. Pär en Yves zijn de beste oplossingen op korte termijn. Maar Anderlecht moet toch op zoek gaan naar waardige vervangers."

Zo ziet ook Johan Walem het, die van 1991 tot 1997 als middenvelder in het paars-witte shirt speelde en nu commentaar geeft voor Belgacom TV. "Serieus blijven: Zetterberg en Vanderhaeghe kun je geen wissels op de toekomst noemen. Zeker voor Pär is het over zes maanden gedaan en dan moet je uitkijken naar andere opties. Maar welke alternatieven heeft Frankie nu? Die zijn er niet. Welke trainer stelt trouwens zijn beste spelers niet op? Qua rendement en kwaliteit zijn Pär en Yves nu gewoon nog de beste keuze."

Volgens Walem deden ze het trouwens helemaal niet zo slecht tegen Betis. Alleen komen ze tekort tegen technische spelers die het balletje snel laten rondgaan. "In de Belgische competitie kunnen ze nog mee maar als het tempo en de snelheid van uitvoering hoger liggen, dan krijgen ze het moeilijk. En uiteraard maakt hun leeftijd het er niet makkelijker op."

Staelens volgt de redenering van Vercauteren en is van oordeel dat veel op te vangen is met een goede opstelling. "Yves kon steeds goed verdoezelen dat hij niet van de snelste is, maar tegen Betis viel het meer op. De Spanjaarden stonden centraal steeds met een mannetje meer en zo konden ze de bal makkelijk rondtikken. Yves verrichtte veel loopwerk maar het was toch duidelijk dat hij van het kastje naar de muur werd gestuurd. Met zijn ouderdom heeft dat niets te maken. Yves is zoals wijn, die wordt beter met de jaren. Het is niet omdat hij een keer wat minder was, dat hij heeft afgedaan. Maak er dus geen drama van."

De opties dan maar. Eén: Walter Baseggio. Staelens en Walem zijn unaniem: Baseggio heeft al vaak zijn kans gekregen maar hij kon zich nooit doorzetten. "Walter is een goede speler, dat betwist niemand", zegt Staelens. "Het probleem is dat hij ruimte en tijd nodig heeft. In de Belgische competitie krijgt hij die van teams zoals Roeselare volop, maar op Europees niveau, wanneer Anderlecht onder druk wordt gezet, krijgt hij die niet. En dan zie je hem niet meer."

Nummer twee: Marius Mitu, in de zomer gratis van Lierse overgenomen. Volgens Staelens is Mitu eenzelfde type als Baseggio maar Walem heeft meer vertrouwen in de Roemeense spelmaker. "Hij kreeg nog geen kans om zich te tonen. Volgens mij heeft hij wel mogelijkheden."

Optie drie dan: Vincent Kompany. Nu Mark De Man heeft bewezen dat hij het achterin niet slecht doet, kan Kompany met zijn technische kunde veel bijdragen op het middenveld. Staelens: "Misschien. Maar dan moet Vercauteren dat toch eerst in de competitie uittesten." Walem: "Kompany is gevormd als verdediger en in die rol ontlast hij het middenveld al. Ik weet niet of hem doorschuiven de oplossing is."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234