Maandag 23/09/2019

Anciaux wil financiering sociale zekerheid federaal houden

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Eeckhout / Bart Brinckman

Vlaams minister Bert Anciaux wil zijn Franstalige gesprekspartners bij communautaire onderhandelingen de garantie geven dat aan de federale financiering van de sociale zekerheid inzake basispensioenen en -werkloosheidsuitkeringen niet geraakt zal worden. Anciaux zegt in een gesprek met De Morgen dat hij die boodschap wil overbrengen op de Conferentie voor Staatshervorming, waaraan hij deelneemt. In ruil verwacht hij van de Franstaligen een definitieve erkenning van het territorialiteitsbeginsel en de taalgrens.

Met die opmerkelijke demarche wil Anciaux naar eigen zeggen de angst aan beide kanten wegnemen om verdere stappen in de staatshervorming te zetten. "We moeten voor eens en voor altijd duidelijke afspraken maken over de inrichting van ons samenlevingsmodel", zegt het VU-boegbeeld. "Aan Vlaamse kant is er vooral vraag naar een definitieve erkenning van de territorialiteit, de taalgrens." Dat zal ook gevolgen hebben voor de Vlamingen in Brussel, volgens Anciaux, die op voet van gelijkheid behandeld moeten worden.

Daartegenover stelt hij de belofte niet te raken aan het federale financieringsmechanisme van de sociale zekerheid. "Vlaanderen moet duidelijk maken dat het een eerlijk solidariteitssysteem wil behouden. Dat stelsel moet wel transparanter worden dan het huidige, maar blijven vertrekken vanuit de solidariteit." Het beleid dat gevoerd wordt op basis van die financiering en ook de kinderbijslag kunnen best gedefederaliseerd worden, maar aan het basisbedrag voor werkloosheidsuitkeringen en pensioenen wil Anciaux niet raken. "Dat is voor mij de grens. Het gaat om het afwegen van waarden: het recht op een eigen beleid tegenover het recht op solidariteit. Als je te ver naar de eigenheid overhelt, verdwijnt die solidariteit en rest enkel nog groepsegoïsme."

Anciaux beseft dat hij daarmee ingaat tegen de verzuchtingen van (een deel van) zijn eigen partij. "Daar bestaat discussie over bij de VU", geeft hij toe. "Mijn filosofie staat in het Vlaams regeerakkoord. Anderen willen verder gaan en eisen de totale splitsing van de sociale zekerheid om dan vanuit een sterke positie groothartig te kunnen zijn. Je mag echter de andere partij niet in positie van totale afhankelijkheid plaatsen. Voor die vernedering bestaat een grote angst in de Franse Gemeenschap, en terecht. De tijd van negerbeeldjes die knikten als je er 10 frank in steekt, ligt allang achter ons."

Zie ook De Bijsluiter p 63.

Gemeenschappen kunnen wel extra pensioen of extra uitkering uitbetalen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234