Woensdag 08/04/2020

Anciaux pompt 101 miljoen in nieuwe cultuurhuizen

Brussel

Eigen berichtgeving

Jeroen de Preter

Vlaanderen investeert de komende jaren 101 miljoen extra in culturele infrastructuur. Het bedrag is onder meer bestemd voor de realisatie van het Museum aan de Stroom in Antwerpen (21 miljoen), een ambitieus alternatief voor het Muziekforum in Gent (25 miljoen), een nieuw gebouw voor het kunstencentrum deSingel (14,5 miljoen) en een Museumsite in Leuven (2,2 miljoen). Verder zal er worden geïnvesteerd in de restauratie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen (12,5 miljoen) en wordt er budgettaire ruimte voorzien voor onder andere een beeldendekunstenproject in Limburg en een circuscentrum in Gent. De culturele bouwplannen werden gisteren ontvouwd door cultuurminister Bert Anciaux (Spirit). Met dat zogenaamde 'globale plan voor de culturele infrastructuur' komt de minister tegemoet aan zowat alle verzuchtingen die er op dat vlak bestonden.

De enige die niet op zijn wenken werd bediend, is Gerard Mortier, en met hem alle voorstanders van het Muziekforum in Gent. Anciaux verklaarde gisteren dat hij niet in het project gelooft, in de eerste plaats omdat hij geen signalen krijgt dat er bereidwilligheid bestaat om samen te werken met deSingel in Antwerpen en het Concertgebouw in Brugge. Tegelijk erkent de minister dat Gent nood heeft aan wat hij gisteren "een nieuwe vuurtoren in de stad" noemde, een "Forum bis". Het nieuwe gebouw wordt mogelijk een van de al bestaande ontwerpen voor het Muziekforum. Over de precieze bestemming wordt nog nagedacht. "Een nieuwe bibliotheek is een interessante piste", vindt Anciaux, "maar dan moeten we wel nadenken over een unieke en wat mij betreft zeer ambitieuze invulling." De nieuwe bibliotheek kan volgens Anciaux "de spil en het centrum" worden van een internationaal georiënteerd cultuurhuis dat ook aandacht heeft voor beeldende kunst en nieuwe media.

De steile ambities mogen blijken uit het prijskaartje: 25 miljoen euro voor het 'Forum bis', 101 miljoen voor de realisatie van het globale plan. Om al dat geld bij elkaar te krijgen was een financiële kunstgreep dan ook noodzakelijk. Om alleen nog maar de projecten te realiseren waartoe Anciaux zich in het verleden had geëngageerd, zat er immers 50 miljoen te weinig in de daarvoor bestemde kas, het Fonds voor Culturele Infrastructuur. Het ei van columbus werd gevonden in de vorm van gespreide financiering. Waar de Vlaamse regering haar rekeningen totnogtoe altijd cash betaalde, mag Anciaux de kosten over meerdere jaren spreiden. Voor de grote investeringen bedraagt de termijn achttien jaar. Dat die alternatieve vorm van financiering een hypotheek legt op de volgende legislaturen wilde Anciaux gisteren niet gezegd hebben. Volgens de minister werd er bij de uitwerking van het plan terdege rekening gehouden met beleidsruimte voor zijn opvolgers.

Standpunt, pagina 2

Algemeen, pagina 4

l Gent: geen Muziekforum, maar wel

25 miljoen voor 'Forum bis'

l Antwerpen: 21 miljoen voor Museum aan de Stroom,

nieuw gebouw voor deSingel, restauratie KMSKA

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234