Zaterdag 16/01/2021

Update

Anak Krakatau roert zich

Beeld UNKNOWN

De vulkaan Merapi op het Indonesische eiland Java is vandaag opnieuw uitgebarsten. De nieuwe uitbarsting is veel zwaarder dan de voorgaande. Zo doet de Merapi zijn imago als een van de actiefste vulkanen ter wereld alle eer aan. Ondertussen waarschuwen deskundigen voor gevaarlijke activiteit van de vulkaan Anak Krakatau. Diens temperatuur is de voorbije dagen gestegen en er stijgt rook op. En in IJsland staat de vulkaan Grimsvötn op uitbarsten. Dat valt af te leiden uit een verdrievioudiging van het smeltwater van de gletsjer die daar ligt.

Hete as van de Merapi vloog 1,5 km opnieuw hemelwaarts. Omwonenden vluchtten angstig weg. Met vrachtwagens, auto's en ziekenwagens hielden hulpverleners uit het tien kilometer verderop gelegen district Boyolali de reeds naar de vulkaan teruggekeerde mensen tegen.

Geen nieuwe slachtoffers
Voor zover bekend heeft de nieuwe eruptie geen nieuwe slachtoffers gemaakt. Sinds de uitbarsting van dinsdag zijn al 38 mensen om het leven gekomen. De aswolk bereikte zaterdag ook het 25 kilometer verderop gelegen Jogjakarta. Meer dan 50.000 mensen zijn de afgelopen dagen geëvacueerd uit dorpen in de omgeving van de vulkaan.

Krakatau

Deskundigen waarschuwen ondertussen voor gevaarlijke activiteit van de vulkaan Anak Krakatau. Diens temperatuur is de voorbije dagen gestegen en er stijgt rook op. Vissers en toeristen wordt aangeraden op minstens 2 km afstand te blijven. Een uitbarsting van de Krakatau maakte in 1883 meer dan 36.000 doden.

Er ontstond een tsunami van 22 meter hoog. Vloedgolven van vele tientallen meters hoogte overspoelden de kusten van Java en Sumatra. Ruim 36.000 mensen verloren het leven en complete steden en dorpen werden weggespoeld. Door de hoge golven werden schepen vele kilometers landinwaarts geslingerd. Zelfs op Ceylon, het huidige Sri Lanka, viel nog een dode door de golfslag.

De deining werd tot in het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk geregistreerd. Er rees een aswolk uit de berg die tot 50 kilometer hoogte steeg en zijn omgeving in diepe duisternis dompelde. Door de enorm grote hoeveelheid stof die in de atmosfeer terecht kwam, daalde wereldwijd het volgende jaar de gemiddelde temperatuur met 1,2 graden Celsius.

De uitbarsting ging met zoveel geweld gepaard dat de trommelvliezen van zeelui in de buurt barstten. Het gebrul en geknal was hoorbaar tot in Australië en zelfs op het eiland Rodriguez, niet ver van Afrika. In Atjeh, in het noorden van Sumatra, bracht men troepen in paraatheid wegens vermeend vijandelijk kanongebulder. De geluidsgolven waren zo krachtig dat ze zeven keer de aarde rond gingen voor de atmosfeer weer tot rust kwam. De explosie was naar schatting 26 keer zo zwaar als die van de Tsar Bomba, de zwaarste tot ontploffing gebrachte kernbom ooit.

De berg verdween voor een groot gedeelte onder het wateroppervlak, maar in 1932 verscheen op dezelfde plek een nieuwe berg, Anak Krakatau, het "kind van Krakatau". Sinds de jaren '50 groeit de berg gemiddeld 13 cm per week.

IJsland
En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, zijn er zijn aanwijzingen dat er een uitbarsting zal komen van de IJslandse vulkaan Grimsvötn , zo waarschuwen geologen.

Water onder ijskap stroomt weg
Het waterniveau van de waterloop Gigja, die door de gletsjer Vatnajökull wordt gevoed, is de voorbije nacht verdrievoudigd. De gletsjer bevindt zich op de vulkaan Grimsvötn.

Magma in de vulkaan doet de bovenliggende gletsjer smelten. Een meer onder de gletsjer is flink gezwollen, waardoor het water onder de ijskap wegstroomt.

Sterke seismische activiteit
In 2004 volgde op het wassen van dat meer een uitbarsting en slingerde een 13 kilometer hoge aswolk in de atmosfeer.

Bovendien heeft het meteorologisch bureau de laatste 48 uur sterke seismische activiteit in het gebied vastgesteld, met in het bijzonder drie aardbevingen met een magnitude tussen 2,7 en 4,0 op de schaal van Richter. (mvl/dea/ka)

Beeld AFP
Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Beeld EPA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234