Vrijdag 18/10/2019

Amsterdams burgemeester Cohen bezoekt Patrick Janssens

De burgemeester van Amsterdam, Job Cohen, heeft woensdag een informeel bezoek gebracht aan Patrick Janssens, de burgemeester van Antwerpen. De delegatie uit Amsterdam bracht een bezoek aan het Antwerpse Schipperskwartier, aan het Eilandje en aan Spoor Noord. Ook kregen de Nederlanders tekst en uitleg bij enkele Antwerpse samenlevingsprojecten.

Met de informele ontmoeting wilden de twee burgemeesters vooral kennis uitwisselen. "Amsterdam en Antwerpen zijn steden die te maken krijgen met gelijkaardige uitdagingen en problemen. Daarom is het interessant om te kijken hoe die uitdagingen elders worden aangepakt", zegt Kiki Vervloessem, woordvoerster van Patrick Janssens. Volgend jaar trekt het kabinet van Janssens naar Amsterdam voor een gelijkaardige ontmoeting.

Voltallig kabinet


De Amsterdamse burgemeester was met zijn voltallige kabinet naar Antwerpen afgezakt. Woensdagvoormiddag kregen de tien Nederlanders een rondleiding in het Schipperskwartier. Daar konden ze inspiratie opdoen voor het aanpakken van de Walletjes in hun stad.

Woensdagnamiddag stond er een wandeling op het Eilandje en in Antwerpen-Noord op het programma. "Tijdens die wandeling kunnen we tonen hoe Antwerpen omgaat met de reconversie van grote sites binnen de stad", legt Vervloessem uit. Op het Eilandje zijn een aantal ambitieuze stadsvernieuwingsprojecten opgezet om van die industriële havenbuurt een bruisende woonwijk te maken. Spoor Noord is een verzamelnaam voor tal van projecten in Antwerpen-Noord, waaronder de aanleg van een stedelijk landschapspark.

WK Amsterdam

De veertienkoppige Antwerpse delegatie gaf woensdag ook meer uitleg over de samenlevingsprojecten "Cordoba" en "Buurt aan de Beurt" en over de stedelijke dienst Opsinjoren. Woensdagnamiddag stelden de Amsterdammers hun samenlevingsproject "WK Amsterdam" voor.

Met het project Cordoba wil het Antwerpse stadsbestuur impulsen geven aan de dialoog tussen Antwerpenaren met een verschillende levensbeschouwing. Buurt aan de Beurt is een samenwerking tussen stadsdiensten, politie, plaatselijke stadsdiensten en bewoners om werk te maken van propere, veilige en gezellige buurten. De stedelijke dienst Opsinjoren is in het leven geroepen om bewonersinitiatieven in Antwerpen te ondersteunen.

De Nederlanders stelden op hun beurt het samenlevingsproject WK Amsterdam voor. Dat evenement werd voor het eerst georganiseerd in 2001 en vindt sindsdien jaarlijks plaats. Inwoners van Nederland van verschillende nationaliteiten strijden tijdens dat voetbaltoernooi om de titel van wereldkampioen van Amsterdam. Aan de zevende editie van WK Amsterdam namen deze zomer 32 nationaliteiten deel. De missie van de organisatoren is "kleurrijk Nederland dichterbij elkaar brengen vanuit gemeenschappelijke passies". (belga/dm)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234