Zaterdag 10/06/2023

Airbnb

Amsterdam slaat slag in strijd tegen Airbnb: inwoners verplicht verhuur te melden

null Beeld ANP
Beeld ANP

De gemeente Amsterdam heeft een belangrijke slag gewonnen in de strijd tegen de uitwassen van de deeleconomie in de stad. Amsterdammers die hun huis verhuren aan toeristen moeten dat vanaf 1 oktober verplicht melden in een gemeentelijk register.

VK: Kaya Bouma en Tjerk Gualthérie Van Weezel

De Nederlandse woonwethouder Laurens Ivens (SP) kondigt die meldplicht aan in een brief aan de gemeenteraad. Wie vanaf oktober ongeregistreerd verhuurt aan toeristen riskeert een boete van maximaal 20.500 euro. Zo wordt het voor de gemeente veel gemakkelijker om de regels rondom verhuur te handhaven, illegale hotels op te sporen en toeristenbelasting te innen.

Bovendien krijgt de gemeente een veel sterkere machtspositie ten opzichte van verhuursites zoals Airbnb en Wimdu. Die waren eerder in het voordeel omdat zij als enige gegevens hadden over wie wat waar verhuurde. Alleen Airbnb deelde die data sinds kort mondjesmaat met gemeente Amsterdam.

Een register is al langer een grote wens van de gemeente waar de verhuur van woonhuizen aan toeristen binnen enkele jaren enorme proporties heeft aangenomen. In 2016 alleen boekten zo'n 1,4 miljoen mensen een verblijf in ons land via Airbnb.

Vorig jaar nam de Nederlandse Tweede Kamer al een motie aan om een meldplicht te regelen in nationale wetgeving. Toenmalig minister voor Wonen Stef Blok en later Ronald Plasterk zagen niets in zo'n landelijke regel, maar hebben sindsdien wel met de gemeente gewerkt aan een juridisch houdbare oplossing binnen de gemeentelijke verordeningen. Dat is nu rond.

De meldplicht betekent niet per se een einde aan de groei van toeristische verhuur van woonhuizen in de stad. Het is Amsterdammers namelijk toegestaan om hun huis twee maanden per jaar te verhuren. Veruit het grootste deel van de Amsterdamse appartementen wordt nog niet verhuurd, dus in theorie kan het woonhuistoerisme nog verveelvoudigen.

Krachtig wapen

Maar een register geeft de stad wel een zeer krachtig wapen in handen om de uitwassen van de verhuur te bestrijden. Het wordt namelijk veel gemakkelijker om bij te houden of een adres langer dan zestig dagen per jaar wordt verhuurd. De gemeentelijke handhavers hoeven dus niet meer met uitgebreid onderzoek via internet of buren bewijs te vergaren dat regels worden overtreden. Zo wordt uitbaters van illegale hotels de voet dwars gezet.

Bovendien wordt de gemeente een stuk minder afhankelijkheid van verhuursites. Nu moet de gemeente nog heel lief vragen of de sites alsjeblieft een beetje willen meewerken bij het handhaven van de gemeentelijke verordening. In een convenant met Airbnb in 2015 beloofde de gemeente zelfs dat zij zich in het openbaar niet negatief over het bedrijf zou uitlaten.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234