NieuwsAmsterdam
Amsterdam hoopt feesttoeristen te ontmoedigen met ‘Stay Away’-campagne
Amsterdam is zuipende feesttoeristen beu. Daarom wil de gemeente een blowverbod instellen voor delen van het centrum, de sluitingstijden op de Wallen vervroegen en het aantal hotelkamers inperken. Daarnaast start de gemeente begin volgend jaar met een Stay Away-campagne om bezoekers ‘die los willen gaan’ te ontmoedigen.
“We blijven een wereldstad en toeristen zullen blijven komen. Maar iedereen wil ook een mooie en leefbare stad”, zegt Sofyan Mbarki, wethouder van Economische Zaken en Aanpak Binnenstad. Volgens hem is de balans tussen de toeristische drukte en een leefbare stad voor Amsterdammers volledig verstoord.
In het woensdag gepresenteerde meerjarenplan om het overlastgevende toerisme te beteugelen benadrukt de gemeente dat Amsterdam een vrije stad is en blijft. Alleen: doordat het aantal toeristen de afgelopen twee decennia snel groeide en een deel van de bezoekers ten onrechte denkt dat Amsterdam een stad is ‘waar alles kan en mag’, staat de vrijheid onder druk.
Vrij zijn kent een broze balans, constateert het stadsbestuur. “Er bestaat een groot verschil tussen de jongen die voor het eerst als dragqueen naar de binnenstad gaat en de feesttoerist, gekleed in een tutu, die dat belachelijk komt maken.” Volgens Mbarki wordt die vrijheid te vaak “gecommercialiseerd”. “Toeristen een reispakket vol drank, drugs en seks verkopen doet dat afbreuk aan de stad.”
Volgende maand legt hij zijn plannen voor aan de gemeenteraad. Om overlasttoeristen te ontmoedigen wil hij onder meer het al bestaande verbod op groepsrondleidingen (lees: kroegentochten)verder aanscherpen. Daarnaast wil het gemeentebestuur het aantal rivier- en zeecruises verminderen, en lobbyt de stad om het aantal goedkope vluchten dat op Schiphol landt, terug te dringen. “Tegelijkertijd wil je als stad wel goed bereikbaar blijven”, geeft Mbarki aan.
Begin 2021 kondigde burgemeester Femke Halsema aan dat ze het zogeheten i-criterium wilde invoeren voor coffeeshopbezoekers. Buitenlandse toeristen zouden dan geen wiet of hasj meer mogen kopen. Zo hoopte ze een einde te maken aan het drugstoerisme. Haar plan stuitte echter op veel verzet bij de gemeenteraad. Veel partijen vrezen dat als de verkoop van softdrugs aan toeristen in coffeeshops verboden wordt, het aantal straatdealers zal toenemen.
De stad is nu van plan om het blowen op straat in toeristische gebieden te verbieden. Daarnaast wil Mbarki onderzoeken of de verkoop van softdrugs deels aan banden kan worden gelegd. Nu al mogen ondernemers in delen van de binnenstad vanaf donderdag tot en met zondag alleen alcohol verkopen als het wordt opgedronken in een café of restaurant.
“We willen kijken of een soortgelijke maatregel ook voor de verkoop van softdrugs mogelijk is. Het doel van de maatregelen is de overlast te beperken en het imago van de stad te veranderen.”