Donderdag 20/01/2022

Amrani had nooit vrij mogen komen

null Beeld AFP
Beeld AFP

Zowel het Brusselse parket als de gevangenisdirectie in Andenne gaven in juni van vorig jaar een negatief advies voor de voorwaardelijke vrijlating van Nordine Amrani. Ze achtten het risico op nieuwe criminele feiten te groot.

Douglas De Coninck

Toen Nordine Amrani (33) dinsdag een mensenmassa onder vuur nam op het Place Saint-Lambert in Luik, genoot hij van een voorwaardelijke invrijheidsstelling (VI). Na zijn veroordeling tot 42 maanden cel voor het runnen van een cannabisplantage in 2007, kwam Amrani vanaf 4 augustus 2010 in aanmerking voor een VI.

De wet voorziet dat zowel de gevangenisdirectie als het parket vooraf een advies uitbrengen. Amrani zat zijn straf grotendeels uit in de gevangenis van Andenne, die valt onder de strafuitvoeringsrechtbank van Brussel. Zowel de gevangenis als het parket leverden in juni 2010 een over de hele lijn negatief advies af. "Het openbaar ministerie was blijkbaar van mening dat het geen verstandige beslissing zou zijn om de man, gelet op zijn vele veroordelingen, al vrij te laten", zegt de Luikse procureur Danielle Reynders, gisteren.

Op 23 september 2010 verscheen Amrani in Brussel voor de 41ste kamer van de strafuitvoeringsrechtbank. Rond die tijd was hij overgeplaatst naar de gevangenis van Marneffe, waar hij was onderzocht door een psycholoog die een nieuw psychosociaal rapport opstelde. "In dat rapport werd, tegen de vorige adviezen in, geconcludeerd dat de kans op recidive klein tot onbestaande was", zegt Jean-François Dister, de advocaat van Amrani. "Het is dit rapport dat tijdens de zitting de standpunten van zowel het parket als de gevangenisdirectie wat heeft afgezwakt. Het parket oordeelde nu 'negatief, maar te herzien in functie van de verdere gebeurtenissen'. De gevangenisdirectie hield het eveneens op negatief, en adviseerde een vrijlating onder voorwaarden en met een elektronische enkelband."

De rechter legde al deze adviezen naast zich neer, en oordeelde op 5 oktober 2010 dat Amrani recht had op VI. Drie dagen later zwaaide voor hem de gevangenispoort open. Naast de drie standaardvoorwaarden (geen nieuwe feiten, vast adres, contact houden met het parket) golden nog negen individuele voorwaarden met betrekking tot onder meer drugs en alcohol.

Criminologen Aline Bauwens en Sonja Snacken, allebei verbonden aan de VUB, nemen vandaag in een opiniestuk in De Morgen de verdediging op zich van de justitie-assistenten in Luik. Zij kregen inzage in het dossier-Amrani en stelden vast dat hij in de veertien maanden tussen zijn vrijlating zeventien keer op gesprek is gekomen bij zijn justitieassistent. "Voor zover wij kunnen vaststellen is de opvolging goed en degelijk gebeurd", aldus de criminologen. "Geen enkele voorwaarde had betrekking op wapenbezit of wapenhandel, en dit kon dus ook niet door de justitieassistent gecontroleerd worden."

Of de discussie daar eindigt, is niet zeker. Een van de negen voorwaarden hield in dat hij geen contact mocht hebben met 'veroordeelden, gedetineerden, ex-gedetineerden of mededaders'. Zeker is dat de man tijdens zijn VI in het illegale circuit oorlogswapens kocht. Daar waar voorwaarde zes stipuleerde dat hij werk moest hebben, blijkt dat Amrani als werkzoekende in de databestanden zat van verschillende interimkantoren in Luik.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234