Zondag 05/02/2023

AchtergrondStraatintimidatie

Amper klachten in grootsteden, terwijl 8 op 10 jonge vrouwen bang is op straat

Vorig jaar in november hield de campagne ROSA nog een actie aan de Groenplaats tegen seksisme en geweld tegen vrouwen. Uit cijfers blijkt dat acht op de tien plaatsen mijden uit angst. Beeld Klaas De Scheirder
Vorig jaar in november hield de campagne ROSA nog een actie aan de Groenplaats tegen seksisme en geweld tegen vrouwen. Uit cijfers blijkt dat acht op de tien plaatsen mijden uit angst.Beeld Klaas De Scheirder

Acht op de tien jonge vrouwen mijden openbare plaatsen uit angst om aangevallen of geïntimideerd te worden. Dat blijkt uit een Europees onderzoek. Vooral in grootsteden is seksuele intimidatie op straat schering en inslag.

Redactie

Nagefloten en lastiggevallen worden op straat is dagelijkse realiteit voor veel vrouwen. Je hoeft niet ver te scrollen op sociale media om pijnlijke getuigenissen tegen te komen. “Tijdens een schooluitstap in Brussel riepen verschillende mannen me na op straat. Eén iemand had zelfs het lef om naar mij te komen en te vragen of ik seks met hem wou. Pas toen een mannelijke klasgenoot bij mij kwam staan, stopten de mannen met roepen”, getuigt een meisje op Twitter.

Uit een nieuw Europees onderzoek blijkt nu zelfs dat 83 procent van de jonge vrouwen in Europa bepaalde plaatsen en buurten vermijdt uit angst om te worden aangevallen of lastiggevallen. Sami Nevala, auteur van het rapport, vindt het verschil tussen mannen en vrouwen frappant. “Vooral jonge vrouwen mijden verschillende plaatsen uit angst voor hun veiligheid. Terwijl dit slechts bij 58 procent van de mannen in dezelfde leeftijdsgroep het geval is. Dat is een belangrijke kwestie op het vlak van gelijkheid. Het bewijst dat vrouwen niet op dezelfde manier als mannen gebruik kunnen maken van openbare ruimtes.”

Machteloos

Debby De Pecker (21) uit Oudenburg werd slachtoffer van straatintimidatie. Voor haar is de maat vol, zij wil geen stap meer in Brussel te zetten. “In mijn dorp krijg ik nooit te maken met straatintimidatie, terwijl ik me in grootsteden vaak een stuk vlees voel. Daar krijg ik de ene opmerking na de andere naar mijn hoofd geslingerd. Ik word continu aangegaapt, nagefloten en lastiggevallen.” Toch dient de twintiger geen klacht in. Stap je naar de politie, kan je toch niet antwoorden op de vraag ‘Door wie?’, zegt ze. “Waarom ergens energie in steken als het toch niet uitmaakt? Ik voel me machteloos.”

Sinds 2014 is er een seksismewet die intimidatie op straat en andere openbare plaatsen strafbaar maakt. Wie vrouwen lastigvalt, riskeert geldboetes tot 1.000 euro of gevangenisstraffen van 1 jaar. De wet kwam er na de spraakmakende reportage Femme da la rue van Sofie Peeters. Zij liet zichzelf door een camera volgen door de straten van Brussel en werd herhaaldelijk achtervolgd, op een beledigende en seksistische wijze aangesproken en op een onrespectvolle wijze aangestaard. Ondanks die wet merkt de politie dat er amper klacht wordt ingediend.

“We weten dat er weinig aangiftes en klachten zijn. Ook is het bijzonder moeilijk om daders op heterdaad te betrappen”, vertelt Ilse Van de keere van de Brusselse politie. “Toch zijn we er ons van bewust dat dit fenomeen zeer aanwezig is in de maatschappij. Het is echt belangrijk om klacht in te dienen, want hoe meer slachtoffers hun verhaal doen, hoe beter we kunnen inschatten waar en hoe straatintimidatie gebeurt. Alleen zo kunnen we dan daders op heterdaad betrappen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234