Donderdag 02/04/2020

Amper een op drie plattelandsbewoners wil extra bouwlaag in dorp

Joke Schauvliege (CD&V)Beeld Photo News

Slechts 54 procent van de dorpsbewoners wil dat er meer mensen in het dorp komen wonen. Dat blijkt uit een bevraging van Landelijke Gilden. Een of meer bouwlagen extra heeft maar bij 30 procent van de bewoners een draagvlak.

Afgelopen zomer werden meer dan duizend plattelandsbewoners uit 25 Vlaamse dorpen bevraagd. Infrastructuur blijkt voor hen de voornaamste beleidsprioriteit, gevolgd door meer open ruimte. "Maar over hoe die open ruimte moet behouden worden, is er veel minder eensgezindheid", zegt Sonja De Becker, voorzitter van Landelijke Gilden. "Dat er in het dorp meer mensen komen wonen, wordt nog getolereerd door een nipte meerderheid (54 procent), maar een of meer bouwlagen extra heeft veel minder draagvlak (30 procent) en is zeker geen beleidsprioriteit." Dat de bevraagde dorpsbewoners spontaan geen link leggen tussen ruimtelijk beleid en woonbeleid kan te maken hebben met een gebrek aan goede praktijkvoorbeelden.

Kernversterking
Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) verduidelijkt dat er momenteel een studie loopt waarin verdichtingsstrategiën op maat van dorpen worden bekeken. "Kernversterking" is ook geen pleidooi voor een grote volksverhuizing naar de dorpen, zegt de minister, een link leggend naar het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV). "Ik ga voor een aanpak op maat, met kleinschalige ingrepen zoals verdichtingsprojecten, het opsplitsen van woningen of bestaande kavels of het hergebruik van in onbruik geraakte gebouwen." De minister verklaarde onder meer dat ze streeft naar een "robuuste open ruimte waarbij we alle kansen benutten om woonlinten en verspreide bebouwing weg te nemen en waarbij groen doorloopt van dorp naar open ruimte."

Landelijke Gilden gaf vandaag ook de aftrap van haar eerste van twintig "Dorpsateliers", waarbij met dorpsbewoners en andere partners nagedacht wordt over de toekomst van hun dorp. Om het Vlaams dorpenbeleid vorm te geen, start minister Schauvliege komend werkjaar drie dialoogdagen op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234