Woensdag 21/08/2019

Amper 8 procent van beleggers investeert in klimaat of milieu

Brussel l Bijna alle Belgen vinden zichzelf erg milieubewust, maar slechts 8 procent van de beleggers investeert in groene beleggingen. Amper een vijfde van de beleggers die nog niet in investeren in het milieu, staat er positief tegenover.

Bijna iedereen (93 procent) van de duizend ondervraagde Belgen vindt zichzelf milieubewust. Dat staat in de enquête van TNS NIPO voor verzekeraar Delta Lloyd voor 'de verwarming lager zetten', 'toestellen uitzetten in plaats van op stand-by' en 'aan afvalscheiding doen'. In vergelijking met Nederlanders of Duitsers geven Belgen zich een hogere score als het op milieubewustzijn aankomt. Met 93 procent hebben de Belgen samen met de Duitsers (92 procent) een behoorlijke voorsprong op de Nederlanders (86 procent).

Maar die groene overtuigingen vertalen zich nauwelijks in de beleggingsportefeuilles. Hoewel de Belg gelooft dat zorg voor het milieu een positief effect heeft op het klimaat, weet slechts 10 procent van de beleggers af van groene beleggingsfondsen. En amper 8 procent investeert daadwerkelijk in groene beleggingsproducten.

In vergelijking met Nederland noemt Delta Lloyd de Belgische inspanningen dan ook minimaal. Bij de noorderburen is bijna een kwart van de beleggers vertrouwd met groene beleggingsfondsen en investeert 17 procent in zo'n fonds.

Het onderzoek toont ook dat Belgen niet veel rendement van een groene investering verwachten. Een meerderheid (65 procent) van de kleine groep groene beleggers doet dat voornamelijk uit hun zorg voor het milieu. Een goed rendement telt maar voor 16 procent mee. Nederlandse groene beleggers schenken duidelijk meer belang aan het rendement (32 procent).

Onder de Belgische beleggers die nog niet in het milieu investeren, is de meerderheid overtuigd dat zo'n investering minder zal opbrengen dan een gewone belegging. Daarom staat slechts een vijfde positief tegenover een groene belegging. Ad Schellen, manager van het Water- en Klimaatfonds bij Delta Lloyd, noemt dat opmerkelijk, want "beleggingen in bedrijven die oplossingen bieden voor milieuproblemen hebben de voorbije vijf jaar veel meer opgeleverd dan de wereldindex van beleggingsfondsen". (BDB)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden