Zaterdag 24/08/2019

Amper 40 procent van de eerstejaarsstudenten slaagt

Beeld belga

Bijna zes op de tien studenten slaagt niet voor het eerste jaar. Dat kost de Vlaamse overheid tot maximaal 100 miljoen euro. ''Daarom ben ik voor een oriëntatieproef in het secundair'', zegt uittredend UGent-rector Paul Van Cauwenberge.

Het eerste jaar van de universiteit is voor een ruime meerderheid van de studenten een te hoge drempel. Van de 15.366 eerstejaars in het academiejaar 2011-2012 haalden 8.543 jongeren de eindmeet niet. Dat blijkt uit de slaagcijfers van de vijf Vlaamse universiteiten, die zij op verzoek van De Morgen voor het eerst hebben vrijgegeven. Vier instellingen leggen slagingspercentages tussen 40 procent (UHasselt) en 41,97 procent (UGent) voor. De Universiteit Antwerpen (UA) vormt een uitzondering met een algemeen slaagcijfer van 62,83 procent.

De vertraging die de studenten oplopen, kost Vlaanderen veel geld. Volgens cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) investeert de overheid jaarlijks 11.800 euro in elke student, een stuk meer dan het OESO-gemiddelde van 9.987 euro.

Kost voor ma en pa
Dat betekent dat Vlaanderen tot 100.807.400 euro verliest aan de jongeren die niet slagen en de opgelopen achterstand later niet meer goed kunnen maken. Ouders kunnen een even grote kostenpost tegemoetzien: het Centrum voor budgetadvies en -onderzoek (Cebud) becijferde dat een student jaarlijks 10.829 euro kost. Oftewel ruim 92,5 miljoen euro voor alle niet-geslaagde jongeren.

Rik Torfs, rector van de KU Leuven, maakt zich zorgen. Al benadrukt hij dat het niet alleen om economische motieven draait. "Het kost onze gemeenschap en ouders geld, maar het kost de studenten als individu ook iets. Een jaar niet halen heeft vooral psychologisch een zware weerslag. We moeten zorgen dat er niet te veel mensen ontgoocheld raken in de samenleving, en we moeten de slaagcijfers verhogen zonder de kwaliteit van onze opleidingen te verminderen."

Volgens Torfs is het niveau van de middelbare scholen diverser dan vroeger. "Er zijn te veel studierichtingen en niet elke richting is geschikt om vervolgens te gaan studeren aan de universiteit."

Oriëntatieproef
UGent-rector Paul Van Cauwenberge sluit zich daarbij aan. "Het is ongelofelijk, want soms is de kans op slagen maar 2 procent. Eigenlijk zouden we deze jongeren moeten weigeren. Juist daarom ben ik voorstander van een oriëntatieproef in het voorlaatste schooljaar van het secundair. Als duidelijk blijkt dat ze slecht scoren, zullen ze wel luisteren."

 
Eigenlijk zouden we sommige jongeren aan de universiteit moeten weigeren
Paul Van Cauwenberge (uittredend UGent-rector)
Slaagpercentage per universiteit
Universiteit Hasselt 40%
Vrije Universiteit Brussel 40%
KU Leuven 41%
Universiteit Gent 42%
Universiteit Antwerpen 63%
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden