Zondag 27/11/2022

Coronavirus

Amper 40 jaar en erg sportief, maar toch sterft Brusselaar aan coronavirus: ‘Een gouden hart is gestopt met kloppen’

Giancarlo Agostino Di Maria overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hier op foto samen met zijn vriendin Claudia Beeld RV
Giancarlo Agostino Di Maria overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hier op foto samen met zijn vriendin ClaudiaBeeld RV

Niemand lijkt veilig te zijn voor het nieuwe coronavirus. Dat bewijst het verhaal van de Brusselse Giancarlo Agostino Di Maria (40). Hij was jong, erg sportief en had voor zover bekend nooit eerder last van gezondheidsproblemen. Vorige week werd hij echter opgenomen in het ziekenhuis en bleek hij besmet met Covid-19. Omdat zijn toestand razendsnel achteruitging, werd hij woensdagavond geïntubeerd. Het mocht niet baten. Zondag stierf hij.

Koen Van De Sype en Stéphanie Romans

Zelfs toen Giancarlo (40) al in coma lag, stuurde zijn vriendin Claudia Costa (36) hem continu berichtjes. Liever had ze naast hem gezeten. Zijn hand vastgehouden. Maar dat ging niet. Mocht niet. Giancarlo moest in quarantaine.

Twee weken geleden kreeg Giancarlo de eerste symptomen. Keelpijn, hoesten en koorts. “Hij belde me die dag om te zeggen dat hij naar huis was gegaan. Hij zou zijn dokter opbellen”, zegt Claudia. Ze is te verdrietig om aan de telefoon te komen. Maar ze wil wel in een chatgesprek over haar grote liefde praten.

Giancarlo’s lichte symptomen waren niet onmiddellijk zorgwekkend genoeg om hem te testen op corona. Hij kreeg dus niet meteen een coronatest. De veertiger meldde zich ziek op zijn werk bij het Europees Parlement (hij werkte op het directoraat-generaal Innovatie en Technologische Ondersteuning (DG ITEC), red.) om uit te zieken. Maar hij werd niet beter. Een week na het eerste telefoontje naar de huisarts moest Giancarlo naar het ziekenhuis. Hij had te veel ademhalingsproblemen. “Daar hebben ze wel een coronatest gedaan. Die was positief”, zegt Claudia. “Die diagnose kwam hard aan. Hij stuurde me een berichtje. Dat hij bang was. Hij wilde niet sterven.”

Claudia stuurde berichtjes over en weer zodat Giancarlo zich niet te eenzaam zou voelen in de quarantainekamer. “Het gesprek is gestopt op 18 maart, om 18.30 uur. Daarna bleef het stil…” De dokters brachten de sportieve Giancarlo in coma om hem kunstmatig te beademen. “En ik bleef hem liefdevolle berichtjes sturen. Ik wist wel dat hij ze niet kon lezen terwijl hij geïntubeerd was. Maar ik bleef het doen. Dag en nacht. Ik hoopte dat hij ze zou lezen als hij weer wakker werd. Op 22 maart belde zijn zus me. Zij had telefoon gehad van het ziekenhuis. Gian was overleden...”

Waar Giancarlo het virus opliep, is niet duidelijk. In risicogebied zoals Noord-Italië was hij onlangs ook niet geweest. “Zijn laatste reis was in februari. Hij ging naar Miami om te jureren op een crossfit-tornooi. Het lijkt me niet dat hij het daar heeft opgelopen.”

Giancarlo Agostino Di Maria overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hier op foto samen met zijn vriendin Claudia Beeld RV
Giancarlo Agostino Di Maria overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hier op foto samen met zijn vriendin ClaudiaBeeld RV

Hoe het komt dat het virus Giancarlo zo hard trof weet Claudia niet. “Hij was gezond. Sportief en sterk. Hij deed aan crossfit dus hij had een goede conditie. Hij probeerde me altijd te overtuigen om eens mee te doen. Dat had ik nog graag gedaan: samen met hem gaan sporten.”

De crossfitclub van Giancarlo eerden hem met een speciale ‘Giancarlo challenge’. 150 sit-ups, evenveel jumping squats en nog een veelvoud van opdrachten. “Om onze vriend niet te vergeten.” “Dat heb ik gezien”, zegt Claudia. “Het doet me wel deugd dat mensen aan hem denken. Ik zie ook veel foto’s van hem verschijnen op Facebook. Het doet me plezier om mooie foto’s van hem te zien.”

‘Ma chériee’

Claudia deelt zelf ook geregeld mooie foto’s van haar grote liefde. “We kenden elkaar al tien jaar, maar zijn pas twee jaar een koppel. Je kent dat wel: je verliest elkaar wat uit het oog tot je iemand weer tegenkomt op Facebook”, zegt ze. “Hij woonde nog in Elsene. Ik in Ninove met mijn twee zoons. Zij hebben ook al veel gehuild. Hij was zo’n goede man. Ook voor mijn kinderen. Ze zagen hem graag. Mijn oudste van 19 heeft nog het logo van zijn theaterclub ontworpen om hem een plezier te doen. Het zat echt goed tussen ons.”

Een video die Giancarlo haar stuurde is daarvan het bewijs. We zien een vrolijke Giancarlo die zichzelf filmt terwijl hij op een elektrische step door Brussel rijdt. “Ma chérie, j’adore rouler avec la trotinette!”, zegt hij tegen zijn camera. Hij stuurt haar kusjes. “Voor ik je kende, deed ik dat nooit.” “Hij was in mijn ogen de beste man op de wereld. Respectvol, attent, begripvol…”, zegt Claudia. “Ik heb zoveel gehuild. En huil nog steeds. Een gouden hart is zondag gestopt met kloppen.”

Giancarlo Agostino Di Maria. Beeld Giancarlo Agostino Di Maria
Giancarlo Agostino Di Maria.Beeld Giancarlo Agostino Di Maria

Zorgeloze tijd

Jeugdvriend William Verstappen postte een prachtig eerbetoon aan Giancarlo op Facebook. De twee kenden elkaar van toen ze nog tieners waren. “We waren 12 of 13 jaar toen we elkaar leerden kennen”, klinkt het. “Hij was een verlegen jongen, maar tegelijk een groot voetbalfan. Hij was fervent supporter van de nationale ploeg van Italië, van Juventus en bij ons van Standard. Hij speelde ook zelf voetbal en droeg trots de geel-blauwe kleuren van Union Sint-Gillis in Brussel, waar hij ook naar school ging.”

Het was een zorgeloze tijd, volgens Verstappen. “We speelden hele nachten de eerste versies van FIFA, volgden geïmproviseerde rijlessen en gingen voor het eerst op vakantie zonder onze ouders. Hij was gefascineerd door informatica en nieuwe technologieën. Dat ging hij studeren en later maakte hij er ook zijn werk van”, klinkt het.

Giancarlo Agostino Di Maria. Beeld Giancarlo Agostino Di Maria
Giancarlo Agostino Di Maria.Beeld Giancarlo Agostino Di Maria

Giancarlo stond op de planken in zijn vrije tijd en wordt omschreven als een temperamentvolle man, die zelden terugkwam op een beslissing. “Wie hem echt kende, wist dat hij een groot hart had”, klinkt het. De jongste jaren was hij ook bezig met CrossFit. Hij werd zelfs internationaal scheidsrechter en reisde in die functie de wereld rond. Verder genoot hij volgens vrienden met volle teugen van het leven. Tot het “onzichtbare monster” vorige week op zijn pad kwam.

Geen bloemen

De zus van de man postte een boodschap op sociale media waarin ze iedereen bedankt voor de vele steun die ze krijgt na het overlijden van haar broer. Giancarlo wordt vrijdag begraven, maar door de maatregelen die momenteel van kracht zijn om het coronavirus in te dijken, zal dat volgens Lili een extra zwaar afscheid worden. “Covid-19 zal ons ook de kans ontnemen om die dag allemaal samen te zijn”, vertelt ze. “Daarom nodigen we iedereen uit om erbij te zijn door waar dan ook een kaarsje aan te steken en om 10.30 uur even stil te staan om hem te gedenken.”

Samen met haar ouders vraagt ze ook om geen bloemen te sturen, maar liever een schenking te doen aan de vzw Infirmiers de Rue/Straatverplegers, die het opneemt voor daklozen. Er zal ook nog een afscheidsplechtigheid volgen als de quarantainemaatregelen opgeheven zijn.

Lili beklemtoont de gevaren van het nieuwe coronavirus. Toen haar broer nog in het ziekenhuis lag, riep ze via Facebook al iedereen op om voorzichtig te zijn en nauwgezet de maatregelen van de overheid te volgen. “Je zal het virus niet verslaan. Het zal jou verslaan”, schreef ze. “Dit virus trekt zich niets aan van grenzen, landen, nationaliteiten, religie of sociale klasse. Het is universeel.”

Giancarlo Agostino Di Maria is het eerste dodelijke slachtoffer van het nieuwe coronavirus bij de Europese instellingen, zo melden die zelf in een mededeling. CrossFit staat ook bekend om zijn groot gemeenschapsgevoel. De Belgische ‘community’ reageert aangeslagen op het overlijden van Giancarlo.

“Mijn hart is gebroken door het verlies van zo een bron van geluk”, aldus collega-scheidsrechter Jackson Maschoff op Facebook. “Giancarlo bracht zoveel mensen vreugde en ik keek er op evenementen altijd naar uit om tijd met hem door te brengen. Er was geen moment dat hij geen glimlach op mijn gezicht toverde. Rust zacht, broer.”

Ook scheidsrechter Brian Clapp bracht een eerbetoon op sociale media. “Je was een pronkstuk voor de hele CrossFit-jurygemeenschap. Weinigen hadden een grotere glimlach, meer passie voor vrijwilligerswerk en meer Michael Jordan-schoenen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234