Burundi
Amnesty International vermoedt bestaan van 5 nieuwe massagraven in Burundi
Op basis van satellietgegevens, videobeelden en verslagen van ooggetuigen, vermoedt Amnesty International het bestaan van vijf nieuwe massagraven in de omgeving van de Burundese hoofdstad Bujumbura. Vermoedelijk gaat het om de lichamen van tientallen regeringstegenstanders die op 11 december, de dag na een bloedige opstand, om het leven werden gebracht.
Op de satellietbeelden is te zien dat de aarde in de regio Buringa is omgewoeld op plaatsen die oogetuigen aanwijzen als de locaties van nieuwe massagraven. Die zouden zijn aangelegd vlak nadat een opstand van regeringstegenstanders met geweld werd neergeslagen. Amnesty International vermoedt dat het in totaal om vijf massagraven gaat.
Getuigen beschrijven hoe politieagenten in de wijken waar de opstand had plaatsgevonden, de lichamen van de gedode opstandelingen hadden opgehaald en meegenomen.
Volgens Amnesty International zijn er naast de mogelijke massagraven in Buringa waarschijnlijk ook nog elders graven. Lokale bonnen spreken van nog minstens 25 lichamen die begraven werden op vijf verschillende locaties in Mpanda en 28 anderen die verdeeld werden over vier graven in Kanyoscha.
Onderzoek VN
Eerder deze maand eiste Zeid Raad al-Hussein, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, dat er dringend een onderzoek wordt ingesteld naar de mogelijke aanleg van massagraven na het geweld in december. Hij sprak over "grootschalige overtredingen van de mensenrechten" en zei dat "het stijgende aantal verdwijningen, in combinatie met beschuldigingen van geheime detentiefaciliteiten en massagraven, bijzonder alarmerend is."
De Burundese regering doet de beschuldigingen af als onzin en zegt dat ze gebaseerd zijn op valse informatie die afkomstig is van regeringstegenstanders.
Hutu's en Tutsi's
In de nacht van 10 op 11 december bestormden gewapende mannen drie militaire installaties in Burundi. De dag nadien werden 28 mensen dood aangetroffen in drie verschillende wijken in Bujumbura. Volgens ooggetuigen hadden sommige lijken de handen op de rug gebonden. Een andere ooggetuige zegt dat de veiligheidsdiensten van de overheid achter de moorden zitten: die zouden verschillende huizen doorzocht hebben op zoek naar mogelijke betrokkenen van de aanslagen.
Burundi bevindt zich op de rand van een burgeroorlog sinds president Pierre Nkurunziza in april bekend maakte dat hij herverkozen wil worden. Dat is echter strijdig met de grondwet. Nkurunziza's partij is een voormalige Hutu-rebellengroepering. Het komt regelmatige tot gewelddadige confrontaties tussen tegenstanders en medestanders van de president en de vrees bestaat dat het geweld tussen Hutu's en Tutsi's weer zal escaleren.