Woensdag 04/08/2021

'Amina Lawal wordt niet gestenigd'

De Nigeriaanse Amina Lawal zal hoogstwaarschijnlijk niet worden gestenigd. Dat heeft de Nigeriaanse ambassadeur gezegd aan Amnesty International, dat eergisteren in Brussel actie voerde voor de 30-jarige vrouw. In beroep moet Lawal immers verschijnen voor een federale rechtbank, die niet oordeelt volgens de sharia of islamitische rechtspraak. Ann Van Elsen, alias miss België, die als protest tegen de steniging weigert naar Nigeria af te reizen voor de Miss World-verkiezing, is niet overtuigd: 'Fijn dat onze actie vruchten afwerpt en ik ben blij als Amina gered wordt, maar het is ons om de afschaffing van die wet te doen.'

Brussel

Eigen berichtgeving

Ayfer Erkul

De ambassadeur zei dinsdagavond, tijdens de actie van Amnesty International voor de Nigeriaanse ambassade in Brussel, dat Lawal die gruwelijke straf zo goed als zeker niet zal moeten ondergaan. "De ambassadeur heeft zijn vertrouwen uitgesproken in de federale instellingen van justitie", zegt Jan Brocatus, directeur van AI Vlaanderen, die een gesprek had met de Afrikaanse diplomaat. "Volgens hem zal Amina onder de wetten van het federale beroepshof niet tot executie door steniging worden veroordeeld."

De Nigeriaanse deelstaten hebben een ruime gerechtelijke autonomie. Van de 36 deelstaten hebben twaalf noordelijke enkele jaren geleden officieel de sharia ingevoerd. Ze zetten zich daarmee af tegen de federale regering die het islamitische recht in 1999 ongrondwettelijk verklaarde en van Nigeria na vijftien jaar militaire dictatuur een seculiere staat maakte.

Amina Lawal werd op 22 maart van dit jaar door de shariarechtbank van Bakori, in de noordelijke deelstaat Katsina, veroordeeld tot de dood door steniging. De vrouw was, hoewel ze gescheiden was en een relatie had met een ongetrouwde man, schuldig bevonden omdat ze volgens de interpretatie van de sharia in de noordelijke deelstaat Katsina overspel had gepleegd door ongetrouwd seksuele betrekkingen aan te gaan.

In augustus bevestigde het shariahof van Funtua de executie. Wel zou Lawals steniging niet doorgaan zolang haar acht maanden oude dochter Wasila borstvoeding nodig had. Dat zou vanaf begin januari 2004 het geval zou zijn, zo berekende de rechter. Daarop gingen haar advocaten in beroep bij een federale rechtbank. Wanneer dat nu precies voorkomt, is nog niet zeker.

Het was niet de eerste keer dat in Nigeria een vrouw werd veroordeeld tot de dood door steniging. Tot een echte steniging kwam het tot nu toe nog niet. Het lot van Fatima Usman en Ahmadu Ibrahim is ook nog verre van zeker. Het 'overspelige' koppel werd eind vorige maand in de deelstaat Niger in beroep tot steniging veroordeeld. En er zijn nog anderen die dezelfde straf kregen. Daarom blijft Amnesty campagne voeren om te eisen dat Nigeria zich aan de internationale rechtsregels houdt. Jan Brocatus: "Het blijft immers een absurditeit dat personen zo lang in onzekerheid moeten leven terwijl hen zo'n doodvonnis boven het hoofd hangt."

Vlak voor de veroordeling van Lawal werd de 35-jarige Safiya Hussaini nog in beroep vrijgesproken nadat ook zij was schuldig bevonden aan overspel. Hussaini had geluk: het shariahof liet haar gaan op basis van procedurefouten.

Behalve de wereldwijde campagne die Amnesty begon, gingen ook de schoonheidskoninginnen in de wereld in protest. Begin deze maand kondigden enkele missen aan dat ze de Miss World-verkiezingen, die in november in Nigeria worden gehouden, zouden boycotten. Ook miss België Ann Van Elsen zei dat ze volgende maand niet naar Afrika zal reizen. En dat standpunt is nog niet veranderd, zegt ze met nadruk. "Ik zal heel blij zijn als Amina niet wordt gestenigd, maar ik vind de motivatie die daarachter zit helemaal verkeerd. Nigeria doet het enkel opdat de Miss World-verkiezingen niet mislukken."

Vorige week kregen de organiserende comités van ieder land een brief waarin stond dat men kon verzekeren dat Amina niet wordt gestenigd. Van Elsen: "Het was bijna een smeekbede aan ons om toch te komen. Een Nigeriaanse minister heeft zelfs de kosten voor de nieuwe beroepsprocedure van Amina betaald. Anders kon die vrouw zelfs niet in beroep gaan. Ik vind dat we de invloed die we nu hebben, moeten blijven aanwenden zodat de grond van de zaak, namelijk de afschaffing van die wet, wordt veranderd. Volgend jaar is daar geen Miss World-verkiezing en kan de regering niet zo onder druk worden gezet. Wat als er dan een vrouw weer tot de dood door steniging wordt veroordeeld?"

Ann Van Elsen: 'Wat als volgend jaar een vrouw die straf krijgt en er geen Miss World is om druk uit te oefenen?'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234