Donderdag 29/07/2021

Amina Lawal ontsnapt alsnog aan steniging

Sharia-rechters spreken Nigeriaanse vrouw in beroep vrij van overspel wegens inbreuken tegen haar verdediging

De Nigeriaanse Amina Lawal mag blijven leven. Gisteren besliste het shariahof van beroep in de deelstaat Katsina dat de 31-jarige vrouw niet gestenigd mag worden tot de dood erop volgt, omdat tijdens het eerste proces haar rechten van verdediging werden geschonden. Het arrest betekent niet meteen een versoepeling van de sharia-rechtspraak in Nigeria.

Brussel

Eigen berichtgeving

Ayfer Erkul

Vier van de vijf rechters in het panel kantten zich gisteren tegen de veroordeling van Amina Lawal. Ze oordeelden dat de misdaad van overspel niet voldoende bewezen was. Bovendien zou Amina Lawal, die analfabeet is, de beschuldigingen die tegen haar werden geuit tijdens het eerste proces niet volledig begrepen hebben. Daarbij komt dat er maar één rechter het vonnis velde, terwijl de islamitische wetgeving voorschrijft dat drie rechters aanwezig moeten zijn en dat Lawal geen advocaat had.

Amina Lawal werd in maart 2002 door een lagere sharia-rechtbank in Bakori veroordeeld tot de steniging ter dood. De beschuldiging luidde overspel, omdat ze na haar scheiding seksuele betrekking had gehad met een ongetrouwde man. Drie getuigen getuigden, zoals de sharia voorschrijft, dat ze op de hoogte waren van die verhouding. Lawal werd in staat van beschuldiging gesteld na de geboorte van haar dochtertje Wasila. Het kind dat tien maanden na haar echtscheiding ter wereld kwam, was volgens de procureur het bewijs van haar overspel.

Een eerste beroep tegen het doodvonnis werd in augustus vorig jaar door een shariahof verworpen. Maar ze kreeg toen uitstel van executie tot begin 2004 om haar dochtertje borstvoeding te kunnen geven. Ondertussen groeide de kritiek tegen haar doodstraf. De Miss World-verkiezing, die in Nigeria plaats had moeten hebben, werd uiteindelijk, na luid protest van een aantal missen, naar Londen overgeplaatst. De Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo, een christen uit het zuiden van Nigeria, heeft zich ook gekant tegen het doodvonnis van Lawal, maar durft niet te harde kritiek te leveren om de wankele relatie tussen christenen en moslims in het land niet te verstoren. Gisteren hadden in het zaaltje van het gerechtshof in Katsina dertig politieagenten postgevat om wraakacties te voorkomen van extremistische moslims die een vrijspraak niet zouden dulden. De staat Katsina heeft drie maanden om in beroep te gaan tegen de vrijspraak van Amina Lawal. "Als dat nodig is, tenminste", zei Isa Bature, de hoofdprocureur van Katsina, aan Reuters.

De verschillende Nigeriaanse staten hebben sinds het einde van de militaire dictatuur in 1999 een ruime autonomie en een eigen rechtspraak. Twaalf staten in het noorden, waar de moslims in de meerderheid zijn, berechten hun burgers sindsdien volgens de sharia, de islamitische rechtspraak. Steniging, amputatie en zweepslagen zijn de meest uitgesproken straffen.

Een steniging tot de dood werd tot nu toe niet uitgevoerd, maar er werden ook nog geen stappen gezet om de straf af te schaffen, ondanks het internationale protest. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International vraagt zo al jaren aan de Nigeriaanse regering een afschaffing van mensonterende en wrede straffen, vooral omdat Nigeria in juni 2001 de Conventie tegen Marteling heeft ondertekend.

Dat Amina niet doodgestenigd wordt, betekent niet dat de Nigeriaanse rechters soepeler vonnissen vellen, zo bleek gisteren nog eens duidelijk. Een twintigjarige jongeman werd tot doodsteniging veroordeeld, omdat hij seksuele betrekking had met drie minderjarige jongens. Jibrin Babaji werd schuldig bevonden door de sharia-rechtbank in de noordelijke staat Bauchi, omdat homoseksualiteit een zonde is in de islam. Hij zou, volgens het persagentschap AFP, bekend hebben dat hij de minderjarigen had gemolesteerd. De slachtoffers zeiden dat ze seks hadden met Babaji in ruil voor geld. De rechter veroordeelde hen tot vijftig rietslagen omdat ze het geld hadden geaccepteerd.

Twintigjarige jongeman veroordeeld tot stenigingsdood na homoseks

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234