Dinsdag 20/08/2019

Amerikanen verliezen vertrouwen in buitenlands beleid

Het vertrouwen van de Amerikanen in het buitenlands beleid van hun regering daalt, zo blijkt uit een peiling. Eén op twee inwoners van de VS betwijfelt of men wel de waarheid zegt over de oorlogen in Irak en Afghanistan.

"Wij zijn op het punt gekomen dat de ondervraagde mensen zich niet alleen lijken af te vragen of de huidige buitenlandse politiek wel efficiënt is, maar ook of de VS er wel een kunnen hebben", zo werd gezegd bij de voorstelling van de resultaten van een peiling die om het half jaar wordt uitgevoerd door de onderzoeksinstelling Public Agenda en het blad Foreign Affairs.

Voor 65 procent van de Amerikanen vertonen de relaties tussen de VS en de rest van de wereld een "slechte neiging". Een meerderheid keurt de buitenlandse politiek van Washington af.

Toen de respondenten werd gevraagd of de regering eerlijk was omtrent de oorlog in Irak, antwoordde 52 procent "helemaal niet" of "niet erg" (eerlijk). Met betrekking tot de oorlog in Afghanistan kwam dit antwoord bij 48 procent uit de bus.

Waar in 2005 nog 54 procent van de Amerikanen meende dat Washington het goed doet inzake de jacht op "anti-Amerikaanse terroristen", slonk dit in de jongste peiling naar 41 procent. Slechts 33 procent denkt dat de VS al het mogelijke doen om vrede in het Midden-Oosten te bewerkstelligen, tegen 54 procent in 2005.

De peiling is telefonisch afgenomen tussen 17 en 27 september bij 1.011 mensen en heeft een foutenmarge van drie procent. (belga/dm)

Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice. Beeld UNKNOWN
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden