Vrijdag 17/09/2021

Verenigde Staten

Amerikanen vallen van hun geloof: justitieminister Barr geeft de wet de schuld

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Het christendom verliest in snel tempo terrein in de VS en dreigt zijn dominante positie kwijt te raken. Nog altijd zegt 65 procent van de Amerikanen christen te zijn, maar dat was tien jaar geleden 77 procent en die dalende trend lijkt nog niet ten einde. Minder dan de helft van alle Amerikanen gaat eens per maand of vaker naar de kerk.

Die cijfers van onderzoeksinstituut Pew in Washington werden bekendgemaakt terwijl in de VS een discussie woedt over een toespraak over religie van minister van Justitie William Barr op de katholieke Universiteit van Notre Dame in Indiana. Hij beschreef daarin christenen als een bedreigde minderheid, die uit het openbare leven worden gedrukt door “militante aanhangers van het secularisme”.

“De wet”, klaagde Barr, “wordt ­gebruikt als een stormram om traditionele waarden af te breken en moreel relativisme te vestigen als de nieuwe orthodoxie.” Bijvoorbeeld door scholen te verplichten om les te geven over homoseksualiteit. Terwijl volgens hem de “joods-christelijke morele normen de hoogste praktische regels zijn voor hoe mensen zich moeten gedragen”.

Minder dan de helft

Het geloof dat die waarden moet uitdragen, wordt bijna onverminderd gedeeld door de alleroudste Amerikanen, die zijn geboren voor 1945. Los van hen is de teruggang te zien in alle denkbare groepen: ouderen en jongeren, mannen en vrouwen, witte Amerikanen, zwarten en latino’s, Republikeinen en Democraten. Van de jongste onderzochte generatie, de millennials geboren tussen 1981 en 1996, is net niet de helft christelijk. Onder blanke Democratische millennials is zelfs een duidelijke minderheid christelijk: 45 procent.

null Beeld Louman-Friso
Beeld Louman-Friso

Bij die verschuivingen speelt concurrentie van andere religies geen rol. Het aandeel joden, mormonen, moslims, hindoes en boeddhisten is in tien jaar maar met 2 procent toege­nomen en ligt nu op 7 procent. Dat betekent dat steeds meer Amerikanen niet aan religie doen: een op de vier is atheïst, agnost of geeft in peilingen aan in ‘niets in het bijzonder’ te geloven.

Zoveel ongeloof, en zelfs de overtuiging van veel gelovigen dat hun moraal niet per se beter is dan die van een ander, heeft volgens minister Barr geleid tot verloedering van de samenleving. “Het aantal buiten het huwelijk geboren kinderen is 40 procent en in veel grote steden 70 procent. Samenvallend met de teloorgang van het gezin zien we recordniveaus van depressie en psychisch lijden, ontmoedigde jongeren, omhoog schietende zelfmoordcijfers, een toename van zinloos geweld en een dodelijke drugsepidemie.”

null Beeld Louman & Friso
Beeld Louman & Friso

De conservatieve katholiek Barr krijgt bijval van conservatieve christenen, zowel katholieken als evan­gelische protestanten; groepen die tot nu toe ook stabiele steunpilaren zijn van president Donald Trump. Die groepen roeren zich bijvoorbeeld als een christelijke bakker door de rechter wordt gedwongen een bruidstaart te maken voor een homohuwelijk.

Scheiding van kerk en staat

Als minister van Justitie moet Barr echter de grondwettelijke scheiding van kerk en staat handhaven, en daarom noemt de katholieke theoloog C. Colt Anderson van de Fordham Universiteit in New York hem “een gevaar voor de democratie”.

Commentator Steve Chapman van de Chicago Sun-Times wijst erop dat in de meest christelijke staten van de VS het aantal buitenechtelijke geboorten het hoogst is. En dat in veel minder christelijke landen, van Japan tot Zweden, het aantal moorden een stuk lager is dan in de VS.

Barr weet echter wat hem te doen staat, vertelde hij zijn gehoor. Hij heeft op zijn ministerie een speciale taakgroep opgericht, die in de gaten moet houden of staten geen wet­geving aannemen waardoor de rechten van gelovige Amerikanen in het gedrang komen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234