Belangrijk nieuwsVS
Amerikanen massaal op straat voor federaal recht op abortus: ‘Niet terug naar de tijd van kleerhangers’
Duizenden mensen zijn dinsdagavond in de Amerikaanse metropool New York en hoofdstad Washington DC de straat opgetrokken om hun woede over de bedoelingen van het Amerikaanse Hooggerechtshof kenbaar te maken: het Amerikaanse Hooggerechtshof zou de twee rechterlijke uitspraken die een federaal recht op abortus in de Verenigde Staten garanderen, willen vernietigen.
De grootschalige demonstratie in New York kwam er op aandringen van de procureur-generaal van die staat, Letitia James. “We gaan niet terug naar de tijd toen we nog kleerhangers gebruikten (om abortus te plegen, red.). Nooit meer!”, verklaarde James. Ze voegde eraan toe dat “het recht op zelfbeschikking over je lichaam een fundamenteel recht is”.
De procureur-generaal vertelde aan de demonstranten dat ze zelf ook abortus had gepleegd als kersvers lid van de gemeenteraad van de stad New York. James kondigde aan dat de staat New York een fonds zal oprichten zodat vrouwen uit andere staten waar abortus mogelijk verboden wordt, hun zwangerschap alsnog kunnen afbreken in New York.
Verschillende demonstranten in New York droegen pancarten met slogans als “mijn lichaam, mijn keuze”, “abortus is een mensenrecht” of nog “ik zou minder rechten hebben dan mijn moeder”.
Waar gaat het over?
Maandag werd bekend dat het Amerikaanse Hooggerechtshof van plan is de baanbrekende uitspraak in de zaak ‘Roe versus Wade’ uit 1973 nietig te verklaren. Met die uitspraak werd een federaal recht op abortus gegeven, waardoor in elke Amerikaanse staat tenminste een kliniek moest bestaan waar vrouwen een abortus konden krijgen. Opperrechter John Roberts erkende de authenticiteit van het document, maar voegde eraan toe dat het niet om een definitief standpunt gaat.
Wat als de uitspraken effectief geschrapt worden?
Als het hof inderdaad de uitspraak vernietigt, is het aan de individuele staten om te bepalen of abortus wel of niet, en onder welke voorwaarden, mag plaatsvinden. Tientallen staten willen abortuswetgeving aan banden leggen.
Nog op dinsdag tekende bijvoorbeeld de gouverneur van de Amerikaanse staat Oklahoma een wet die abortus verbiedt na zes weken zwangerschap. De wettekst, die lijkt op soortgelijke regelgeving in de staat Texas, staat wel uitzonderingen toe om medische redenen, maar niet als er sprake is van incest of verkrachting.
“Ik vertegenwoordig alle vier miljoen inwoners van Oklahoma die op een overweldigende manier de foetus willen beschermen”, schreef gouverneur Kevin Stitt op Twitter. “Ik wil dat Oklahoma de meest ‘pro-life’ staat van het land wordt”, voegde hij er nog aan toe.
Aan de andere kant zijn er verschillende staten die juist wetgeving hebben aangenomen die het recht op een abortus garandeert.
Wat zeggen de Amerikanen zelf?
Volgens internationaal persbureau Reuters en peilingbureau Ipsos geeft bijna twee derde (63 procent) van de Amerikanen tijdens aankomende verkiezingen in november de voorkeur aan politieke kandidaten die het recht op abortus steunen.
Uit de peiling die dinsdag onder 998 kiesgerechtigden gehouden werd, bleek ook dat 41 procent van de Amerikanen denkt dat het land een minder goede plek wordt om te wonen als het Hooggerechtshof besluit de baanbrekende ‘Roe versus Wade-uitspraak’ uit 1973 terug te draaien.
Uit de peiling bleek ook dat 52 procent van de Amerikanen vindt dat abortus in meeste gevallen legaal moet zijn, 40 procent vindt dat het in de meeste gevallen illegaal moet zijn.
Lees ook
Gynaecoloog Marleen Temmerman over afschaffing Amerikaans recht op abortus: ‘Niet te beschrijven wat er dan kan gebeuren’
Heleen Debruyne: ‘Dat het ongeboren leven in een kansloze omgeving opgroeit, maakt kennelijk niet uit voor het Amerikaanse beleid’