Dinsdag 29/11/2022

NieuwsOorlog in Oekraïne

Amerikaanse VN-ambassadeur: ‘Geen twijfel meer mogelijk dat Rusland Oekraïne van de kaart wil vegen’

Amerikaans VN-ambassadeur Linda Thomas-Greenfield tijdens een vergadering van de VN op vrijdag 29 juli. Beeld REUTERS
Amerikaans VN-ambassadeur Linda Thomas-Greenfield tijdens een vergadering van de VN op vrijdag 29 juli.Beeld REUTERS

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties zei vrijdag dat er geen twijfel meer mag bestaan dat Rusland van plan is Oekraïne te ontmantelen ‘en het volledig van de wereldkaart te laten verdwijnen’.

NDBG

Linda Thomas-Greenfield vertelde de VN-Veiligheidsraad dat de Verenigde Staten steeds meer tekenen zien dat Rusland een poging doet om de oostelijke Oekraïense regio’s Donetsk en Loehansk en de zuidelijke regio’s Cherson en Zaporizja te annexeren. “Dit doen ze onder meer door onwettige lokale functionarissen te installeren en schijnreferenda te houden om zich bij Rusland aan te sluiten.”

“De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft zelfs verklaard dat dit het oorlogsdoel van Rusland is”, zei Thomas-Greenfield. Lavrov vertelde op een Arabische top in Caïro op zondag dat het overkoepelende doel van Moskou in Oekraïne is om de bevolking te bevrijden van het “onaanvaardbare regime”. Hiermee suggereerde hij dat de oorlogsdoelen van Moskou verder reiken dan de industriële Donbas-regio in het oosten van Oekraïne. “We zullen het Oekraïense volk zeker helpen zich te ontdoen van het regime, dat absoluut onmenselijk en anti-historisch is”, zei Lavrov.

Veiligheidslijn schuift op

De Russische plaatsvervangend VN-ambassadeur Dmitry Polyansky vertelde de Veiligheidsraad vrijdag dat “de denazificatie en demilitarisering van Oekraïne volledig zal worden uitgevoerd”. Polyansky waarschuwde ook westerse landen die langeafstandswapens en MLRS-raketten (Multiple Launch Rocket System) leveren dat ze “de voorlopige veiligheidslijn” verder naar het westen verschuiven, “en daarmee de doelen en doelstellingen van de speciale militaire operatie nog duidelijker maken”.

Thomas-Greenfield somde bewijzen op van toenemende wreedheden, waaronder het bombarderen van scholen en ziekenhuizen, het doden van hulpverleners en journalisten, het aanvallen van burgers die proberen te vluchten en het op brute wijze executeren van mensen die hun dagelijkse bezigheden uitvoeren zoals in Boetsja, waar volgens de lokale autoriteiten honderden mensen zijn gedood tijdens de bezetting door Russische troepen.

Lees ook

‘Schiet me dood!’: wat er gebeurde in de schuilkelders van de staalfabriek in Marioepol

Poolse onderzoekers leggen de oorlogsverhalen van hun Oekraïense buren vast: ‘Ze zijn allemaal belangrijk’

Gedwongen deportaties

De Amerikaanse ambassadeur zei ook dat er bewijs is dat Russische troepen naar schatting honderdduizenden Oekraïense burgers, onder wie kinderen, hebben ondervraagd, onder dwang vastgehouden en gedeporteerd. Bijna 2 miljoen Oekraïense vluchtelingen zijn naar Rusland gestuurd, volgens zowel Oekraïense als Russische functionarissen. Oekraïne schildert deze reizen af als gedwongen transfers naar vijandelijk grondgebied, wat als een oorlogsmisdaad wordt beschouwd. Rusland noemt het humanitaire evacuaties van oorlogsslachtoffers die al Russisch spreken en dankbaar zijn voor een nieuwe thuis.

Uit een recent onderzoek van Associated Press op basis van tientallen interviews is gebleken dat, hoewel de situatie genuanceerder is dan de Oekraïners suggereren, veel vluchtelingen inderdaad gedwongen worden om een surrealistische reis naar Rusland te ondernemen. Onderweg worden ze blootgesteld aan schendingen van de mensenrechten en ontdaan van al hun officiële documenten. Degenen die vertrekken passeren een reeks zogenaamde filtratiepunten, waar de behandeling varieert van ondervraging en fouillering tot aan de kant worden gezet en nooit meer worden teruggezien.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Bloeiende corruptie

“De Verenigde Staten beschikken over informatie die aantoont dat functionarissen van de presidentiële regering van Rusland toezicht houden op de filtratieoperaties en deze coördineren”, zei Thomas-Greenfield tegen de Raad. Polyansky stelde daar tegenover dat ondanks de pogingen van Oekraïne om hun burgers te intimideren “de mensen kiezen voor het land dat ze vertrouwen”, namelijk Rusland. Hij waarschuwde ook dat de zware wapens die het Westen over Oekraïne uitstort, “naar Europa zullen overslaan” vanwege “de bloeiende corruptie onder de politieke en militaire leiding van Oekraïne”.

Polyansky zei dat westerse wapens alleen maar “de lijdensweg verlengen en het lijden van het Oekraïense volk vergroten”. Toen hij zich richtte tot westerse ambassadeurs, zei hij: “De doelen van onze speciale militaire operatie zullen hoe dan ook worden bereikt, hoeveel olie u ook op het vuur gooit in de vorm van wapens.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234