Woensdag 29/03/2023

NieuwsVS

Amerikaanse topmilitair ‘moet meteen ontslagen worden’ voor geheime telefoontjes met China

Generaal Mark Milley met Donald Trump, toen die nog president was. Beeld AFP
Generaal Mark Milley met Donald Trump, toen die nog president was.Beeld AFP

De reacties op de onthulling dat een Amerikaanse generaal zijn Chinese evenknie twee keer in het geheim gebeld zou hebben om hem ervan te verzekeren dat de VS niet van plan waren aan te vallen, lopen uiteen. Het gaat van ongeloof – ‘fake news!’ – tot roepen om het ontslag van de topmilitair.

Maral Noshad Sharifi

Donald Trump gelooft er niets van dat Mark Milley, de commandant der Amerikaanse strijdkrachten, China zou hebben behoed voor een aanval van de VS. “Nepnieuws”, noemt hij de onthulling uit Peril, het nieuwe boek van Bob Woodward en Robert Costa. Daarin schrijven de journalisten dat generaal Milley twee keer in het geheim met zijn Chinese ambtgenoot heeft gebeld, onder meer om hem ervan te verzekeren dat de VS niet zouden aanvallen. Het Amerikaanse Ministerie van Defensie en het Witte Huis hebben nog niet gereageerd.

In een verklaring, waarin hij Milley een ‘dumbass’, een domme sukkel, noemt, zegt Trump dat hij nooit van plan is geweest China aan te vallen. Maar als het nieuws toch klopt, liet hij weten, moet Milley worden berecht voor ‘landverraad’.

Meer Republikeinen zijn boos. Senator Marco Rubio riep president Joe Biden in een brief op om de generaal te ontslaan. “Ik hoef jullie niet uit te leggen hoe gevaarlijk het is als hoge militaire officieren geheime informatie lekken”, schreef hij. “U moet generaal Milley onmiddellijk ontslaan. De nationale veiligheid en het leiderschapsvermogen van Amerika in de wereld staan op het spel.”

Krijgszuchtige retoriek

Peril verschijnt op 21 september, maar enkele Amerikaanse media hebben het boek, dat een verslag is van het Witte Huis onder Trump en Biden, al ingezien. Twee gerenommeerde journalisten, onder wie Bob Woodward, bekend van het Watergate-schandaal, beschrijven hoe Milley inlichtingen binnenkrijgt waaruit blijkt dat China gelooft dat de VS een aanval voorbereiden. Oud-president Trump uitte krijgszuchtige retoriek, er vonden Amerikaanse oefeningen plaats en de Chinezen waren bezorgd.

Milley, die zich al langer tijd zorgen maakte over de groeiende militaire macht van China, vreesde dat die angst zou leiden tot escalatie. Daarom belde hij de Chinese generaal Li Zuocheng: de eerste keer vier dagen voor de afgelopen presidentsverkiezingen, de volgende twee dagen na de Capitool-bestorming van 6 januari. Het land is stabiel, zou Milley de Chinese generaal Li Zuocheng hebben verzekerd. Als er iets van een aanval zou plaatsvinden zou hij de Chinezen vooraf waarschuwen.

Geen bevoegdheid

Als het onderzoek van de journalisten accuraat is, is de onthulling schadelijk voor de relatie tussen de president en de commandant der strijdkrachten, schrijft Carrie A. Lee, docent aan de The United States Army War College, in de Washington Post. “Als Trump een preventieve aanval had willen lanceren, conventioneel of nucleair, dan had Milley de aanval kunnen afraden maar had hij niet de wettelijke bevoegdheid om hem te stoppen.” Hij had zijn ambtgenoot in China dus ook geen beloftes kunnen doen, schrijft ze.

Oud-kolonel Alexander Vindman, die een belangrijke getuige was in het impeachmentproces tegen Trump, vindt dat Milley moet opstappen als klopt wat er in het boek staat. “Het is een extreem gevaarlijk precedent”, zei hij dinsdag op Twitter. “Daar kun je niet zomaar van weglopen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234