Dinsdag 07/12/2021

Amerikaanse sterjournalist Seymour Hersh:

Seymour Hersh: 'In de kringen rond vicepresident Cheney is men vastbesloten Iran hard aan te pakken'

'Neoconservatieve invloed blijft bestaan'

WASHINGTON l Volgens de gerenommeerde Amerikaanse onderzoeksjournalist Hersh aast het Witte Huis nog altijd op militair ingrijpen in Iran. Zelfs nu de tophavik Rumsfeld ontslag neemt en de CIA tegenspreekt dat Iran aan kernwapens werkt.

Door Tom Vandyck

Als Seymour Hersh spreekt, houdt politiek Amerika de adem in. Geen wonder. Eerder in zijn carrière onthulde hij het bloedbad in het Vietnamese dorpje My Lai en het folterschandaal in Abu Ghraib. Deze week schrijft Hersh in het Amerikaanse weekblad The New Yorker over het bestaan van een geheim CIA-rapport waarin gesteld wordt dat er geen bewijzen zijn dat Iran een atoomwapen bouwt.

Hersh: "Ik heb het CIA-rapport niet gezien, maar het bestaan ervan is mij wel bevestigd door verschillende bronnen en ik heb er een heel goed idee van wat erin staat. Het komt erop neer dat de CIA na maanden van intensief onderzoek geconcludeerd heeft dat er geen bewijs bestaat dat Iran aan een kernwapenprogramma werkt."

Waarom zou u de CIA geloven? Het zou niet de eerste keer zijn dat zij zich vergissen.

Hersh: "Je moet helemaal niks geloven als je dat niet wilt. Maar onthou: de CIA heeft het in de aanloop naar de Irakoorlog zeker niet zo slecht gedaan als veel mensen denken. Er waren heel wat CIA-lui die het bij het rechte eind hadden over Saddams onbestaande massavernietigingswapens. Alleen was het voor hen zo goed als onmogelijk om gehoor te krijgen van de regering. Het verschil met toen is dat de CIA deze keer vastbesloten is om niet bang in een hoekje te kruipen voor het Witte Huis. Zelfs als het Witte Huis niet wil horen wat de CIA te zeggen heeft, dient de geheime dienst sowieso haar rapport in."

Het Witte Huis staat 'vijandig' tegenover het rapport, schrijft u.

"Wat mijn bronnen mij vertellen, is dat het daar net weer begin 2003 is, toen ieder rapport dat stelde dat Irak géén massavernietigingswapens had zonder meer van tafel werd geveegd. Vicepresident Cheney, die in het dossier Iran de invloedrijkste speler is, wil er simpelweg niet over horen."

Tot een aanval is al besloten?

"Ik ben geen helderziende, maar in de kringen rond de vicepresident is men vastbesloten om Iran hard aan te pakken, ja."

Na het ontslag van Rumsfeld gingen Washingtonwatchers er nochtans van uit dat de neoconservatieve invloed in het Witte Huis een aflopende zaak was.

"Vergeet niet dat Rumsfeld nog niet daadwerkelijk weg is. Hij vertrekt pas echt na nieuwjaar. En Cheney blijft Cheney. In ieder geval blijft de neoconservatieve invloed bestaan. Dat is vrij verbazingwekkend, gezien het feit dat de meeste leidende neocons zelf weg zijn. Richard Perle, Paul Wolfowitz en dat soort mensen werken niet langer voor de regering. Blijkbaar hebben ze zichzelf op de een of andere manier gekloond, want hun invloed is nog steeds duidelijk voelbaar."

Iran zou een beperkte VS-aanval niet eens erg vinden, schrijft u.

"Dat zegt de CIA. Iran zou zijn positie in de moslimwereld daar gevoelig mee versterken. Er zou een zeer grote mogelijkheid bestaan dat sjiieten en soennieten ogenblikkelijk hun eigen tegenstellingen zouden vergeten en zich samen tegen de VS keren. Gematigde regimes als Egypte en Jordanië zouden onder grote druk komen te staan van hun eigen publieke opinie.

"Iran heeft van de oorlog in Irak en de Israëlische inval in Libanon geleerd dat je niet militair superieur moet zijn om overwinningen te boeken in het Midden-Oosten. Integendeel, sjeik Hassan Nasrallah is net nog sterker geworden na de confrontatie met Israël.

"Toch schijnt men hier in Washington te denken dat het Iraanse volk zich tegen de mollahs zal keren en het regime omver zal werpen zodra de eerste bommen vallen."

Hebben de VS geen lessen geleerd uit Irak?

"Niet voor zover ik kan zien. Tenslotte hebben we in Vietnam óók geen lessen geleerd. Als je één ding kunt zeggen over Amerikanen, dan is het wel dat we ongelooflijke keikoppen zijn."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234