Woensdag 27/05/2020

Verenigde Staten

Amerikaanse rechter: immigrantenouders moeten binnen 30 dagen met hun kinderen herenigd zijn

Amerikanen demonstreren tegen het immigratiebeleid van de regering voor een hotel in Los Angeles waar minister van Justitie Jeff Sessions een toespraak houdt.Beeld AFP

Een federale rechter in de Amerikaanse stad San Diego (Californië) heeft de autoriteiten opgedragen om gezinnen die bij de zuidelijke grens uit elkaar zijn gehaald, binnen dertig dagen weer met elkaar te herenigen. Als de kinderen die gescheiden van hun ouders vastzitten jonger dan vijf zijn, moet die hereniging zelfs binnen veertien dagen zijn afgehandeld.

De uitspraak volgt op een rechtszaak die was aangespannen door burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union (ACLU) namens twee kinderen: een 7-jarig meisje uit Congo dat van haar moeder werd gescheiden, en een 14-jarige Braziliaanse jongen die hetzelfde lot ondervond.

De rechter bepaalde ook dat er geen gezinnen meer mogen worden opgebroken aan de grens, mits de ouders niet in staat zijn om voor hun kinderen te zorgen. Binnen maximaal tien dagen moeten alle ouders die van hun kinderen gescheiden zijn telefonisch contact met hen gehad hebben, als dat nog niet gebeurd is.

Er is toe nu toe geen concreet plan gemaakt om de 2.300 kinderen die sinds medio april van hun ouders werden gescheiden, weer met hen te herenigen. De overheid zegt dat 500 kinderen hun ouders inmiddels weer hebben gevonden. De kinderen die nog op hereniging wachten, verblijven ondertussen veelal in noodopvanglocaties, zoals tenten en omgebouwde loodsen.

Staten spannen rechtszaak aan

Dinsdag bleek dat zeventien Amerikaanse staten de regering-Trump aanklagen uit protest tegen het in hun ogen "wrede en onwettige" beleid om immigranten en hun kinderen te scheiden. Trump beëindigde het omstreden beleid vorige week na kritiek uit zowel Democratische als Republikeinse hoek, maar de staten zijn naar eigen zeggen niet onder de indruk. Ze noemen het decreet dat een einde moet maken aan het scheiden van gezinnen "misleidend". 

Democratische procureurs-generaal uit Washington, Californië en New York namen het initiatief voor de rechtszaak. In totaal hebben zeventien staten, waaronder ook Massachusetts, Delaware, Iowa, Illinois, Maryland, Minnesota, New Jersey, New Mexico, North Carolina en Oregon zich bij de zaak aangesloten. De aanklacht tegen de regering is ingediend bij een rechtbank in Seattle. 

Het besluit om gezinnen die zonder verblijfsvergunning de zuidelijke grens van de VS oversteken uit elkaar te halen, werd een paar maanden geleden genomen en valt onder een nieuw zero-tolerance-beleid. Dit zou illegale immigranten afschrikken, aldus de regering-Trump, die een harde anti-immigratielijn volgt. Vicepresident Mike Pence waarschuwde asielzoekers onlangs dat zij met hun wens om illegaal de VS binnen te komen "het leven van hun kinderen op het spel zetten". "‘Als je niet legaal kan komen, kom dan helemaal niet",  aldus Pence.

Decreet

Een storm van kritiek kwam op gang toen burgers en politici lucht kregen van het feit dat kinderen apart van hun ouders werden vastgezet. Beelden van jonge kinderen in kooien en geluidsfragmenten van huilende peuters die om hun ouders riepen gingen de wereld over en veroorzaakten grote verontwaardiging onder burgers, geestelijk leiders, politici en topmensen uit het zakenleven. 

Dit leidde er uiteindelijk toe dat Trump, die het beleid eerst uitgebreid verdedigde, vorige week middels een decreet afkondigde dat kinderen en ouders niet van elkaar mogen worden gescheiden. Over hoe de uit elkaar gehaalde gezinnen weer bij elkaar zullen worden gebracht, zegt het decreet niets.

Meer over het Amerikaanse migrantenbeleid

Het 'zero tolerance'-beleid, dat sinds april in werking is, bepaalt dat vluchtelingen die de VS zonder papieren binnenkomen vervolgd worden. In afwachting van een veroordeling worden ouders van hun kinderen gescheiden. De kritiek zwol aan nadat AP berichtte over kinderen die in kooien werden opgesloten.

Een week geleden besliste Trump dat kinderen niet langer van hun ouders gescheiden zouden worden. "Voor de eerste keer moet hij op zijn stappen terugkeren", zei Amerika-kenner Frans Verhagen.

In de hele wereld wijzigt immigratie samenlevingen. Migranten leveren de landen die hen opnemen vaak economische voor­delen op, maar ze verstoren de gevestigde orde en beroeren de politiek in de geïndustrialiseerde wereld – waar de bevolking zowel hun aantallen als noden pleegt te overdrijven. De mythes over immigratie doorprikt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234