Vrijdag 21/02/2020

Transgender

Amerikaanse rechter geeft jonge transgender gelijk: zijn school discrimineerde hem

De 20-jarige transgender Gavin Grimm strijdt al vier jaar voor de rechten van transjongeren in de VS.Beeld AP

Een Amerikaanse rechtbank in de staat Virginia bevindt een school schuldig aan discriminatie van een transgenderleerling. Gavin Grimm had wel degelijk gebruik mogen maken van het jongenstoilet, stelt de rechter, die ook spreekt van een schending van Grimms grondrechten. 

Grimm, die geboren werd als meisje maar zich al vroeg jongen voelde, reageert verheugd. “Dit is een ongelooflijke opluchting. Mijn strijd van vier jaar was niet alleen voor mijzelf, maar voor alle transjongeren in de VS.”

De zaak-Grimm groeide de afgelopen jaren uit tot een politiek steekspel en een ‘cultuuroorlog’ tussen vooruitstrevende en conservatieve Amerikanen. Grimm spande in 2015 samen met een organisatie voor burgerrechten een rechtszaak aan tegen de schoolleiding. Die wilde dat hij het meisjestoilet zou blijven gebruiken, ook al wees Grimm erop dat hij zijn borsten chirurgisch had laten verwijderen en hormonen slikte.

De klacht van Grimm belandde bij het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten. Met grote spanning keken transgenders in het hele land uit naar het vonnis. Het Hof verwees de rechtszaak evenwel naar een lagere rechter, toen president Donald Trump in 2017 per decreet een maatregel van zijn voorganger Barack Obama terugdraaide. Obama had bepaald dat scholieren een toilet mogen kiezen dat bij hun genderidentiteit past, Trump stelde daarentegen dat transgenders het toilet moeten gebruiken van het geslacht dat ze bij hun geboorte hadden.

Discriminatie

Nu stelt de rechter, Arenda Wright Allen, dat de school zich bezondigd heeft aan discriminatie. “Transgenderstudenten worden er uitgepikt, onderworpen aan een discriminatoire behandeling en uitgesloten van plaatsen waar andere studenten wel toegang toe hebben”, zei ze vrijdag. De rechter bepaalde dat de school een ‘schikking’ met de oud-leerling moet treffen.

De schoolleiding wil tegenover Amerikaanse media niet zeggen of ze in beroep gaat tegen de uitspraak. Zo ja, dan zet Grimm (20) zijn juridische strijd voort, laat hij weten. Scholen in het hele land moeten volgens hem weten waar ze aan toe zijn. Er lopen nog rechtszaken die vergelijkbaar zijn met de zijne. Het beleid van scholen loopt sterk uiteen volgens Harper Jean Tobin, directeur van het Nationale Centrum voor Transgendergelijkheid.

Cathryn Oakland, directeur van een  Amerikaanse mensenrechtenorganisatie, prijst de uitspraak van de rechter als een “mijlpaal”, na “alle aanvallen van de regering-Trump op de lhbti-gemeenschap in dit land”. De rechter in Virginia heeft de “rechten en waardigheid van transgenders bevestigd”, vindt Oakland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234