Vrijdag 30/10/2020

Seksueel misbruik in de kerk

Amerikaanse pedopriester was actief in Leuven

Het Amerikaans College in Leuven, waar Albert Liberatore een jongeman naar zijn kamer meenam.Beeld rv

Uit het grote onderzoek in de Verenigde Staten naar kindermisbruik in de katholieke kerk blijkt ook een link met België. In zijn tijd aan het Amerikaans College in Leuven heeft een Amerikaanse priester feiten gepleegd met een jongeman. Die zijn gemeld aan het bisdom in de VS, maar bleven zonder gevolgen.

In de meer dan duizend pagina's van het rapport van de 'grand jury' staan 301 priesters die kinderen seksueel hebben misbruikt. Een daarvan, zo ontdekte Le Soir, is Albert Liberatore, een man die meermaals in Leuven is geweest voor zijn studies.

Lees ook: "Seksueel misbruik wordt in de kerk vaak niet gezien als misdaad, maar als zonde waarvoor vergiffenis bestaat"

Op dit moment is het Amerikaans College in Leuven een studentenresidentie van de KU Leuven, maar tot 2011 was het in handen van de bisschoppenconferentie van de Verenigde Staten. Die gebruikte het college voor Amerikaanse priesters die in Leuven wilden studeren, aan haar gerenommeerde theologische faculteit.

Albert Liberatore studeerde in Leuven in 1989 en kwam terug voor verdere vorming van 1993 tot 1995. Daardoor kreeg hij bij terugkeer de functie van verantwoordelijke over de nieuwe roepingen in het bisdom Scranton, in Pennsylvania. 

Het jaar erop kreeg het hoofd van dat bisdom, bisschop Timlin, voor het eerst een klacht binnen over intieme contacten tussen Liberatore en een jongeman in de VS. "Confidentieel - geen actie ondernomen", schreef Timlin in een nota daarover.

Ook de jaren erna kwamen klachten binnen over Liberatore. 

Brief uit Leuven

In juni 2002 leverde Liberatore in Leuven een doctoraat af. In december van dat jaar stuurde het Amerikaans College vanuit Leuven een brief aan bisschop Timlin in Pennsylvania, met een klacht over Liberatore, op dat moment 38 jaar. Een seminarist had gezien hoe Liberatore een jongeman, "een tiener of prille twintiger", had meegenomen naar zijn kamer. Liberatore was zichtbaar dronken.

In een gesprek met de bisschop heeft Liberatore de feiten uit Leuven bekend, maar "hem verzekerd dat het niet met iemand van het college was", aldus het rapport van de grand jury. Timlin besloot om Liberatore de maand erop te onderwerpen aan "een evaluatie", maar daar is geen spoor van. Mogelijk is dat niet gebeurd.

Het bisdom waar Leuven toe behoort, is zich naar eigen zeggen niet bewust van de feiten, omdat het Amerikaans College toebehoorde aan de bisschoppenconferentie in de VS. Die bisschoppenconferentie weigert commentaar te geven.

De doctoraatspromotor van Liberatore in Leuven wist niet van dergelijke feiten. "Hij is na zijn doctoraat nog een keer teruggekomen naar België, maar ik heb hem toen niet gezien", zegt Terrence Merrigan, professor theologie.

Enkele jaren na de brief uit Leuven, in 2004, kwamen nieuwe klachten binnen bij het bisdom in Pennsylvania over het seksueel misbruik van twee jongemannen, die zijn doorgegeven aan het gerecht. Liberatore is later dat jaar gearresteerd, nadat een 23-jarig slachtoffer getuigde over jarenlang misbruik van zijn 14 tot 17 jaar. De zaak is geëindigd na betaling van 3 miljoen dollar. In 2006 is Liberatore door de kerk uit het ambt gezet. 

Zijn zaak is een typevoorbeeld uit het onderzoek van de grand jury, omdat telkens verschillende waarschuwingen binnenkwamen bij bisschop Timlin, die telkens zonder gevolg bleven. In totaal gaat het om meer dan 1.000 slachtoffers.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234