Zaterdag 31/10/2020

Verenigde StatenJustitie

Amerikaanse minister van Justitie ter verantwoording geroepen voor hulp aan Trump

De Amerikaanse minister van Justitie zou een cruciale steunpilaar zijn van Trump.Beeld REUTERS

Er waren zo veel vragen die niet werden gesteld, dinsdag in de hoorzitting van Bill Barr. De Democratische oppositie in het Huis van Afgevaardigden had voor het eerst in anderhalf jaar de gelegenheid om de grensverleggende minister van Justitie van Donald Trump ter verantwoording te roepen, maar verspilde veel tijd met politiek gebrabbel.

Barr is een cruciale steunpilaar van Trump, en is hem zeker zes keer te hulp geschoten, sinds zijn aanstelling in februari vorig jaar, onder meer door in te grijpen in rechtszaken tegen vrienden van Trump. De laatste weken heeft hij federale agenten in camouflagekleren het land ingestuurd om de orde te herstellen bij federale gebouwen die het doelwit waren van demonstranten, wat de chaos verder heeft vergroot, maar wel beelden heeft opgeleverd die door de herverkiezingscampagne van Trump worden gebuikt.

Barr hield dinsdag vol dat hij al zijn ‘beslissingen in strafrechtelijke aangelegenheden geheel onafhankelijk neemt, zonder aanwijzingen of bemoeienis van het Witte Huis of wie dan ook buiten het ministerie’.

Lange tijd kon hij dat gemakkelijk volhouden. De Democraten leken slecht voorbereid en slecht georganiseerd – veel van hen bleven vooral zelf aan het woord, bespraken emotioneel het nieuws van de afgelopen maanden, en citeerden woorden van anderen in plaats van Barr nieuwe woorden te ontlokken over zijn opmerkelijke manoeuvres van het afgelopen anderhalf jaar.

Enkele van die manoeuvres: nadat hij allereerst een vertekenende samenvatting gaf van het Mueller-onderzoek naar de Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen (hij vertelde niet dat de Russische overheid Donald Trump had geholpen met zijn verkiezing, en dat Trump wist dat hij daar baat bij zou hebben) en zo het rapport voor het grote publiek onschadelijk maakte, bemoeide hij zich met de rechtszaken die daaruit voortvloeiden en zorgde ervoor dat de schuldigen, Michael Flynn en Roger Stone, geen of lagere straffen kregen. Recentelijk ontsloeg Barr de aanklager in New York, die onderzoek deed naar zaken die Trump kunnen raken.

Bij gebrek aan een Democratische aanvalsstrategie kon Barr meestal met technische antwoorden wegkomen – als een vragensteller vroeg of het gebruik van traangas tegen demonstranten in Washington gerechtvaardigd was, zei Barr dat het helemaal geen traangas was geweest.

Toch kon Barr op sommige momenten alleen nog vluchten in ongeloofwaardigheid. Toen Eric Swalwell, volksvertegenwoordiger uit Californië, hem ondervroeg over de zaak Roger Stone, wiens straf door Trump is kwijtgescholden, kon Barr zich alleen van de domme houden.

Barr heeft tijdens zijn benoemingshoorzitting gezegd dat een president strafbaar zou zijn als hij iemand gratie zou verlenen in ruil voor een tegenprestatie. Dat is, zo lijkt het, wat Trump met Roger Stone heeft gedaan. Toen Swalwell Barr wees op een tweet van de president waaruit die tegenprestatie blijkt (Trump prees Stone voor diens weigering met justitie mee te werken), zei Barr dat hij de tweets van Trump niet volgt. Dat is raar, want eerder dit jaar beklaagde Barr zich nog over de tweets van Trump, omdat hij ‘zo zijn werk niet kon doen’.

Maar het werd al snel te ingewikkeld, en na een paar minuten werd de ondervraging door Swalwell alweer onderbroken en ging de beurt naar een Republikein. Die grepen de hoorzitting vooral aan om Barr te prijzen voor zijn aanpak van de ‘gevaarlijke anarchisten en antifascisten’ in Portland en op andere plekken in het land, een gevaar dat door de Democraten zou worden genegeerd. Een en ander werd kracht bijgezet door een filmpje van acht minuten vol slim geknipte fragmenten van rellen en branden waarmee de Republikein Jim Jordan wilde laten zien dat Barr de man is die het land nodig heeft. ‘Ik wil u bedanken voor het verdedigen van politie en ordediensten, voor het benoemen hoe gek het zou zijn om te bezuinigen op de politie, en voor het verdedigen van de rechtsstaat.’

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234